Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Šuica nova potpredsjednica 
Europske komisije za 
demografiju i demokraciju

Protekloga tjedna eurozastupnica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dubravka Šuica izabrana je za potpredsjednicu Europske komisije za demografiju i demokraciju. 
Čestitku joj je uputila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić u kojoj je pozdravila njezin dosadašnji rad u europskim tijelima, ali i pozvala na partnerstvo u ostvarivanju prava Hrvata u Srbiji. 
»Kao tijelo manjinske samouprave u samome procesu integracija Republike Srbije nastojimo dati važan prinos, jer smatramo da je članstvo Srbije u Europskoj uniji važno za sve pripadnike hrvatskoga naroda, ali istodobno ukazujemo da postoje određene poteškoće s kojima se suočava naš narod na ovim prostorima. Vjerujemo da ćemo u Vama imati partnericu koja razumije probleme s kojima se suočavaju pripadnici našega naroda u Srbiji i da će Vaš doprinos biti od značaja da i Hrvati mogu uživati u svim onim pravima koja uživaju i drugi građani Republike Srbije, a što je svakako jedna od europskih vrednota«, navela je Vojnić.
Međunarodni tajnik HNV-a, politolog, Darko Baštovanović ocijenio je kako je, što se tiče europskih tijela, trenutačno za Hrvate u Srbiji situacija vrlo pogodna. 
»S obzirom na to da se Marija Pejčinović-Burić nalazi na čelu Vijeća Europe i da je sada Dubravka Šuica postala potpredsjednicom Europske komisije za demografiju i demokraciju, stvari su za Hrvate u Srbiji više nego dobro posložene, jer su u pitanju osobe kojima je pitanje nacionalnih manjina visoko na društveno-političkoj agendi djelovanja«, kaže Baštovanović. 
Od 2013. Šuica je zastupnica u Europskom parlamentu u parlamentarnoj grupi Europske pučke stranke, a na funkciju potpredsjednice Europske komisije za demografiju i demokraciju bi trebala stupiti 1. studenog.
J. D. B.


Ministarstvo kulture RH 
iskazalo interes za Dužijancu

Visoka delegacija Ministarstva kulture Republike Hrvatske u sastavu: pomoćnica ministra kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo, profesor povijesti i etnologije, voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Milan Kuhar i ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu dr. sc. Tvrtko Zebec posjetila je prošlog petka (13. rujna) Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji u cilju iznalaženja mogućnosti upisa manifestacije Dužijanca u Registar nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji.
Izaslanstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske iskazalo je visok stupanj zainteresiranosti za ovaj problem, te su na prvom radnom sastanku upoznati s poviješću poduzetih koraka te temeljnih stajališta o ovome vrijednome kulturnom naslijeđu Hrvata u Srbiji. Osim domaćina, sastanku su nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, generalni konzul generalnog konzulata Republike Hrvatske u Srbiji sa sjedištem u Subotici Velimir Pleša, ravnatelj ZKVH-a i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Tomislav Žigmanov i predstavnici UBH Dužijanca, na čelu s predsjednikom mons. dr. Andrijom Anišićem.
Izvor: fb stranica HNV-a


Novi grafiti protiv Hrvata

Grafiti s porukama mržnje i koji pozivaju na nasilje prema pripadnicima drugih naroda – Hrvata (Granate na Hrvate), Albanaca i Turaka osvanuli su nedavno (6. rujna) na zidovima u dvorištu Osnovne škole Filip Kljajić u Beogradu, u Općini Čukarica, objavio je u utorak Radio Slobodna Europa (RSE). Ravnatelj te škole Aleksandar Đukić je za RSE izjavio kako je škola odmah po saznanju o tome obavijestila policiju.
»Dolazila je policija, izvršen je očevid i napravljena je službena bilješka«, naveo je Đukić te dodao da će škola u najbržem mogućem roku oličiti sporne grafite. 
Đukić je kazao da to još nije učinjeno, jer je riječ o velikoj površini i značajnim financijskim sredstvima koje je potrebno izdvojiti za tu namjenu, ali i da je s đačkim parlamentom dogovoreno da se u narednom razdoblju organizira akcija tijekom koje će sami učenici škole oslikavati zidove dvorišta i tim crtežima prekriti nacionalističke poruke. 
Podsjetimo, nedavno je u Novom Sadu osvanuo grafit »Ubi Hrvata da Šiptar nema brata«. Nakon što je portal 021 fotografiju proslijedio gradskim službama, grafit je istoga dana oličen.
D. B. P. / Foto: RSE

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika