Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Triplom krunom zaključili sezonu

Osmim trkačkim danom u organizaciji Konjičkog kasačkog kluba Bačka u nedjelju, 13. listopada, zaključena je natjecateljska godina što se kasača na sjeveru Bačke tiče. Za kraj su domaćini pripremili vrlo zanimljive utrke, čak deset, od kojih su se dvije izdvojile – Revanš Derby i Utrka grada Subotice.
Pobjedom u Revanš Derbyju grlo Imola i vozač Branko Skenderović stigli su do rijetko viđenog trofeja u kasačkom sportu – triple krune. Nakon utrka Probni Derby, Srpski kasački Derby osvojen je nedostajući treći biser u triploj kruni, pa Skenderović i njegova ljubimica ostaju zlatnim slovima upisani u povijest kasačkog sporta. 
Što se same utrke tiče, Imola je ponovo pokazala da je karakterizira sjajan finiš. Kada je izgledalo da će Paladino (B. Kečenović) prvi projuriti kroz cilj, Imola je »ubacila u brzinu« u posljednjoj etapi utrke i stigla do velikog uspjeha.
»Imola je još jednom pokazala sve one osobine koje je krase, a ima nešto zaista posebno u njoj. Radost je neopisiva, jer sam uz nju od prvog dana, a siguran sam da će ostati kod nas do posljednjeg. Ona je tu ‘ulaznicu’ kupila još ranije«, govori Skenderović.
Druga točka na koju je valjalo obratiti posebnu pažnju bila je Utrka grada Subotice, specifična po tome da se trči na neobičnoj distanci od 3.200 metara. Idejni tvorac utrke je nitko drugi nego čuveni Zvonko Bogdan, a prva je održana 1984. godine.
»Ovakva utrka je za one konje koji nemaju što ‘kazati’ na kratkim distancama, koji su malo sporiji, a imaju duži ‘dah’. Prilika je to da se pokažu i dugoprugaši, a ne samo sprinteri. Sjećam se da je utrka dobro prihvaćena, bilo je utrka na 1.600 metara, utrka na nekoj međudistanci od 2.100, a ova se svidjela mnogima. Dvije milje – imaš dovoljno vremena da razmišljaš, a onaj tko nije imao dovoljno iskustva morao je brojati krugove. Sve je poslije uvođenja dobrog razglasa bilo lakše, ali se događalo da se netko zaboravi. Zanimljivo je voziti konje u takvom okruženju. Moraš biti majstor da rasporediš snagu, pogotovo ako imaš eks-plozivnog konja, pa mu moraš smiriti temperament i produžiti mu ‘trajanje’ na stazi. No, dobri i pametni konji to rješavaju sami, a imao sam sreće da u utrci nastupam s dobrim konjima, dobre naravi i besprijekorno čistog kasa«, pričao je poznati majstor kasača i vojvođanske duše Zvonko Bogdan.
Iako je tempo utrke bio sporiji, zbog veće dužine nego inače, bilo je dovoljno prostora za taktiku, lijepe poteze, ali i greške. Najviše umijeća i snage donijeli su na stazu Nadir Three i Dejan Katanić koji stižu do vrijedne pobjede na sjeveru Bačke. 
Vozaču Dejanu Kataniću bila je ovo prva pobjeda u tradicionalnoj utrci, a čini se da će sezonu okončati vrijednom titulom najboljeg vozača u državi.
»Od samog starta utrka je bila malo u ‘falš’ tempu. Pokušali smo ubrzati, ali nam nije išlo. Ipak, sve se lijepo otvorilo za nas, a još ljepše zatvorilo. Drago mi je zbog prvog mjesta, a drago mi je i što sam u samom vrhu borbe za najboljeg vozača. Uvijek sam bio tu blizu prvog mjesta, a sada imam priliku biti šampion, kao što je to bio i moj otac Rajko«, istaknuo je Dejan Katanić.
Srećom je odisao i Antun Horvatski, trener grla Nadir Three koje je upisalo drugu pobjedu u ovom značajnoj ispitu.
»Zaista lijepa sezona za ovo grlo. Počela je pobjedom u Utrci grada Sombora, a sada, evo, polako zaključujemo natjecateljski dio godine na najljepši mogući način, pobjedom u Utrci grada Subotice«, prokomentirao je Horvatski, koji je, vozeći grlo Sacramento Tim bio četvrti u ispitu na 3.200 metara.
Natjecateljski dio sezone je, nakon osam trkačkih dana, zaključen, ali će dešavanja u Subotici još biti. Naime, za 3. studenog zakazane su tradicionalne Revijalne kasačke utrke.
D. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika