Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Bunjevačke pripovitke Ivana Tumbasa

SUBOTICA – U vlastitoj nakladi autora, ovih dana je izašla knjiga pripovjedaka Ivana Tumbasa iz Subotice naslovljena Nako sa salaša. Promocija knjige bit će održana 13. rujna u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici, u 19 sati. U pitanju je književni prvijenac ovog autora. Knjiga sadrži pedesetak »pripovitki« pisanih na ikavskom govoru bunjevačkih Hrvata, uz prateći Rječnik manje poznatih riječi i izraza. Tumbas piše o situacijama iz svakodnevnog života, uz kometare na zbivanja u našem društvenom i političkom životu. Pojedini tekstovi su priče iz prošlosti bunjevačkih Hrvata. Sve ove priče autor je ranije objavljivao u periodici ili na internetu. 
»Svojim pisanjem želim pridonijeti očuvanju naše ikavice koja se danas gubi, a šaljivim sadržajima nasmijati čitatelja. Također, nastojim da moje pripovjetke imaju pozitivnu poruku«, kaže autor. 
Recenzentica knjige Nako sa salaša je s. Eleonora Merković. 
Ivan Tumbas rođen je 1965. godine u Subotici. Školovao se u rodnom gradu, gdje i danas živi i radi. Pisanjem se počeo baviti u svojim mladalačkim godinama. Pripovijetke, članke i pjesme objavljuje u tisku: Glas ravnice, Glasnik Pučke kasine, Hrvatske novine, Subotičke novine, Subotička Danica, te sudjeluje na susretima pučkih pjesnika Lira naiva. Svoja djela objavljuje i na društvenim mrežama. 

Samostalna izložba Marijane Buljovčić

SUBOTICA – U okviru programa proslave Dana grada Subotice, u tamošnjoj Suvremenoj galeriji, večeras (petak, 30. kolovoza) u 19 sati bit će otvorena izložba subotičke likovne umjetnice Marijane Buljovčić. Mlada subotička autorica predstavit će se izložbom Space Shuffle čiji postav čine slike, grafike, crteži i instalacije. 
Marijana Buljovčić je rođena 1991. u Subotici, a diplomirala je 2015. na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, na smjeru slikarstvo u klasi Dragana Matića. Pod mentorstvom istog profesora, dvije godine kasnije, diplomirala je i na master studijama. Dobitnica je nekoliko nagrada i stipentija, a također je izlagala na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama. 
U sklopu Dana grada, Suvremena galerija svojim sugrađanima tradicionalno predstavlja stvaralaštvo zavičajnih autora. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 

TAVANKUT – Ovogodišnji Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini počinje projekcijom dokumentarnog filma Dužijanca koja će se održati u nedjelju 1. rujna, na Etno salašu Balažević u Tavankutu u nedjelju u 20 sati. Redatelj filma je Branko Ištvančić koji uz autora teksta Alekseja Pavlovskog potpisuje i scenarij. Projekcija se održava u povodu Dana grada Subotice, a ulaz je besplatan.
Dokumentarni film Dužijanca tijekom 2017. godine, snimala je ekipa HRT-a u Subotici, i to sve događaje počevši od Blagoslova žita, Natjecanja risara i centralne proslave Dužijance. Film u trajanju 50 minuta donosi priču o nastanku Dužijance, njenom razvitku, opstanku i organiziranju kao obiteljske proslave i kao javne crkvene i gradske manifestacije.
Odlukom međunarodnog žirija 21. Međunarodnog festivala turističkog filma ITF’CRO dokumentarni film Dužijanca proglašen je najboljim filmom u kategoriji do 60 minuta. Film Dužijanca premijerno je emitiran u programu HTV-a u dva dijela, 2. i 9. kolovoza 2018. godine.
Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa ZKVH-om, u suradnji s HKPD Matija Gubec iz Tavankuta i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih redatelja i Ministarstva vanjskih poslova RH.

Seminar izrade ženskih oglavlja donje Bačke

BAČ – U organizaciji UG Tragovi Šokaca iz Bača, a u sklopu projekta »VII. Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja«, od četvrtka, 5. rujna, do nedjelje, 7. rujna, bit će održan Seminar izrade ženskih oglavlja donje Bačke. Seminar obuhvaća izradu ženskih oglavlja koja su se nosila tijekom XX. stoljeća u naseljima Bač, Vajska, Bođani i Plavna. Od oglavlja izrađivat će se: široka pletenica s nakudranim čelom, češljanje u okruglo – copovi s češljićima i brenovanim čelom, svečani mladenkin starovirski vinac, brundžuk, zavijanje u konđu i zlatni vinac, povezivanje marame na konđu. 
Organizator će osigurati potreban materijal, te će izrađeni predmeti ostati u vlasništvu UG Tragovi Šokaca. Sudionici koji se prijavljuju mogu sudjelovati u više radionica vodeći računa da za neka oglavlja treba više sati. Sudionici će biti raspodijeljeni po grupama. Za zavijanje u konđu i povezivanje marame, organizator osigurava modele. Seminar će biti održan u etno kući Didina kuća, a bit će završen prezentacijom urađenoga uz kulturno-umjetnički program u Didinoj kući. Kotizacija za polaznike seminara za 5. i 6. rujna je 100 kuna (oko 1.600 dinara). 
Zainteresirani se mogu javiti udruzi Tragovi Šokaca iz Bača radi detaljnog uputstva. Kontakt telefon je: 063/105-25-12. 

Upis novih članova u HKC Bunjevačko kolo

SUBOTICA – Početkom i ove školske godine, folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo vrši upis novih članova. Zainteresirani se mogu javiti svakim radnim danom od 19 sati u prostorije Centra (Preradovićeva 4) u Subotici.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika