Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

HNV raspisao natječaj za kulturu

 

Natječaj za sufinanciranje hrvatskih udruga u Srbiji, kojeg je raspisalo Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, ove godine donosi nekoliko novina. 
»Prva novina koju je utvrdio Odbor za kulturu i potvrdio Izvršni odbor i HNV donijevši Odluku o raspisivanju natječaja je, da se ove godine raspisuje natječaj koji se kalendarski proteže na dvije godine i projektni ciklus će trajati od 1. rujna 2019. do 31. kolovoza 2020. godine. Na ovaj način se premošćuje standardni vakuum u prvom kvartalu godine u kojem ima razmjerno malo događaja zbog toga što ima relativno malo financijskih sredstava. Dakle, udruge koje sada apliciraju na natječaj potičemo da predvide realizaciju aktivnosti već u prvom kvartalu naredne godine, jer će sredstva moći dobiti po natječaju«, kaže član IO HNV zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić. 
On kaže kako je druga novina ta da je predviđena i mogućnost sufinanciranja redovite djelatnosti i institucionalnih troškova potrebnih za financiranje udruga. 
»Udruge mogu aplicirati za pokriće redovitih troškova, od režijskih do troškova honorara za voditelje sekcija, ne nužno samo za konkretnu manifestaciju. Ovo je važno, jer smo na sastanku s udrugama kao jedan od problema targetirali upravo pitanje funkcioniranja udruga koje imaju kontinuiran redoviti rad tijekom godine, i da je za održavanje proba i pripremu onoga s čime će udruge nastupiti na nekoj manifestaciji ili godišnjem koncertu zapravo potrebno organizirati cjelogodišnji rad. Upravo ovim natječajem ostavljamo mogućnost da se aplicira i na takva sredstva. Još jedna novina je da ukupan broj natječajnih prijava može iznositi maksimalno dvije prijave. Primjerice, za redovita sredstva i za još jednu manifestaciju. I na koncu, i zapravo najvažnija je masa sredstava koja je podignuta na ukupno tri milijuna. U prethodnih osam godina ta suma je bila ukupno dva milijuna dinara, od čega se unatrag tri godine raspisivao jedan natječaj od strane HNV-a u iznosu od milijun i dvjesto tisuća i natječaj kojeg je raspisivao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u iznosu od 800.000 dinara, ukupno dva milijuna iz proračuna HNV-a. Sada će biti samo jedan natječaj, što znači da neće biti natječaja kojeg je raspisivao ZKVH«, objašnjava Sarić Lukendić, te dodaje kako je do ovog povećanja došlo zahvaljujući sredstvima koja su doznačena od Osječko-baranjske županije. 
Na koncu, Sarić Lukendić kaže: 
»Ovoga puta ćemo od udruga zatražiti da u procesu apliciranja daju neku vrstu kraćeg izvješća o aktivnostima koje su realizirali ili manifestacije i događaje na kojima su nastupili od 1. rujna prošle do 31. kolovoza ove godine. Na ovaj način steći će se uvjeti da uredimo svojevrsnu bazu podataka s informacijama o tome što se sve odista i realiziralo na planu kulture u tekućoj godina. Do sada smo imali samo usvajanje godišnjeg kalendara aktivnosti, ali povratnu informaciju o tome što je realizirano ili ne sustavno nismo imali. Sada ćemo na temelju inputa od udruga, barem onih koje se odluče aplicirati, sustavno imati i ovu informaciju.« 
Natječaj se raspisuje 13. rujna objavom u Hrvatskoj riječi i rok za prijavu je 20 dana od objave. 
J. D.

 

Održan prvi sastanak s
 elektorima iz Subotice

Dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća za Suboticu Ladislav Suknović organizirao je prošlog četvrtka sastanak s elektorima s područja Grada Subotice. Na sastanku se razgovaralo o potrebama u zajednici kako bi se napravio registar i otpočelo s njihovim rješavanjem. Elektori su iznijeli probleme s kojima se suočavaju, počevši od infrastrukture do kadrovskih i financijskih pitanja u udrugama. Planira se da se sastanci održe barem dva puta godišnje, kako u Subotici tako i u Srijemu i Podunavlju kako bi se čuo i glas ljudi koji su aktivno sudjelovali na izborima i kako bi se na taj način uključili više u rad HNV-a, kaže predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin. 
Dopredsjednik Suknović je kazao da se kroz promišljanja trebaju usklađivati i umrežavati aktivnosti i projekti gdje god je to moguće radi lakše, brže i ekonomičnije realizacije. Kao primjer mogućeg rješavanja problema infrastrukturne prirode naveo je projekt LAG (Lokalne akcijske grupe), a koji se odnosi na projekte ruralnog razvoja i revitalizacije sela. 
J. D.

Susret poduzetnika

U Gari (Mađarska) će sutra (14. rujna) biti održan I. Trojni susret poduzetnika Mađarske, Hrvatske i Srbije. Organizatori su Seoska samouprava Gara i Hrvatska samouprava Gara. Partneri su gospodarske komore iz pograničnih regija Mađarske, Srbije i Hrvatske, te Grad Sombor i Općina Draž (Hrvatska). Govorit će se o poljoprivredi i mogućnostima izvoza u Europsku uniju, ulozi bankarskog sektora, te o gospodrastvu u kontekstu vanjskotrgovinskih veza.
Z. V.

 

Problemi oko HŠC-a: kokoš i jaje

 

Iako su pripreme za osnivanje Hrvatskog školskog centra (HŠC) u Subotici počele još prije dvije godine od strane Hrvatskog nacionalnog vijeća, a sredinom prošle godine osnovana je i radna skupina za osnivanje ovog centra pri resornom Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, odluke još uvijek nema. Prošloga petka (6. rujna) u Gradskoj upravi Subotice održan je sastanak na ovu temu ali, kako saznajemo u HNV-u, umjesto da se ide korak naprijed tapka se u mjestu jer postoje različita stajališta o tome koju odluku prvo donijeti – Odluku o mreži vrtića i osnovnih škola koju treba donijeti Grad Subotica ili Odluku o osnivanju Hrvatskog školskog centra kojeg treba donijeti HNV. 
Sastanku su u ime HNV-a nazočili predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, članovi IO HNV-a Darko Sarić Lukendić i Margareta Uršal, a u ime Gradske uprave tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Jasmina Stevanović i u ime Naše radosti tehnički direktor Veljko Vojnić. 
Darko Sarić Lukendić kaže kako su u HNV-u istakli potrebu da se što prije donese odluka o mreži predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, jer su to detektirali kao uzročnike zastoja u postupku osnutka HŠC-a i da je na prethodnoj sjednici radne skupine (koju čine predstavnici Pokrajine, Grada i HNV-a) to i potvrđeno i obećano da će na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine grada te odluke biti i donesene. »Mi smo sjeli vidjeti što je problem, gdje je zapelo i gotovo sat i pol smo razgovarali o pitanju koje je prvi put postavljeno prošle godine na konstitutivnoj sjednici radne skupine kojoj smo nazočili Jasmina Stevanović i ja, budući da smo oboje članovi te radne skupine. To je pitanje što je prvi korak u osnutku HŠC-a. Pravna služba iz lokalne samouprave i tada je zastupala taj stav, a i sada su iznijeli stajalište, da najprije mora biti donesena odluka o osnivanju da bi se na temelju te odluke upisala pravna osoba HŠC u registar u APR i da bi se onda počelo s realizacijom tehničkih uvjeta koji su nužni za početak izvođenja nastave. Međutim, stav pravne službe u Pokrajini je da njihovo gledište nije točno i da je prvi korak upravo usvajanje mreže akata o osnovnim i srednjim školama i vrtićima, jer su to planski dokumenti na temelju kojih se onda donosi odluka o osnutku. I mi zapravo sada razgovaramo ukratko o tome što je starije: kokoš ili jaje«. 
»Očekujem da vidimo kako će se ova stvar raspetljati, je li moguće osnovati HŠC odlukom bez izmjene odluke o mreži osnovnih, srednjih škola i vrtića, ali onda smo mogli to učiniti i prije godinu dana. Međutim, ako je moguće osnovati HŠC tek nakon donošenja mreže, kako tvrdi Pokrajina, postavlja se pitanje zašto Grad to nije učinio ako unatrag šest mjeseci kod njih postoji dopis sa svim našim potrebnim inicijativama, prijedlozima, sugestijama i svim ostalim što su tražili od nas«, objašnjava Sarić Lukendić, te dodaje kako postoji i novi zahtjev od Gradske uprave, a to je da se uradi nova anketa (nakon prethodne dvije koje je HNV uradio) koja bi, navodno, trebala biti pravno obvezujući dokument za potencijalne roditelje kojim bi se oni obavezali »da će onog momenta kad bude napravljen HŠC  svoje dijete upisati tamo, a još ne zna ni gdje, ni što će tamo biti, ni kako će to izgledati«.
Inače, osnutak Hrvatskog školskog centra jedan je od zaključaka s posljednje sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za hrvatsku manjinu u Srbiji i srpsku manjinu u Hrvatskoj. 
J. D.

 

Prijevoz učenika: 
od ponedjeljka i linija 1?

Organizirani školski prijevoz za učenike hrvatskih odjela u Subotici (od 1. do 4. razreda) u čijoj blizini mjesta stanovanja nema škole u kojoj se nastava pohađa na hrvatskom jeziku započeo je početkom ovoga tjedna. Točnije, u utorak, 10. rujna, prijevoz se provodi na linijama 2 (iz Malog Bajmoka) i 3 (iz Radanovca), a linija 1 koja polazi iz Aleksandrova, a za koju Hrvatsko nacionalno vijeće traži mladu osobu ili studenticu za uslugu pratiteljice, trebala bi krenuti u ponedjeljak, 16. rujna. 
Na ovoj liniji inače putuje najviše djece (16-ero od njih 28-ero, dok na drugoj i trećoj po šestero), a zbog njihovog dosadašnjeg kašnjenja na prvi sat u prijepodnevnoj smjeni, u maloj zgradi OŠ Matko Vuković, od srijede, 11. rujna, nastava umjesto od 7 i 30 počinje u 8 sati.  
Glede početka prijevoza učenika, prošloga je tjedna u prostorijama HNV-a održan sastanak na kojem je roditeljima ovih učenika informacije o ovoj usluzi, koju osigurava Hrvatsko nacionalno vijeće i ovoga puta u suradnji s Mađarskim nacionalnim vijećem, prenijela predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal.
Roditelji djece koja putuju gradskim prijevozom trebaju se obratiti u tajništvo škole kako bi djeca ostvarila pravo na mjesečnu kartu.
I. P. S.

 

Hrvatska podupire izgradnju Hrvatske kuće u Subotici

Na posljednjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske, koja je održana 5. rujna, usvojen je zaključak kojim se Hrvatska obvezuje da će poduprijeti razvojne projekte Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji: izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Srbiji. 
Kako je u zaključku navedeno, financijska sredstva potrebna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Srbiji, osigurana su u Državnom proračunu Hrvatske za 2019. godinu. Za provedbu ovih projekata Vlada je zadužila Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika