Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mladi za dijalog i budućnost

Centar za razvoj demokratskog društva Europolis organizirao je za mlade s područja Vojvodine radionicu pod nazivom »Odgovorni prema prošlosti, odgovorni prema budućnosti«. Kao predstavnici hrvatske manjine u Srbiji prisustvovali su predsjednik Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Marin Piuković i master povijesti Vladimir Nimčević. Prvi susret je organiziran u Novom Sadu u srijedu, 11. rujna, i bio je u vidu fokus grupe. 
»Mladi ne žive u prošlosti, gledaju pravo, idu progresivno naprijed. Ove radionice smatram za korisne jer kada se u ovako prijateljskom i ugodnom okruženju razmjenjuju iskustva, iz toga mogu proizići kvalitetni plodovi. Kao bitnu stavku bih izdvojio da su ove teme još ‘svježe’ i djelomično nezavršene. Shodno tome, osobne stavove treba staviti po strani i prema ovoj tematici ophoditi se krajnje objektivno«, rekao je Marin Piuković na fokus grupi u Novom Sadu.
Tjedan dana kasnije, u utorak, 17. rujna, polaznici prethodnog skupa u Novom Sadu susreli su se s polaznicima iste fokus grupe iz Osijeka u Memorijalnum domu Ovčara i Europskom domu Vukovar. U Memorijalnom domu Ovčara mogli su čuti potresne priče i pojedinosti o zločinima nad zarobljenicima i civilima uglavnom hrvatske nacionalnosti počinjenim za vrijeme rata u Ovčari, poslije pada Vukovara pred snagama JNA. U Europskom domu Vukovar polaznici fokus grupe su mogli čuti historijat o stvaranju ove europske organizacije u Vukovaru i o izazovima s kojima su se suočavali u prethodnih 20 godina otkako ova organizacija postoji. Polaznici su se s organizatorima složili da je rat ostavio bolne rane objema stranama i da je mirna integracija Baranje spriječila dalje uništavanje života i imovine. Vladimir Nimčević pozdravio je ovakav vid okupljanja istaknuvši da je neophodno za bolju budućnost i lakše prelaženje preko teških tema biti u okruženju koje je demokratski nastrojeno. 
»Drago mi je što sam dio ovog skupa, smatram da je na nama mladima veliki zadatak kad je u pitanju opstanak na ovim prostorima i dobri međususjedski odnosi«, istaknuo je Nimčević.
Radionice se organiziraju u okviru projekta »Odgovorni prema prošlosti, odgovorni prema budućnosti« koji organiziraju Centar za razvoj demokratskog društva Europolis iz Novog Sada, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka i Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin iz Pakraca, u okviru projekta »Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u«. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika