Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izgradnja Hrvatske kuće i kadrovsko osnaživanje

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je 12. rujna delegaciju Hrvata iz Srbije, a povodom usvojenoga Zaključka na posljednjoj sjednici hrvatske Vlade, kojim se Hrvatska obvezuje da će poduprijeti razvojne projekte Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.
Na sastanku s Plenkovićem nazočili su predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Tomislav Žigmanov te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. 

Projektna dokumentacija

Kako je u zaključku navedeno, financijska sredstva potrebna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Srbiji osigurana su u proračunu Hrvatske za 2019. godinu. 
Predsjednica HNV-a rekla je kako je izgradnja Hrvatske kuće do sada najveće ulaganje Hrvatske u ovdašnje Hrvate. Naime, prošle godine hrvatska Vlada je dala sredstva u iznosu od 87.000 eura za kupnju zemljišta, sada je financijski osigurala rješavanje projektne dokumentacije, a navodi i kako je dogovoreno da će Hrvatska financirati izgradnju Hrvatske kuće do kraja. 
Vojnić kaže da je na sastanku bilo riječi o kontinuiranom podržavanju projekata hrvatske zajednice u Srbiji, te da je važna i financijska i svaka druga potpora matične države jer se tako postiže veće uvažavanje i kod srbijanskih institucija. 
Kako navode u HNV-u, projektna dokumentacija za Hrvatsku kuću bi trebala biti završena do kraja godine, a idejni koncept je da ondje budu prostorije HNV-a, NIU Hrvatska riječ, prostorije za sastanke i arhiv. 
Podrška kapitalnim projektima

Žigmanov navodi da je ovo nastavak ranije dogovorene suradnje te kako potpora Hrvatske institucionalnoj izgradnji Hrvata u Srbiji utječe i na pozitivno ozračje unutar zajednice.
»Hrvatska se Vlada očitovala kao vjerodostojna i pouzdana kada je riječ o ostvarenju danih obećanja. Jer, osim redovite financijske podrške, koja je također znatno povećana u protekle dvije godine, koju raspodjeljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, nastavljena je i podrška kapitalnim projektima. Kada je riječ o Hrvatima u Srbiji, nama ova pomoć itekako znači, ne samo kada je riječ o nastavku izgradnje naše institucionalne infrastrukture nego i kada govorimo o psihološkim aspektima iste – ova gesta Vlade posve jasno i nedvosmisleno kazuje da Hrvati u Srbiji ne da nisu ostavljeni ili zanemareni nego da postajemo biti u fokusu djelatnoga interesa Vlade Republike Hrvatske«, kazao je Žigmanov i dodao kako su izgradnja Hrvatske kuće i kadrovsko osnaživanje sastavnice programa izborne liste Hrvati zajedno te novog, četvrtog saziva HNV-a. 
Kazao je da je s premijerom Plenkovićem razgovarao o društvenom položaju Hrvata u Srbiji, ovdašnjim političkim prilikama te o hrvatsko-srpskim odnosima. Naveo je da je bilo riječi i o uključenosti Hrvata iz Srbije u bilateralne odnose ove dvije države, »napose iz vizura najavljenog posjeta predsjednika Plenkovića Srbiji, koji se treba održati do kraja godine, to jest prije nego li Hrvatska preuzme predsjedanje Europskom unijom od 1. siječnja 2020.«.
Kako je prenijela Hina, nakon sastanka s Plenkovićem, državni tajnik Milas je susret ocijenio kao jedan od »pokazatelja opredijeljenosti hrvatske vlade u traženju rješenja za što bolji status i položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji«.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika