Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Božićna radost u kolovozu

Dvanaesti Etnokamp Hrvatske čitaonice završen je 30. kolovoza, a ove godine protekao je u duhu Božića. U Etnokampu je čak i to moguće, slaviti Božić u kolovozu. Tako je tijekom pet dana s čak 120 djece radilo oko 80 volontera predvođenih predsjednicom Hrvatske čitaonice Bernadicom Ivanković. Čak 30 manualnih radionica bilo je posvećeno ovome velikom kršćanskom blagdanu. Iako je umjesto zime i snijega djecu grijalo sunce, nije im uopće smetalo u pripremama za Božić. Tako su cijeloga tjedna djeca izrađivala razne ukrase za Božić: figurice, betlehemske štalice, figurice za božićni kruh – kolač (božićnjak), bor od tijesta, papira, pravili su i suhe kolače-gurabljice, zvona od šišarki, anđele od slame i papira, obilježivače za knjige, ukrašavali su staklenke, imali Badnju večer po danu, glumili, susreli se s Hrckom... 
Iz svih tih radionica proizašli su unikatni radovi, koji su se na završnoj priredbi našli na prodajnoj izložbi. Uratke su, kako i pretpostavljate, kupili roditelji, a neke su djeca i darovala dragim gostima koji su podržali ovogodišnji Etnokamp. 
Ni ove godine nije izostala duhovna radionica kao niti pjevanje duhovnih pjesama i sveta misa, a plesao se i moderan ples. No, jasno, sve u duhu Božića, te su kampovci na kraju priredbe nazočnima i čestitali Božić. Sigurna sam da su oni bili prvi čestitari ove godine. 

Etnokamp – poticaj i drugima

Osim djece iz Subotice i okolice, ove godine na Etnokampu su bila i djeca iz Sombora, Austrije, Njemačke i Hrvatske, a prvi puta su se ovoj skupini priključile i učenice, te djelatnici OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine (Hrvatska). Njihov ravnatelj Jure Mišković, koji nije krio oduševljenje, čestitao je na uspješnom kampu i rekao kako se u njemu radi velikim srcem i zlatnim rukama. Bernadici Ivanković je darovao sliku u linorezu koju su volonteri izradili na druženju i edukaciji u Božjakovini. 
Završnu priredbu, na kojoj su djeca pokazala samo dio onoga što su radila i čime su se bavila proteklih tjedan dana, podržali su svojim dolaskom i brojni gosti i uzvanici. Iz Zagrebačke županije na ovogodišnjem kampu je gostovala i Darinka Balen koja je na završnoj priredbi rekla kako vjeruje da je ovo početak velike suradnje. 
»Ovo što radite je nešto što svima treba dati do znanja. To je primjer kako kroz igru i radost njegovati ono što nas određuje, tko smo, otkud dolazimo i kud idemo«, rekla je Balen.

Pohvale 

Riječi hvale imali su i roditelji:
»Kada bih rekao da sam presretan, bila bi to mala riječ. Smatram da je ovaj Etnokamp i program koji je izuzetno bogat bitan i za našu hrvatsku zajednicu jer se djeca, a i mi roditelji tu upoznajemo, vežemo, čuvamo svoju kulturu, jezik, njegujemo zajedništvo i povrh svega kršćanstvo«, kaže Miroslav Kujundžić. 
»Ove godine sudjelovalo je naše troje djece, a svoje oduševljenje s prošlogodišnjeg Etnokampa su prenijeli i na bratića iz Sombora, te je ove godine i on došao. Ovo je djeci bilo najintenzivnijih i najzanimljivijih pet dana raspusta. Posebno nam je drago da naša djeca, koja ne idu u hrvatska odjeljenja, imaju priliku družiti se s djecom iz naše zajednice i upoznati naše običaje i tradiciju«, kaže Marija Mandić. 
»Već nekoliko godina unazad naša djeca sudjeluju na Etnokampu i malo je reći da smo oduševljeni programom, sadržajem i onim što naša djeca ovdje dobiju. Ne samo da rade na brojnim radionicama i upoznaju našu tradiciju i običaje nego se i druže s drugom djecom i tako se stvara krug prijateljstva«, kaže Mario Tikvicki. 
Domaćini ovogodišnjeg izleta na Bikovo, Gabrijela i Grgo Tikvicki nisu u ovoj ulozi bili prvi puta, no nikada do sada nisu ugostili 120 djece u jednom danu. 
»Djeca su bila izuzetno dobra i došli su organizirani, s osmišljenim programom. Bila nam je čast ugostiti ih«, kazala je Gabrijela Tikvicki i dodala kako je Etnokamp hvale vrijedan projekt koji je izuzetno potreban našoj zajednici i svakako ovaj projekt treba podržati i pomoći.
Među djecom, čiji su osmjesi i radost druženja govorili više od svega, bile su i učenice iz Božjakovine. 
»Prvi puta sam u Subotici i na Etnokampu, malo smo radili na radionicama i družili se. Običaji ovdašnjih Hrvata su jako lijepi«, kazala je Martina Murac. 
»Bilo je izuzetno zanimljivo i radionice su lijepe, kao i običaji. Upoznale smo ovdje i nove prijatelje. Malo smo obišli Suboticu, a ako bude prilike, voljela bih doći i sljedeće godine«, kazala je Ivona Dareković. 
Dvanaesti Etnokamp financijski su pomogli: Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Grad Subotica, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, PU Naša radost, Rotografika, Salaš 024, te  brojne tvrtke, obitelji i pojedinačni darovatelji koji su i ove godine prepoznali značaj ovoga projekta. Logističku potporu i suorganizaciju pružila je Gradska knjižnica Subotica. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika