Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oranice Grada Subotice i dalje bogate

Da Vojvodinu uskoro nećemo moći zvati žitnicom ni Srbije, a kamoli Europe, istakao je nedavno za portal Makroekonomija stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo u Novom Sadu Jovica Vasin. Kako je navedeno, razlog tome je pad organske tvari, odnosno humusa u zemljištu ispod tri posto, što je na granici optimalnog. 
Na istome mjestu publicist i član Znanstvenog društva ekonomista Srbije Branislav Gulan napisao je kako je organske tvari prije početka intenzivne poljoprivredne proizvodnje na vojvođanskim njivama bilo više od pet posto, a samo u prethodnih 20 godina taj nivo je pao s 3,5 na ispod 3 posto. Kao glavni uzrok tomu navedeno je rapidno opadanje stočnog fonda zbog čega se slabije koristi stajnjak kao organsko gnojivo, u zamjenu za mineralna.
Kada je riječ o oranicama na području Grada Subotice, direktor Poljoprivredne stručne služe Subotica Damir Varga kaže da ovaj pad sadržaja organske tvari u zemljištu nije tako izražen kao u ostalim dijelovima Vojvodine.

Bogat stočni fond

Varga kaže da je na subotičkim oranicama količina humusa zadovoljavajuća te da se čak i povećao broj uzoraka sa sadržajem humusa od 3 do 5 posto! 
Kao jedan od razloga tome navodi činjenicu da se žetveni ostatci zaoravaju, a ne spaljuju što je bila praksa sve do prije desetak godina dok nije donesena zabrana za to. 
Također kaže kako Subotica raspolaže s dosta bogatim stočnim fondom čiji je stajnjak pogodan za plodnost zemljišta. 
»Od prije nekoliko godina broj grla krupne stoke na teritoriju Grada Subotice se povećao zbog poticaja koje je država davala za stočarstvo. Samim time povećala se i produkcija stajnjaka, tako da je kod nas bolja situacija nego u ostalim dijelovima Vojvodine.«
Još jedan od razloga zašto se čak povećava sadržaj humusa Varga vidi u tome što se posljednjih desetak godina sve više parcela obrađuje reducirano, odnosno izostavlja se klasično oranje i koristi se tanjuranje, gruberovanje... 
Osim mjera kojima sami poljoprivrednici utječu na visok sadržaj humusa na sjeveru Bačke, Varga kaže da uzrok tome treba tražiti i u klimatskim faktorima kroz povijest. 
»Kod nas je sadržaj humusa nešto veći nego u ostalim dijelovima Vojvodine jer smo tijekom prošlosti imali manje padalina, što znači manje mineralizacije zemljišta, odnosno više organske tvari u njemu.«
Kao sljedeću mjeru koja može pomoći povećanju sadržaja humusa Varga navodi gajenje pokrovnih usjeva. No, kaže i da je to gajenje usjeva za zelenišno gnojivo moguće samo u uvjetima navodnjavanja, jer je za naše područje karakteristično manje padalina, a to gnojivo da bi se razložilo nakon zaoravanja traži vlagu. Iako ova mjera kod nas još nije zaživjela, Varga kaže da se ona u nekim zemljama Europske unije i subvencionira.

Podrška lokalne samouprave

Prema podacima s kojima raspolaže Poljoprivredna stručna služba Subotice sadržaj humusa na teritoriju Grada Subotice kreće se od 3, 30 do preko 4 posto, a na rubnim dijelovima, prema Horgoškoj pješčari se količina smanjuje i do 2 posto, dok je na pijesku ispod 1 posto. U Subotici se još od 2002. organizirano provodi kontrola plodnosti zemljišta, a Varga kaže da je značaj ovih analiza prepoznala i lokalna samouprava. 
»Pokrajinsko tajništvo je 2002. godine pokrenuo akciju Uz malo volje plodno polje u suradnji s institutom za ratarstvo i povrtlarstvo Novi Sad, laboratorijom za agroekologiju i s Poljoprivredom stručnom službom u Vojvodini. Od tada je svake godine rađen određen broj analiza, a oko tisuću uzoraka godišnje uzeto je s teritorija Subotice. Uviđajući koliki je značaj kontrole plodnosti zemljišta za razvoj poljoprivrede kasnije se i lokalna samouprava Subotice pridružila financiranju akcije. Posljednje tri godine Pokrajinsko tajništvo za poljoprivredu financira samo uzimanje uzoraka državnog poljoprivrednog zemljišta dok lokalna samouprava i dalje financira uzimanje uzoraka na parcelama individualnih poljoprivrednih proizvođača s teritorija Grada Subotice.«
J. D. B.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay