Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poticaj mladim pjesnicima

U organizaciji Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić i Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina u župnoj dvorani crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu 13. rujna održana je promocija knjige Slike iz beskraja mladog pjesnika Vedrana Horvackog iz Subotice. Književne večeri dio su redovnih aktivnosti hrvatske udruge iz Zemuna, na kojima svoja djela predstavljaju hrvatski pisci i pjesnici iz Vojvodine i Beograda. Ovoga puta književnu večer organizirali su zajedno s hrvatskom udrugom iz Surčina.
Književni prvijenac Vedrana Horvackog Slike iz beskraja objavljen je prošle godine u nakladi Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ iz Subotice.
»Do sada sam imao nekoliko promocija u Subotici, Novom Sadu, Beogradu... Sada imam priliku to učiniti i u Zemunu. Ovo je moja prva zbirka pjesama i kronologija života u proteklih šest godina. Riječju: najiskreniji izraz samoga sebe. Neostvarena ljubav, ljubav prema poeziji, dobri profesori u srednjoj školi... razlozi su koji su me potaknuli da pođem u tom smjeru. Bilo je samo pitanje hrabrosti izaći s knjigom pred svijet«, izjavio je Horvacki, ističući da je piscima, posebno mladima, važna svaka promocija jer im je to prilika da širu javnost prvi put upoznaju s knjigom.
Književna večer u Zemunu bila je i poticaj drugim mladim autorima koji se bave ili žele baviti pisanom riječju.
»Literarna sekcija udruge Fischer među članovima ima i mlade pjesnike i oni su već imali prilike objaviti svoje pjesme u zajedničkoj zbirci pjesama Srijemska rapsodija. Želimo mlade ljude poticati na književno stvaralaštvo, dati im vjetar u leđa, također i priliku da javnosti prikažu to što pišu i da dalje nastave raditi na svom talentu«, istaknula je voditeljica literarne sekcije hrvatske udruge iz Surčina Irena Obradović.
S. D. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika