Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Croart na koloniji u Belišću

BELIŠĆE – Protekloga vikenda u Belišću je održan deveti saziv međunarodne likovne kolonije Panon Belišće na kojoj redovito sudjeluju i članovi subotičke HLU Croart kao partnerske udruge iz Srbije. Kolonija se naime odvija u sklopu projekta Panon koji okuplja i povezuje slikare iz triju susjednih država (Hrvatske, Mađarske i Srbije). Manifestacija u Belišću je ove godine okupila još i slikare iz Crne Gore te Makedonije. Nastalo je 35 slika raznih motiva od pejzaža do apstrakcija u raznim slikarskim tehnikama. Na kraju kolonije u središtu grada priređena je i prigodna izložba radova. 
Belišćansku koloniju organizira lokalna udruga Bel-Art, a pod pokroviteljstvom Grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća.

Međunarodni skup o kulturi Hrvata u Vojvodini 

SUBOTICA – Međunarodni znanstveno-stručni skup na temu Kultura Hrvata u Vojvodini – od bogatog naslijeđa k procesima razvoja bit će održan danas i sutra, 20. i 21. rujna, u prostorijama Pastoralnog centra Augustinianum u Subotici. Sudionici skupa su iz Srbije i Hrvatske a izlagat će na različite teme iz područja kulture i povijesti. Početak skupa predviđen je za petak, 20. rujna, u 16 sati. Skup se nastavlja sutradan (subota, 21. rujna) na istoj lokaciji s početkom u 9.30 sati. Organizatori skupa su Središnjica Matice hrvatske Zagreb, Ogranak Matice hrvatske Subotica i ZKVH.

Susret zborskog prijateljstva u Rumi

RUMA – U Rumi se danas (petak, 20 rujan) i sutra (subota, 21. rujan) susreću zborovi iz Hrvatske i Srbije. Susret zborskog prijateljstva organiziraju Srpsko pevačko društvo u Rumi i njihovi gosti, Riječki komorni zbor Val. Danas je na programu koncert duhovne glazbe koju će ovi zborovi izvesti u župnoj crkvi Uzvišenja svetog Križa, s početkom u 19 sati, a sutra u isto vrijeme dva zbora izvodit će tradicionalnu i popularnu glazbu u atriju Kulturnog centra Brana Crnčević. Ulaz je slobodan. 
M. T.

Dani europske baštine – Dani Bača 2019.

BAČ – U okviru Dana europske baštine – Dana Bača, koji se proslavljaju od 20. do 22. rujna u Baču, petak, 20. rujna, rezerviran je za programe iz područja stvaralaštva i duhovnosti. Iz njih izdvajamo predstavljanje monografije Rezervat biosfere »Bačko Podunavlje« – priroda sa ljudima (u suizdanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Pokrajinskog tajništva za urbanizam i zaštitu okoliša), koju će predstaviti jedan od autora Marko Tucakov, te prvo predstavljanje Nominacijskoga dossiera područja »Drevni Bač sa okolicom« za popis Svjetske baštine UNESCO-a. Ovaj dio programa odvijat će se u franjevačkom samostanu od 11 do 15 sati. Tradicionalni koncert duhovne glazbe u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije započinje istoga dana u 20 sati.
H. R.
Gostovanje predstave Kafić kod druga Tita

SUBOTICA – Gradsko amatersko kazalište Županja gostuje sutra (subota, 21. rujna) u Subotici s predstavom Kafić kod druga Tita. Predstava će biti izvedena u svečanoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo s početkom u 19 sati. U pitanju je satirična komedija rađena po knjizi Zlatana Dorića Kako smo voleli druga Tita a režiju potpisuje Branko Puhek. Ulaz je slobodan. 

Monoštor kroz riječ, sliku i pjesmu

MONOŠTOR – Udruga građana Urbani Šokci organizira program Monoštor u riječi, slici i pjesmi koji će biti priređen večeras (petak, 20. rujna) u Etno kući Mali Bodrog, u 19 sati. Sudjeluju: UG Urbani Šokci, KUDH Bodrog iz Monoštora i HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega. 
Z. V.

CROz kuhinju Vojvodine u Petrovaradinu

PETROVARADIN - Druga regionalna gastronomska manifestacija CROz kuhinju Vojvodine u organizaciji HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina bit će održana sutra (subota, 21. rujna) u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Petrovaradinu (Pavla Jurišića Šturma 2). Cilj ove manifestacije je upoznavanje, povezivanje, objedinjavanje i promoviranje kulinarske kulture hrvatske zajednice u Vojvodini. Kulinarske specijalitete ovdašnjih Hrvata pripremat će i predstaviti članovi HKPD-a Đurđin iz Đurđina, KUDH-a Bodrog iz Monoštora, Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina i HKPD-a Jelačić. Manifestacija, koja počinje u 17 sati, nije samo gastronomska: mirisi hrane će se miješati s glazbom, folklorom i književnošću. Projekt CROz kuhinju Vojvodine financirao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske. 
M. T.

Dan Hrvatske na festivalu Food Planet

NOVI SAD – U utorak, 24. rujna, na festivalu nacionalnih kuhinja Food Planet dan je hrvatske kuhinje. Cijeloga dana (od 9 do 17 sati) na Trgu slobode u Novom Sadu slušat će se glazba hrvatskih autora, a u 17 sati, nakon pozdravnoga govora veleposlanika Hrvatske u Srbiji Gordana Bakote slijedi jednosatna besplatna degustacija hrvatskih kulinarskih specijaliteta. Treći po redu Food Planet započeo je 9. rujna predstavljanjem kuhinje i turističke ponude Meksika, a zatvorit će ga ponuda Crne Gore 30. rujna. Festival organizira tvrtka Color Press Group u suradnji s veleposlanstvima i turističkim predstavništvima dvadeset zemalja na centralnom novosadskom trgu. 
M. T.

Gostovanje predstave Tamo da putujem

SUBOTICA/SONTA – Kazališna predstava pod nazivom Tamo da putujem u izvođenju učenika Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba gostovat će 4. listopada u HKC Bunjevačko kolo u Subotici i 5. listopada u Domu kulture u Sonti. Predstava je namijenjena učenicima viših razreda i odraslima. Ulaz je besplatan. 
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika