Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svi smo mi potekli iz rupnica

Obožavam sebe natjerati da učinim nešto protiv volje, a tek kad to počne donositi mi blagodati i plodove, to mi dođe kao posebna nagrada. Malo to sve čudno zvuči, kao neki unutarnji konflikt sa samom sobom. Natjeram sebe raditi nešto protiv vlastite volje i onda meni na kraju bude dobro. Da nisam ja taj glavni i jedini akter, pomislila bih kako je taj netko malo skrenuo, ali ako se dobro zamislite, ima smisla. Ona moja biciklistička tura, na koju mi se nije išlo, od prije dva vikenda mi je donijela super dan, otkrila divnu šumu, upoznala me s barom, donijela poznanstva, divan dan na bajku, ali i dobru ideju za novu destinaciju. I za sve je kriva rečenica: »Svi smo mi potekli iz Rupnica«.
Nisam uspjela razotkriti smisao rečenice o podrijetlu, ali bi moglo imati veze s vulkanskim stijenama. No, da ne bih ja tu izgriješila mnogo, bacam se na zadatak razotkrivanja mjesta Rupnica. U njega me pozvao Voćin za koji sam, u kontekstu turizma, čula tek skoro i to kada su se poznanici, one nedjeljne vožnje, hvalili kako tamo odlaze već peti ili šesti put, a na moje pitanje čega tamo ima, odgovor je bio –  svega. Od brežuljaka, zelenila, divnog zraka, do silnih hitova koji se tamo pjevaju i koje moraš znati kada sretneš nekoga iz Voćina. Vrlo mi je raspjevano i interesantno zazvučala ova ponuđena destinacija i evo što sam otkrila. A za sve je kriv, čini mi se Papuk.

Geopark Papuk

Zamislite nizijsku ravnicu s velikim kultiviranim područjima. I baš ta ravnica je nekada bila samo dno Panonskog mora i baš iz nje se izdižu planine do tisuću metara nadmorske visine i jedna od tih planina je Papuk. I to nije obična planina, nego najljepša planina Slavonije. Prvobitno je Papuk zbog svoje velike geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturne i povijesne baštine imao status Parka prirode, a onda je, prvi u Hrvatskoj, dobio status geoparka.
O važnosti nekog kraja kroz povijest najbolje svjedoče njegove znamenitosti. Veliki broj arheoloških lokaliteta i spomenika, među kojima su brojna srednjovjekovna utvrđenja, stvaraju povijesnu priču Parka prirode Papuk.
Park prirode Papuk obuhvaća najveći dio planine Papuk i zauzima površinu od 336 km2, a na toj velikoj površini, kao značajniji izdvojili su se: na prvom mjestu Rupnica koja je proglašena prvim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj, a nalazi se u blizini spomenutog Voćina. Važnost Rupnica je prvenstveno geološka i ogleda se u jedinstvenoj morfološkoj pojavnosti vulkanskih stijena, u obliku četverokutnog i šesterokutnog stupastog lučenja albitskog riolita. Njezini stupovi su nastali kao posljedica stvaranja pukotinskih sustava pri hlađenju magme na prolazu prema površini Zemlje.
Sljedeće od značajnih područja ovog divnog krajolika je svakako Jankovac, bogata gorska dolina. Njen čaroban niz zvuči ovako: hladni izvori, bistra voda i šuma od bukve. Dalje nije potrebno, ali ima i dalje, i cijela priča odiše nekom romantičnom notom. Ako vas ovaj kraj zaintrigira, obvezno posjetite Jankovac i prošećite grofovom poučnom stazom i otkrijte što kraj duguje grofu Jankoviću i kako se u cijelu priču uklapa staklani.
Stari hrastovi su priča o dva hrasta visine oko 33 metra, a starosti 420 i 500 godina, i to u šumi bukve i borova, što lako nije.
Posebni floristički rezervat Pliš-Mališčak-Turjak-Lapjak je tek priča za sebe i posebni prizor. Ime mu potječe od četiri susjedna brda koje obuhvaća, a čitavo područje je prekriveno šumom hrasta i jasena na čijim šumskim travnjacima rastu brojne ugrožene biljke ovog parka prirode.
Aktivnosti poput paraglajdinga, brdskog bicikliranja, trekkinga, sportskog penjanja, jahanja, otkrivanja špilja nas upakirane čekaju. Neka nam glavni problem bude gdje strpati sve ove krasote u dva vikend dana.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika