Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Dani slavonske šume u Našicama

NAŠICE - Već dugi niz godina u Našicama se organizira festival Dani slavonske šume posvećen hrvatskim šumama. Devetnaesto izdanje festivala i ove je godine održano u prekrasnom središnjem našičkom parku u kojem se, bez obzira na kišu, skupilo nekoliko tisuća ljudi. Festival je počeo još u četvrtak, 5. rujna, a subota, 7., bio je središnji dan svih događanja. Gradonačelnik Josip Miletić na otvorenju je poželio dobrodošlicu te prigodnim riječima pozdravio sugrađane i goste. 
Našice ove godine proslavljaju dva velika jubileja – 790 godina Grada Našica i 130 godina Hrvatskog kulturnog društva Lisinski, te su 19. Dani slavonske šume bili u znaku tih jubileja. Tim povodom je u petak u parku pored dvorca Pejačević održan koncert HKD-a Lisinski te vokalni koncert državnog ansambal Lado.  
Tavankućani su tradicionalno, na poziv turističke zajednice iz Našica, gosti na Danima slavonske šume te su se HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame predstavili suvenirima od slame, degustacijom rakije kao i prezentacijom turističkih kapaciteta. 
I. D.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2019.

TAVANKUT - Ovogodišnji Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini nastavlja se projekcijom filma nastalog na Filmskoj radionici Kad se male ruke slože pod nazivom Tavankut iz filmskog kuta kojeg su snimila djeca polaznici radionice pod mentorstvom Branka Ištvančića i Zoltána Siflisa. Projekcija će biti održana na Etno salašu Balažević u Tavankutu danas (petak) u 18 sati, a tom prilikom djeci polaznicima radionice će se uručiti prigodni pokloni knjižice za filmsku edukaciju Filmska izražajna sredstva koja je objavljena u izdanju Pulskog filmskog festivala u okviru projekta pod nazivom Film u školi. Ulaz je besplatan.
Filmska radionica Kad se male ruke slože namijenjena je edukaciji mladih koji su učenici razreda na hrvatskom jeziku u hrvatskoj manjinskoj zajednici u Vojvodini. Polaznici radionice su učili o potrebi medijskog opismenjivanja, sve o snimanju filma i snimili su svoj kratki film. Ovogodišnja, treća radionica, održana je od 24. do 28. lipnja na Etno salašu Balažević u Tavankutu.
Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s HKPD-om Matija Gubec iz Tavankuta i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih redatelja i Ministarstva vanjskih poslova RH.

Promocija knjige Vedrana Horvackog

ZEMUN – U organizaciji Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić i Hrvatske čitaonice Fischer danas (13. rujna), s početkom u 19 sati, u župnoj dvorani crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, bit će održana promocija knjige Vedrana Horvackog Slike iz beskraja. Knjiga pjesama Slike iz beskraja objavljena je 2018. godine u nakladi NIU Hrvatska riječ, kao 19. u ediciji Suvremena proza i književni je prvijenac njenog autora.
S. D.


Međunarodni skup o kulturi Hrvata u Vojvodini 

SUBOTICA - U Subotici će 20. i 21. rujna 2019., u prostorijama Pastoralnog centra Augustinianum, biti održan Međunarodni znanstveno-stručni skup na temu Kultura Hrvata u Vojvodini – od bogatog naslijeđa k procesima razvoja. Početak skupa predviđen je za petak, 20. rujna, u 16 sati. 
Suorganizatori skupa su Središnjica Matice hrvatske Zagreb, Ogranak Matice hrvatske Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Dani europske baštine – Dani Bača 2019.

BAČ - U okviru Dana europske baštine – Dana Bača, koji se proslavljaju od 20. do 22. rujna u Baču, petak, 20. rujna, rezerviran je za programe iz područja stvaralaštva i duhovnosti. Iz njih izdvajamo predstavljanje monografije Rezervat biosfere »Bačko Podunavlje« – priroda sa ljudima (u suizdanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Pokrajinskog tajništva za urbanizam i zaštitu okoliša), koju će predstaviti jedan od autora Marko Tucakov, te prvo predstavljanje Nominacijskoga dossiera područja »Drevni Bač sa okolicom« za popis Svjetske baštine UNESCO-a. Ovaj dio programa odvijat će se u franjevačkom samostanu od 11 do 15 sati. Tradicionalni koncert duhovne glazbe u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije započinje istoga dana u 20 sati.
H. R.

Monoštor kroz riječ, sliku i pjesmu

SOMBOR - Udruga građana Urbani Šokci priređuje program Monoštor u riječi, slici i pjesmi. Program će biti priređen u Etno kući Mali Bodrog u petak, 20. rujna, u 19 sati. Sudjelovat će UG Urbani Šokci, KUDH Bodrog iz Monoštora i HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega. 
Z. V.

CROz kuhinju Vojvodine u Petrovaradinu

PETROVARADIN - Druga regionalna gastronomska manifestacija CROz kuhinju Vojvodine u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina bit će održana u subotu, 21. rujna, u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Petrovaradinu (Pavla Jurišića Šturma 2). Cilj ove manifestacije je upoznavanje, povezivanje, objedinjavanje i promoviranje kulinarske kulture hrvatske zajednice u Vojvodini. Kulinarske specijalitete ovdašnjih Hrvata pripremat će i predstaviti članovi HKPD-a Đurđin iz Đurđina, KUDH-a Bodrog iz Monoštora, Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina i HKPD-a Jelačić. Manifestacija, koja počinje u 17 sati, nije samo gastronomska: mirisi hrane će se miješati s glazbom, folklorom i književnošću. Projekt CROz kuhinju Vojvodine financirao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika