Arhiv tekstova Arhiv tekstova

PASTA U ZNAKU RAJČICA

Ima nešto u ovoj godini, sigurna sam. Marelice rodile, kao nikad. Evo sad i šljive. Lubenice su preukusne i ni u jednom momentu nisam naišla na neku koja nije valjala. Istina, jedino s krastavcem imam problem i svaki koji sam kupila je bio gorak. Već sam počela sumnjati kako je do mene. Ali zato rajčica skoro nije bila tako ukusna, pa gorčina krastavca pada u vodu. Prethodnih godina sam počela gubiti nadu i prestala vjerovati da će rajčica imati okus kao nekad i evo mi razuvjerenja. Zato u svaki obrok rajčica i upravo njoj dajem pažnju u ovim tjesteninama koje danas stavljamo na tacnu.

Potrebno: 2 šake cherry rajčica /4 žlice maslinovog ulja / 1 sitno nasjeckani režanj češnjaka / 1/4 šalice svježih listova bosiljka / 1 šalica kuhanog slanutka / 1/4 šalica sirovih pinjola
1/2 kavene žlice narendane korice limuna / 300 g tjestenine / sol / papar.

Slanutak i pinjole možete pripremiti ranije, i to tako što ćete kuhani slanutak začiniti maslinovim uljem, solju i paprom i staviti da se peče oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva Celzijevih. Nakon 10 minuta dodajte pinjole i nastavite s pečenjem još 5 minuta. Kada se prohlade, stavite ih u blender zajedno s limunovom korom i solju i mutite dok ne dobijete sitan prah. Rajčicu narežite na četvrtine, začinite s 3 žlice maslinovog ulja, češnjakom, bosiljkom, solju i paprom i ostavite da malo odstoji dok se tjestenina skuha. Procijeđenu tjesteninu prebacite u posudu s rajčicom, pospijte s prahom od pinjola i slanutka i servirajte.
Dodatni komentar: Ne znam za vas, ali meni je ovo prvi susret s pinjolama. Blago govoreći, nisam imala pojma o čemu je riječ. Svakako, poznanstvo je tek počelo. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika