Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tamo, amo kroz atar

Žale mi se poljoprivrednici iz Lemeša (i ne samo Lemeša) kako su im ovih dana stigle kazne od 25.000 dinara, koliko moraju platiti zbog uzurpacije atarskih putova. Kažu, kazne se odnose na kolovoz prošle godine kada je utvrđeno da su svojim traktorima odorali i dijelove koji nisu njihovi već su dio ceste koja prolazi kroz atar. I za to im je »odrezano« 25.000 dinara. Ako budu spremni da ne odugovlače, već lisnice otvore odmah (u roku od osam dana), kazne će im biti prepolovljene. I nemaju kud već hajde šuti i plati. A kažu neki od njih – samo su htjeli tanjiračama posjeći korov (pa i ambroziju) koji buja između njihovih oranica i rubova atarskih putova. Niti su što sijali, niti žnjeli na tih metar, ili manje, a eto dobra namjera im se obila o glavu ili bolje reći po lisnici.
Tako to izgleda iz ugla ratara, a iz ugla lokalne vlasti to izgleda kao sve učestalija uzurpacija atarskih putova, i onih zemljanih i onih asfaltiranih. Toliko je to uzelo maha da su sada neki od tih putova svedeni na širinu koja je dovoljna jedva za prolazak jednog traktora. U najgorem slučaju više ih skoro i nema. A trebalo bi i bit će drugačije, najavljuju iz gradske vlasti, jer će Sombor dobiti katastar atarskih putova. To znači da će svi atarski putovi biti obilježeni, vraćeni u prvobitno stanje, a kada bude novca bit će asfaltirani ili posuti tucanikom. Već se radi na tome, pa se ovih dana u atarima Monoštora, Doroslova i Stapara radi omeđavanje trasa atarskih putova.
Ja ovdje dajem za pravo i jednima i drugima. Čovjek s početka moje priče ozbiljan je poljoprivrednik i zna što znači na rubu parcele imati rasadnik ambrozije i drugog korova. Kaže, zato je i zakačio tanjiraču i potanjirao ono što očigledno nije smio i što ga je u konačnici koštalo 12.500 dinara. Dajem za pravo i ovima koji žele uvesti red u ataru, pa makar to uvođenje reda krenulo od atarskih putova. Ali onda »ni po babu, ni po stričevima« već svuda (doslovce svuda, ma tko bio vlasnik parcele) kazne svima koji se drznu odorati i komadić atarskog puta ili na svojim njivama, onako uzgred, uzgajati i ambroziju. 
Z. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika