Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Slatko veličanstvo - šljiva

Kada se spomene riječ zimnica, odmah me protrese zima, ne zbog same riječi nego zbog njenog, usudila bih se reći, polugodišnjeg pripremanja. 
Kada zapravo »službeno« počinje pripremanje zimnice? Nisam dobila točan odgovor ni od iskusnijih domaćica, a moj je: tko kad stigne. 
Jagode, višnje, marelice, pa i breskve su već u ostavama, rajčica je u tijeku, a rekla bih da je sada nekako red došao na šljive. Brine me pomisao na to gdje li je kraj?! 
S obzirom na to da su šljive ove godine iznimno rodile i da ih ima na pretek, evo nekoliko recepata. 
Ako ste pak više ljubitelji šljive u tekućem stanju, vjerujem da za to imate već isprobani recept. 
 
Pečene šljive 

Za ovu delikatesu potrebno vam je 3 kg šljiva, 1 kg šećera, ako volite i želite možete dodati i 1 dcl ruma, a za one koji vole uživati u slatkišima ovoj smjesi dodajte i orahe. Mogu biti i krupno sjeckani, a mogu biti i veći, primjerice četvrtina jezgra. 
Šljive je potrebno dobro oprati, izvaditi im košticu te ih razdvojiti na polovice. Staviti ih u dublji pleh i posuti šećerom, te sve dobro promiješati. Po želji smjesi dodajte i orahe. Sve to staviti u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva i pecite dva, do dva i pol sata. Potrebno je povremeno promiješati, a kad je smjesa postigla željenu gustinu, ako želite, umiješajte i rum. 
Staklenke koje ste oprali i posušili, zagrijte, te ih punite dobivenom smjesom. Sve skupa vratite u pećnicu koja je još topla i nek se tamo hladi. 
Ako želite da smjesa bude rjeđa, skratite vrijeme priprave, a ukoliko volite manje slatko, stavite manje šećera. 
Iako je ovoj slastici nemoguće odoljeti, nemojte pretjerivati!

Šljive s čokoladom 

Neke kombinacije na prvi pogled zvuče nemoguće, ali postoji li nešto u što se ne može dodati čokolada? 
Ako džemu od šljiva želite dodati poseban okus, onda je to sigurno čokolada. 
Za ovaj džem potrebno je 4 kg šljiva, 2 kg šećera (šećera može i manje ukoliko ne volite previše slatko), 100 g gorke čokolade ili čokolade u prahu i 4 žlice ruma. 
Šljive koje ste prethodno oprali i odstranili im košticu usitnite, kako biste skratili duljinu pripreme. Dakle, izrežite ih na četvrtine ili još sitnije, te ih stavite u dublji pleh i pospite šećerom. Sitnije šljive treba peći oko 2 do 3 sata na umjerenoj temperaturi – 180 stupnjeva. Povremeno promiješajte i pri kraju dodajte čokoladu u prahu ili na kockice izlomljenu čokoladu i promiješajte. Dodajte i rum i pecite dok se ne počne zgušnjavati, ali ne previše.  
U tople tegle sipajte smjesu i vratite u rernu kako bi se od gore uhvatila blaga korica. Kad se tegle ohlade možete ih zatvoriti. 
Ovom smjesom možete puniti i gomboce (knedle), razne kolače, palačinke... a jasno je, uvijek može i na kruh. 

Brza pita sa šljivama

Kolač koji mami svojim izgledom i mirisom je pita sa šljivama. Osim toga, jednostavna je za izradu, pa je mogu praviti i početnici.
Za tijesto je potrebno 400 g brašna, 2 žlice šećera, 250 g maslaca,10 žlica hladne vode i prstohvat soli. Od ovih sastojaka zamijesite tijesto, a koristite hladni maslac koji ste usitnili na kockice. Dobivenu smjesu stavite u hladnjak. Za to vrijeme pripremite nadjev od 1 kg šljiva, 100 g šećera, 1 limuna, 1 žličice naribanog svježeg đumbira i 2 vrećice vanilin šećera. 
Tijesto istanjite na željenu debljinu i prebacite ga u kalup i pecite oko 10 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite tijesto iz pećnice, dodajte nadjev, ravnomjerno ga rasporedite i vratite u pećnicu na još 30 minuta. 
Kada se pita prohladi, po želji ju možete posuti šećerom u prahu ili vanilin šećerom. 
Mirisom ćete dozvati sve ukućane. 
Šljivu možete koristiti u brojnim drugim kolačima, možete praviti čak i sladoled, a i smoothie sa šljivama je odličan. Također, šljivu možete opranu i očišćenu staviti i na duboko zamrzavanje, pa tijekom godine kad poželite možete praviti smoothie ili ih dodati u kompot. Nema potrebe za njihovim kuhanjem, samo ih dodate u već skuhani kompot od jabuka ili višanja i ostavite da se hladi. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika