Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najstarije lječilište u Gyuli

Wellness odmor idealan je bijeg od stresnog svakodnevnog ritma i dobar način da odmorite dušu i tijelo, riješite se misli o poslu i pronađete unutarnji mir. Ukoliko se želite opustiti ili ste u potrazi za blagom lijeka za određenu bolest, wellness izvorske termalne vode u Mađarskoj savršen je odmor i izbor.
Mađari su posebno ponosni na brojne izvore ljekovite vode, koji su danas njihova glavna turistička ponuda. Mađarska je zemlja s više od tisuću i pol termalnih ljekovitih izvora, što je svrstava u sam vrh svjetskih balneoloških turističkih odredišta i ovo bogatstvo Mađari su iskoristili na pravi način. Banjski turizam, wellness i spa predstavljaju glavne atrakcije mađarskog turizma, a lječilišta se nalaze, kako u velikim, tako u novije vrijeme i u brojnim manjim mjestima diljem zemlje.
U južnoj nizini Mađarske nalazi se najveći broj banjskih centara, a među brojnim odredištima zdravstvenog turizma odabrali smo jedno od najstarijih i ujedno najposjećenijih odmarališta u Mađarskoj – Gyulu. Smješten u jugoistočnom kutku države, uz samu granicu s Rumunjskom, grad Gyula jedan je od najstarijih povijesnih lječilišnih gradova u Mađarskoj. Njegovi prekrasni parkovi, spomenici i mirna atmosfera malenog grada sami su po sebi dovoljni kako bi posjetiteljima željnima odmora omogućili da se opuste.

Uživanje za cijelu obitelj

Kupalište Tvrđave Đule (Gyulai Várfürdő) smješteno je među stoljetnim stablima u parku dvorca Almásy i jedno je od najmodernijih kompleksa vanjskih bazena, toplica, ljekovitog kupališta i vodenog adrenalinskog parka na Velikoj mađarskoj nizini. Ovaj banjski kompleks s četiri zvjezdice prostire se na površini od 8,5 hektara i obuhvaća 22 bazena, zdravstveni centar, welness centar i brojne druge sadržaje. Ljekoviti vanjski i unutarnji bazeni, dječji vodeni raj, bazen s valovima, tobogani, olimpijski plivački bazen, te vodeni kompleks AquaPalace, koji sadrži uzbudljiv park s vodenim toboganima i nudi brojne zabavne aktivnosti, pružaju neovisno o godišnjem dobu savršenu razonodu za sve članove obitelji.
Ljekovita voda od 72°C dolazi iz dubine od oko dvije tisuće metara, a raspon temperature vode u bazenima kreće se od 20-38oC. U njezinom sastavu ima kalcija, joda, željeza i alkalnih hidrokarbonata, te djeluje na liječenje u prvom redu bolesti motorike, neuroloških oboljenja, kod rehabilitacije i tretmana nakon ozljeda, a također se pokazala djelotvornom i za liječenje ginekoloških oboljenja.

Grad cvijeća i bicikala

Mađari su narod s bogatom kulturnom baštinom, tradicijom gostoprimstva, veliki gurmani i dobri ugostitelji, što se odražava na bogatstvo njihove turističke ponude.
Budući da se nalazi par kilometara od mađarsko-rumunjskog graničnog prijelaza, Gyula je multikulturalna sredina s 32 tisuće stanovnika, koju čine Mađari, Rumunji i Nijemci. Njihove kulturne raznolikosti pridonose ugodnom ozračju ovog gradića, a ono što im je zasigurno zajedničko i može se odmah uočiti jest vožnja biciklom, koju upražnjavaju, reklo bi se, gotovo svi mještani. Kako turisti ne bi bili zakinuti za ovu vrstu jeftinog i zdravog prijevoza, u Gyuli se na više mjesta mogu unajmiti obiteljski bicikli s nekoliko sjedala, koji mogu poslužiti za rekreaciju, druženje i turistički obilazak brojnih znamenitosti.
Govoreći o znamenitostima, kroz 700 godina povijesti u Gyuli su se naselili značajni spomenici, fontane, kulturne institucije, te prekrasni parkovi puni cvijeća, koji su ovom gradu donijeli prve nagrade na Europskom natjecanju gradova u cvijeću (Entente Florale Europe).
Gyula je nadaleko poznata i kao jedini grad središnje Europe u kojem postoji potpuno očuvana tvrđava iz XV. stoljeća, građena u gotskom stilu, danas jedina ravničarska tvrđava koja je sazidana od opeke. Tvrđava se nalazi u gradskom parku, u neposrednoj blizini Spa centra, a pokraj nje smješteno je jezero s ljetnom pozornicom, na kojoj se tijekom večeri održavaju brojne zanimljive manifestacije, osobito prigodom velike proslave Dana Szent Istvána, kada je poseban ugođaj doživjeti vatromet u jednom ovakvom prirodnom okruženju.
Gyula se također može pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom, gastronomskom i hotelijerskom tradicijom. U ovom banjskom centru nudi se mnoštvo smještajnih kapaciteta i mogućnost ishrane prilagođene za različite platežne mogućnosti. Osim hotela, u Gyuli se može vidjeti veliki broj privatnih apartmana i prenoćišta, u kojima se cijene noćenja kreću od 30 do 70 eura, ovisno o lokaciji i sadržajima koji se nude.
Prilikom posjeta Gyuli svakako se preporuča kušati autentične mađarske gastronomske specijalitete poput kobasice i rakije, budući da su to proizvodi sa zaštićenom oznakom izvornosti kojima su posvećeni veliki festivali u Gyuli – Festival Csabai kobasica u listopadu i Festival pálinke (rakije) u travnju. 
Na koju stranu poći?
Uz domaće goste, u Gyuli se najčešće mogu vidjeti turisti iz susjedne Rumunjske, te iz Austrije i Njemačke. Ljubitelje banjskog turizma s prostora Balkana, naročito one iz sjevernih dijelova Srbije, Hrvatske i BiH, koji su bliže Mađarskoj, nećete posljednjih godina sresti u velikom broju. Osim ekonomske krize, moglo bi se reći da je smanjenju broja gostiju iz ovih zemalja pridonijelo otvaranje brojnih spa centara diljem Mađarske, te se tako mnogi odlučuju za one s najmanjom teritorijalnom udaljenošću. Na samo 12 km od granice sa Srbijom, u mjestu Mórahalom nalazi se aqua park sa sedam otvorenih i 15 zatvorenih bazena. U Segedinu je 2010. godine izgrađen jedan je od najvećih zatvorenih aqua parkova u Europi, a u njegovoj bližoj okolici nalaze se i banje u mjestima Makó, Csongrád, Szentes, Orosháza. Na popisu značajnih destinacija banjskog turizma u Mađarskoj je i nadaleko poznata banja Harkány, a dakako treba spomenuti i najveće slatkovodno jezero središnje Europe – Balaton, u čijem okruženju također postoji veći broj banja. 
Koji god pravac odabrali, korištenje ovog prirodnog bogatstva je neprocjenjivo. Za odmor i liječenje u nekoj od spomenutih banja trebalo bi izdvojiti bar nekoliko dana, kako bi zdravstveni učinak boravka bio potpun. 
Marija Matković 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika