Arhiv tekstova Arhiv tekstova

PROVANSALSKA SALATA

Volim se igrati sa začinima u smislu da ih sama kombiniram i nikada nisam kupovala »one« već miksirane. Ne koristim čak ni vegetu, nego na licu mjesta ili bolje reći iznad posude ubacim sve pojedinačno. Nikad nisam, sve do jednom kada sam naletjela na recept za mafine koji me zainteresirao, ali su navodili kao sastojak provansalsku mješavinu. Kao i svaka štreberica, volim u prvoj pripremi biti na visini zadatka i potruditi se napraviti kako piše. Naravno, poslije improviziram. Ali ovog puta se zaljubih u mješavinu i to je bilo to – od tada se ne razdvajamo. Provansalska mješavina mi je postala omiljena za začiniti salatu i u njoj je sve što mi je potrebno: dovoljna količina soli i potrebnih okusa.
Prije nekoliko dana u prodavaonici sam ugledala konzervu s provansalskom salatom s tunjevinom. Mozak je bio uzbuđen saznanjem o postojanju i provansalske salate i ideja o receptu za nju je uzavrela. E sad, nisam ni slutila da ima nekoliko varijanti, a na jednom mjestu sam čak našla pobrojanih 10 najboljih recepata za provansalsku salatu. I što je najinteresantnije: ti recepti se jako razlikuju. Ja sam izdvojila jedan po svojoj mjeri.

Potrebno: 2 šalice svježeg špinata / 1 glava zelene salate / 2 šalice narezanih gljiva / pola šalice sitno sjeckanog crvenog luka / pola šalice sjeckanih crnih maslina / 1 žlica kapara.
Za dresing: 2/3 šalice maslinovog ulja / 1/3 šalice estragonskog octa / 2 češnja češnjaka / 1 žlica senfa / žličica estragona.
Postupak: Zelenu salatu i špinat oprati, osušiti, narezati na sitnije komade i dodati im masline. Pomiješati sve sastojke za dresing i u njih ubaciti luk i gljive i ostaviti da odstoji. Pomiješati salatu i marinadu, dobro izmiješati i ostaviti u hladnjak 45 minuta. 
Svatko bira što će kako nazvati, a ja ću ovo zvati »mojom provansalskom salatom«. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika