Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi vatreni

Hrvatska nogometna reprezentacija uvjerljivo je prošlog petka svladala Slovačku (4:0) na njezinom terenu u Trnavi i prvi puta nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji pokazala igru dostojnu viceprvaka planeta. Iako su mnogi mislili kako ove nove vatrene očekuje trnovito gostovanje protiv domaćeg nacionalnog sastava za koji nastupaju i svjetski poznati nogometaši poput Hamšika, Škriniara i Dubravke, skeptici su ovoga puta ostali kratkih rukava. Iako je reprezentativna tranzicija Dalićevu momčad stajala nekoliko lošijih rezultata, prije svih kvalifikacijski poraz u Budimpešti protiv Mađarske, sada je čini se taj nužni proces uspješno okončan. Jer, mora se iskreno priznati: nije lako igrati bez velikih imena poput Rakitića, Mandžukića, Subašića, Vrsaljka...
Ali zato su svoju klasu pokazali Bartolec, Barišić, Rebić, Vlašić i Petković, koji su posve ravnopravno stali uz velikane Modrića, Perišića, Vidu, Lovrena i Brozovića, dok je vratar Livaković ponovno pokazao kako više nema dileme kome slijedi startno mjesto među vratima.
Hrvatska je protiv Slovačke odigrala jednu od svojih najboljih utakmica u novijoj povijesti, jer četiri gostujuća gola uz čak 31 udarac upućen prema golu Dubravke čine fantastično nogometno dostignuće. A još fantastičnija je činjenica kako je Vlašić pokazao kako će Hrvatska u budućnosti imati dostojnog Modrićevog zamjenika. Baš kao što je i Petković skrenuo pozornost na svoje napadačke, ali i tehničke kvalitete, kada je u jednoj prigodi poslagao gotovo cijelu slovačku obranu.
A čak su i pričuve Brekalo, Badelj i Pašalić pokazale kako se i na njih mora najozbiljnije računati u najskorijoj budućnosti.
Tranzicija je završena. Ovom pobjedom je Hrvatska takoreći na korak viziranja plasmana na sljedeće Europsko prvenstvo, a u predstojećim susretima treba rutinski dovršiti započeti posao.
Susret protiv Azerbajdžana je sljedeća prepreka na europskom putu prema smotri najboljih momčadi Staroga kontinenta.
Nakon Trnave više ništa ne bi smjelo biti trnovito.
Novi vatreni su dostojni nasljednici svojih proslavljenih prethodnika.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika