Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljeto za pamćenje

Šesnaestogodišnja Tereza Kujundžić učenica je trećeg razreda, općeg smjera Gimnazije Svetozar Marković u Subotici. Tereza je najstarije dijete u obitelji Jelene i Miroslava Kujundžića, a ima mlađu sestru Antoniju (10 godina) i brata Andriju (7 godina). Prije dvije godine krenula je na folklor u Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo, te ju tamo ispunjava igra, tradicija, društvo i naravno nezaobilazne turneje. Jedna od turneja koju će svakako pamtiti jest skorašnja, Festival folklora u Češkoj u gradu Šumperk, koja će se među prijateljima još dugo prepričavati. 
Iako još nije sigurna što će i gdje studirati, Tereza kaže kako bi voljela studirati izvan Subotice, i to neku od društvenih znanosti. S obzirom na to da ima još dvije godine u srednjoj školi, vjeruje da ima i dovoljno vremena za promišljanje o fakultetu. 
Ono što osobito voli jest putovanje, i to s prijateljima ili roditeljima. Tako joj je i bilo ovo ljeto – za pamćenje. Osim spomenute Češke, Tereza je ovoga ljeta posjetila i Englesku i to na 16 dana, a kako je rekla bilo je to divno iskustvo. Oduševio ju je London, priroda, građevine, kultura, ljudi...
Terezu ste proteklih godina mogli vidjeti i na smotrama recitiranja na hrvatskom jeziku, a da je u tome dobra govori i podatak da je protekle četiri godine išla na nagradno putovanje u Osijek.
U slobodno vrijeme voli gledati filmove, te je, kako je rekla, dug popis filmova koje bi preporučila, no, film Taken uvijek može gledati iznova. 
Kada je glazba u pitanju, Tereza voli zabavnu glazbu, rep, ali i narodnjake. 
Rado se oblači u bunjevačku narodnju nošnju, i ne samo na Dužijanci nego i inače, a to potvrđuje i mala tajna koju je otkrila da se za naredno Veliko prelo planira kandidirati na izbor za najljepšu prelju. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika