Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pravda za špilje

Nikad, ali baš nikad nisam birala destinaciju za putovanje po špiljama niti su mi one bile vodilje za bilo što, a volim ih posjetiti i često se oduševim svijetom koji tamo nastaje. I bez obzira koliko veliko bilo oduševljenje, po povratku kući prepričam dojmove, pregledam fotke i vremenom oduševljenje ode u zaborav i prođu godine i godine dok sljedeći put, opet stjecajem nekih okolnosti, moja noga ne zagazi u špilju. 
Pokušavam se prisjetiti špilja u kojima sam i uspijevam se sjetiti svega dvije špilje, a sigurna sam da ih je bilo više. Prvo od dva sjećanja je cijeli špiljski sustav koji se zove Ušački i njega sam spoznala i otkrila prilikom moje avanture na Uvcu, a drugu špilju koje se mogu sjetiti sam pronašla u okolici Zlatibora i moram priznati da je prava ljepotica. Riječ je, naravno, o Stopića pećini. To je rječna pećina koja je dugačka 1.691,5 m i kroz nju protječe Trnavski potok, a čine je pet cjelina: Svijetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala s kadama, Kanal s kadama i Rječni kanal. Malo je reći da izgleda predivno.

Otkud sad špilje

Neki dan sam među brojnim stranicama na internetu koje prelistavam i čitam naišla na zanimljiv zapis o jednoj špilji za koju nikada nisam čula, oduševila se pričom, prisjetila svojih iskustava i donijela odluku da napravim popis špilja u okolici koje bih voljela obići.
Prvi kriterij bi mogao biti oduzimanje daha i tako je prva na popisu najljepša – Modra špilja. Općenito, mislim da su najatraktivnije te špilje plave boje, nastanjene na moru. One zapravo nisu rijetkost, ali ja ni u jednoj nikad nisam bila. Moj prvi izbor, Modra špilja, nalazi se na otoku Biševu s njegove istočne strane, u uvali Balun. Kroz podvodni otvor na južnoj strani špilje tijekom dijela dana prolazi sunčeva svjetlost koja se reflektira od dna i ispunjava špilju divnom plavom bojom. Špilja je pravi mali raj za ronioce svih kategorija, jer njezina dubina varira od 3 do 20 metara.
Kad smo kod plavog, moram popisu dodati Odisejevu špilju koja se nalazi na otoku Mljetu, o kojem sam ove godine mnogo maštala. Špilja se nalazi na južnom dijelu otoka i vrlo je pristupačna, jer se do nje može doći čamcima, plivajući, pa čak i pješice, improviziranim stepenicama. Idealno vrijeme za posjet je, naravno, ljeto, jer sunce pravi fantastičan prizor svojim zracima na moru.

A što ako nisu plave?

Pa ništa, magija se nastavlja svakako i, kao prvu špilju koja nije plave boje, sebi, a i svima, predlažem špilju Vrelo u Fužinama. Stara je oko 3,5 milijuna godina i spada u manje špilje, jer njena duljina doseže oko 300 metara, a ono što ju izdvaja su njeni ukrasi, kao i izvor vode i jezero koji se nalaze u njoj.
Kada bismo odabrali špilje po duljini, prvi na popisu bi bio špiljski sustav Šulin ponor – Medvednica sa svojih 16.396 metara. Odmah za njim stiže špiljski sustav Panjkov ponor – Muškinja na Kordunu, pa Munižaba na Velebitu i ostale redom. Neću ih sve odmah obići, ali dobro je znati.
Vrlo interesantnu špilju na natječaju za moj popis za obići ima Istra, a o tome smo u skorije vrijeme svi dosta slušali u medijima kao povijesno otkriće svjetskih razmjera. Riječ je o crtežima iz kamenog doba otkrivenim u Romualdovoj špilji. Ova tajanstvena špilja smještena je na istočnoj obali Limskog zaljeva i nosi naziv po pustinjaku koji je nekoliko godina proveo upravo u njoj. Ono što meni ulijeva strah je činjenica da je špilja zaštićena, jer je upravo u njoj stanište kolonije velikog šišmiša. Pretpostavljam da je moj strah od šišmiša preuveličan, ali ne mogu potisnuti one priče u kojima se šišmiši upliću u duge kose. Skrenut ću misli na artefakte pračovjeka i ostatke izumrlih životinja koji su ovdje nađeni.
Moj popis se polako razvio i ovdje ću stati, jer poznavajući dinamiku i tempo kojim obilazim špilje, bit će mi potrebno mnogo vremena.
I, da: kad dobro razmislim, ima li bolje rashlade od špilja za vrele ljetne dane? Reklo bi se da nema. Dakle, lijepe, korisne i mistične, kombinacija koja obećava. Zato, pravda za špilje! Ne žmurimo pred njihovim mračnim prostranstvima.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika