Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Što je – tu je…

Bliži se kraj ljeta, ali nije kraj i našim mukama. Još uvijek je naša redakcija prilično okrnjena, ne samo zbog godišnjih odmora, već i nenadanih odsustava pa smo ovoga tjedna u pomoć morali pozvati i našeg nekadašnjeg kolegu koji danas svoje umirovljeničke dane provodi na biciklu, uz Dunav ili družeći se sa svojom obitelji i prijateljima. Na našu sreću, spremno se odazvao našem pozivu u pomoć, ali je na moje pitanje da li bi bio spreman prihvatiti se redovitog honorarnog angažmana odrečno odgovorio uz obrazloženje kako mu je od honorara, ali i napetosti koje donosi rad u tjedniku, draža njegova sloboda i mir. Što je – tu je, »ploviti se mora«, a nadamo se da će se do konca rujna i naša redakcija konačno vratiti u normalu. To jest, bar da budemo svi na broju. No, kao što rekoh, »ploviti«, odnosno pisati, se i objavljivati mora pa tako i u ovom broju donosimo pregršt informacija iz hrvatske zajednice, a i šire. 
Kao i u većini tjednika, krećemo od političkih tema, pa tako donosimo izvješće o izbornoj skupštini Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini koja je izabrala svoje novo vodstvo. Za novog predsjednika je izabran student ekonomije iz Subotice Marin Piuković, višegodišnji aktivist u hrvatskoj zajednici i samoj stranci. On je rekao kako veliki dio odgovornosti za budućnost počiva i na mladima i da upravo oni trebaju biti svjesni kako je potrebno više se angažirati na društvenom i političkom planu. Poruke su dobre, pitanje je ima li ih tko čuti i provesti u djelo, imajući u vidu aktualne migratorne trendove.  
Donosimo i prvi dio analize odluka o raspodjeli sredstava po natječajima od kojih ovisi opstojnost i funkcioniranje brojnih udruga kulture i informiranja iz pera člana IO HNV zaduženog  za kulturu Darka Sarića Lukendića. On je nastojao u ovome tekstu uočiti pravila i trendove i ustanoviti egzaktne pokazatelje intencija politike koja se provode spram manjina. Zaključke pročitajte u sljedećem broju.
Počinje i školska godina, pa je tu i aktualna tema iz područja obrazovanja. Riječ je o osnutku Hrvatskog obrazovno-odgojnog centra u Subotici koji kasni zbog, moglo bi se reći, sasvim banalnih razloga a to je donošenje dvije odluke o mreži škola koje trebaju donijeti AP Vojvodina i Grad Subotica. Odluka još nema, pa nema niti pravne osobe koja bi trebala dalje voditi proces osnivanja ove tako značajne ustanove za hrvatsku manjinu u Srbiji. HNV-u se žuri, nekima drugima izgleda ne. 
Tu su i druge novine iz područja obrazovanja – Program profesionalne orijentacije započeo je ove godine prvi puta testiranjem u HNV-u, prvi puta će ove godine svi prvaši hrvatskih odjela na teritoriju Subotice imati svečani prijem u Hrvatskom nacionalnom vijeću (2. rujna u 18 sati), kada će dobiti nove udžbenike i poklon bon dok će za učenike OŠ 22. oktobar u Monoštoru prijem prvaša biti tijekom prijepodneva kada će ih posjetiti predstavnici HNV-a, a također će im tada biti dostavljeni udžbenici, reversi, kao i bonovi za prvaše.
O informiranju općenito, ali i o informiranju u manjinskim glasilima, govori naš kolega nekadašnji urednik, danas direktor NIU Ruske slovo Boris Varga, koji najavljuje skori završetak »Etičkog kodeksa samoregulative«. Riječ je o pilot projektu koji će osigurati interne procedure, pravila i kodeks za unaprjeđenje uređivačke nezavisnosti i medijskog profesionalizma prije svega u toj ustanovi, a bit će proslijeđen kao model i drugim manjinskim medijima. Izradu takvog samoregulatornog dokumenta predviđa i Nacrt nove Medijske strategije pa očekujemo skori završetak i raspravu o ovom modelu. Takav je dokument više nego potreban.  
Pišemo naravno i o kulturnim događanjima – o Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu – šetnji kroz Podgrađe uz stručno upoznavanje s najvažnijim objektima Petrovaradinske tvrđave među kojima je i kuća bana Jelačića; o baletnoj predstavi Vragolanka koja je ujedinila 70 mladih plesača, baletana i folkloraša; o izložbi i proslavi u Beregu; početku Etnokampa koji je ove godine okupio 120 djece.
Pišemo i o gospodarstvu – ovoga puta o gospodarstvu s dahom starih vremena, i o mnogim drugim ozbiljnim i manje ozbiljnim stvarima. 
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika