Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kraš je naš!

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je početkom godine da su medijski djelatnici na neki način svećenici riječi u društvenom životu, te je neophodno da se prema njoj odnose s bezgraničnim poštovanjem. Rekao je to na svečanosti posvećenoj biskupu svetom Franji Seleškom, zaštitniku medijskih djelatnika. Pa da pokušam biti takav, sve uz zaštitu svetog Franje, možda će mi uspjeti. 
Dobro jutro, Srbija, jeste li se probudili, obrijali, pomolili? Brinu li o vama crni i crveni? A možda se oni bore samo za pristaše? Bilo kako da bilo, kruha prestanite od njih moliti... Bila je ovo parafraza pjesme Prljavog kazališta Radio Dubrava, ne baš kao unošenje varijacija na glazbenu temu, nego malkice drugačije izlaganje teksta pjesme. Pa jesmo li, Srbijo, spremni, nakon finog jutra, na nove dnevne gluposti? Kako da ne, nazdravlje! Sjećate li se one reklame za bombone: »Bilo kuda, ki-ki svuda«. Počinjemo s bombonijerama, bajaderama, napolitankama. Bolje rečeno, upumpavanjem patriotskog naboja. Srpski toaletoidi pišu uveliko o kupovini akcija Kraša, zagrebačkog konditorskog proizvođača. O tome da će Kraš biti srpski, žutare vrište već nekoliko dana. Pazite sad ove naslove koje samo tupsoni mogu konzumirati na eks, pa čak i kao hosszú lépés (gemišt): »Istina je! Kraš postaje srpska firma!«, »Kraš je naš! Evo kako je srpski biznismen uništio Hrvate!«, »Srbin kupuje Kraš, panika u Zagrebu!«, »Srpski desant na Kraš!«, »Hrvati pucaju od muke, Srbin kupuje Kraš«. Hajte ljudi, pa tko je tu više lud? Ako netko misli da je to razlog za srpsku nacionalnu slavu, ne kupujem mu sendvič za neki od mitinga SNS-a, nego tisuću pakiranja moto kakao keksa koji je bio poslastica za nas tadašnje klince, a o mašćom kruva s crvenom paprikom i lukom, drugom prilikom, što se tiče poslastica. Zakočimo, radi se jednostavno o tome da Zagrepčanin Bogdanović kupuje akcije te tvrtke. I točka. Sve je to još u medijskom području »čokolade« i kvazi nacionalnog naboja, samo se pitam  – čemu sve to?
No, od mlaćenja prazne slame, stižemo i do mlaćenja slame u kojoj ima zrna. Dnevnik HTV-a objavio je nove rezultate prošlomjesečnog HRejtinga, najopsežnijeg ispitivanja javnog mišljenja koje je za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od 1.400 ispitanika, uz statističku pogrešku +/- 2,62% i razinu pouzdanosti od čak 95%. Na pitanje koga od političara, stranaka ili institucija građani smatraju najodgovornijim za pogoršavanje odnosa čak 39,5% najodgovornijim smatra Aleksandra Vučića, pa 10,7% Aleksandra Vulina, Vladu Republike Srbije 9,6%, Milorada Pupovca 7,9%, srbijansku politiku 4,7%, medije 2%, Andreja Plenkovića 1,4%, Anu Brnabić 1,2%, Kolindu Grabar-Kitarović 1,2%. No, čak 18,5% reklo je da ne zna ili se ne može odlučiti. Veliku buru u javnosti podignule su izjave Milorada Pupovca nakon napada huligana na pripadnike srpske nacionalne manjine u okolici Knina. Kakve su reakcije ispitanika na njih? U intervjuu bosanskohercegovačkom portalu Milorad Pupovac je, među ostalim, rekao da »Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije«. Ispitanike su pitali »slažete li se ili ne s tom tvrdnjom«. Rezultati su: potpuno se slažem 5,3%, uglavnom se slažem 6,5%, uglavnom se ne slažem 13,1%, nikako se ne slažem 70,2%, ne zna/ne može se odlučiti 3,6% i ne želi odgovoriti 1,2%.
Tako kažu postotci ispitavanja. Dosadna statistika ili pokazno stanje mišljenja?
Nećemo ostati samo na statističkim podatcima, iako je jutro odmaklo. Predsjednički kandidat Miroslav Škoro odgovorio je na facebooku srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću na prozivke koje mu je uputio. 
»Čujem da mi je ‘veliki državnik’ Vučić poručio kao ‘pjevaču ili što li već’ da pročitam knjige iz psihologije u kojima ću vidjeti da ‘o budućnosti uvijek pričaju oni kojima je prošlost čista, a inače o budućnosti najmanje pričaju i na prošlost se vraćaju oni kojima je savjest nemirna i koji imaju nešto za oprati iz prošlosti’«.
Što je pjevač odgovorio? »Dovoljno je pogledati činjenice iz prošlosti, a među njima i fotografije. One uvijek govore više od tisuću riječi. A zaključak koji se nakon ove fotografije nameće, samo je jedan – bolje biti ‘pjevač ili bilo što već’ nego dostavljač kod ratnog zločinca«, napisao je Škoro priloživši uz poruku fotografiju Tome Nikolića, Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića.
Na stranu moralne norme i etika koji su primjenjivi na svakoga od nas. Ali! Intelektualci su ti koji su najčešće prozivani u svim društvima, a najviše u onim autoritarnim i neslobodnim i to je u redu, kada građani očekuju da dignu svoj glas. Moje pitanje je sljedeće: A zašto vi ne dignete glas, zašto spuštate glavu i trpite? Tko će se boriti i zašto za mene, gdje je moja odgovornost?
Ne dajmo tupsonima da nas nadvladaju, što kažu moji drugari iz Šapca, Golub i bend Goblini: »Kada misliš da si sam / Ti podigni ruku / Nek ulice gore / za novi dan. 
Zvonko Sarić

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay