Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kad glazba zaustavi promet

Topla petnaesta rujanska noća bila je u Novom Sadu začinjena glazbom, koja je nakratko zamijenila prometala na jednoj od najprometnijih gradskih prometnica. Usred bulevara Mihajla Pupina, nekadašnjega gradskog korza, glazbenici koji čine Vojvođanski simfonijski orkestar učinili su ambijent stroge arhitekture susjedne zgrade Banovine blažim, pozdravljajući nadolazeću jesen i dijeleći radost posljednjih dana ljeta koje vjetar polako tjera s novosadskih ulica. 
Glazba je zaustavila promet! To je bio prevladavajući dojam slušatelja glazbe te noći. Nisu se, kao nekada subotom navečer gradska lica, današnji Novosađani ispod šešira šetali, nego su pomno, manji broj sjedeći, a veliki broj na nogama, slušali skoro dva sata klasičnu glazbu, koja je započela simbolično u 20 sati i 21 minutu (naime, Novi Sad će 2021. godine biti Europska prijestolnica kulture). Kako su organizatori Kaleidoskopa kulture, u okviru koga je održan koncert Korzo rekli, time su obrisane granice elitne kulture: okvir i ograničenja dvorana i povlaštenosti slušatelja glazbe zamijenilo je vedro nebo, spremno za suradnju s glazbenicima i publikom.

Klasika na otvorenom

Program je otvorio Vojvođanski simfonijski orkestar pod ravnateljem maestra Mikice Jevtića i to Dvořákovim Karnevalom, no na pozornici im se nakon toga pridružio violinist Robert Lakatoš izvodeći skladbe Pabla de Sarasetea i Camillea Saint-Saënsa. Za portal Europske prijestolnice kulture (novisad2021.rs) mladi virtuoz violine je izjavio: 
»Mislim da je ovaj koncept izvođenja klasične glazbe na otvorenom sjajna ideja da se približimo široj publici kao i mlađoj populaciji. Ovo je odlična prilika, jer ovako svatko može uživati u koncertu«.

»Bombardiranje« kulturom

Nastupila je još jedna glazbena diva, subotička pijanistica Rita Kinka, i to izvođenjem Rapsodije u plavom Georgea Gershwina, uz pratnju vojvođanskih simfoničara. Njezino upozorenje na iznenadno »bombardiranje« Novoga Sada kulturom i stvaralaštvom povodom Europske prijestolnice kulture ne smije biti jednokratno i prigodno. 
»Ovaj je događaj najava godine titule Europske prijestolnice kulture. Mislim da treba biti još ovakvih događaja i prije i nakon 2021. godine. Da ne bude samo ta godina kruna svega, a poslije toga potop, nego da ide dalje i da ljudi počnu cijeniti kulturu te da znaju što se događa, jer se do sada događalo da nisu bili dobro obaviješteni o nekom događanju. Za nekoga tko prvi puta sluša koncert klasične glazbe, ovo je odlično jer izvodimo djela poznatih kompozitora. To može biti poticaj za mlade a stariji da vide da postoji neki drugi način izražavanja, ne samo u koncertnim dvoranama«, kazala je Rita Kinka za portal novisad2021.rs.
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika