Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Božić u kolovozu

O da, i to je moguće – Božić u kolovozu! Naravno, ne za sve, nego samo za odabrane, točnije za 120 djece i oko 70 volontera koji sudjeluju na dvanaestom Etnokampu. Jasno je da je ovogodišnja tema Etnokampa Božić. Ako ste mislili da je to nemoguće, prevarili ste se, jer djeca tijekom cijeloga tjedna, od 26. do 30. kolovoza, uživaju u pripremama za Božić. 
Osim nezaboravnog druženja, tu su brojne kreativno-manuelne radionice u kojima se izrađuju razne betlehemske štalice, pleteni (božićni) kolač s figuricama od tijesta, anđeli, razni ukrasi za bor od slame, papira, kuglica...
O Božiću je djeci pričala nana Ružica Šimić, a predstavljen je i običaj Betlemara, koji su prezentirali Marin i Krunoslav Piuković. Ovih dana nije nedostajalo niti plesa, sviranja, te se uče i stare, zaboravljene božićne pjesme, a priprema se i nova predstava. 
Drugi dan je i ove godine bio rezerviran za izlet, a kampovci su bili cijeli dan na salašu i imanju obitelji Gabrijele i Grge Tikvickog. Po riječima organizatorice i predsjednike Hrvatske čitaonice Bernadice Ivanković, dan je bio prekratak kako bi uspjeli obaviti sve planirano. Djeca su imala priliku osim spomenutih radionica družiti se sa životinjama na imanju, voziti se karucama i traktorom, i to s dvije prikolice, jahati konje, sudjelovati u sporstkim igrama... a dobro se i jelo. Naime, za sve sudonike upriličena je »Badnja večer«, te su djeca mogla ne samo naučiti i vidjeti kako to izgleda za Badnju večer nego i kušati. Tako su se na stolu našli grah juha zapržena s maslom i pleteni kolač, a kako je običaj za Badnju večer, prije toga su svi kušali i češnjak, orahe, jabuke i med. Treba li više išta reći?
Našim kampovcima su se u srijedu pridružili i gosti iz Hrvatske, učenice, učiteljice i ravnatelj OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine Jure Mišković, kao i Darinka Balen iz Zagrebačke županije. 
Što se sve radilo ovoga tjedna i kako je Božić u kolovozu ipak moguć, možete vidjeti u petak, 30. kolvoza, kada će u dvorištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, gdje se Etnokamp i održava, biti prodajna izložba dječjih radova nastalih u kampu te završna priredba s početkom u 18 sati. 
Vidimo se!
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika