Arhiv tekstova Arhiv tekstova

LIJENA PITA S JABUKAMA

Ako bi pravilo bilo pisati recept za jelo koje mi se jede, onda bih opet pisala o puretini s mlincima i umakom od višanja, ali to stvarno ne bi imalo smisla. Pogotovo jer vjerujem da će i sljedećeg tjedna biti ista situacija. Opsjeda me ovo jelo i ne mogu ga izbaciti iz glave, pa ću mu stoga pridružiti recept za desert.

Potrebno: 600 g oštrog brašna / 200 g šećera u prahu / 100 g kristal šećera / vrećica praška za pecivo / 4 jaja / 2 žlice kiselog vrhnja / 100 g masti / malo mlijeka / 2,5 kg jabuka / 2 vrećice vanilin šećera / 1 žlica čokolade u prahu / cimet / klinčići / đumbir / 4 žlice mljevenog keksa.
Umijesiti tijesto od brašna, šećera u prahu, praška za pecivo i 2 žumanjca i ostaviti ga da malo odstoji. Za to vrijeme pripremiti fil od jabuka, prvo ih oguliti i naribati i staviti u duboku posudu, pa na laganoj vatri miješati dok ne porumene i omekšaju. Ostaviti malo da odstoje, pa odliti višak tekućine od jabuka. Dodati vanilin šećer, cimet, klinčiće, đumbir, čokoladu u prahu, mljeveni keks i šećer. Umutiti čvrst snijeg od 4 bjelanca i dodati ga smjesi. Razviti polovicu tijesta i staviti ga na pripremljen pleh, rasporediti fil od jabuka, te staviti drugi dio tijesta. Vilicom probušiti tijesto na par mjesta, premazati ga uljem, te peći u pećnici na 190 Celzijevih. Kada je pečeno, posuti šećerom u prahu.

Dodatak: Drugaricina mama je pripremljen kolač zamrznula, pa ga je pekla za nekoliko dana, što je dobar trik ako želite ranije pripremiti, a ipak jesti svježe.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika