Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Festival europskog filma Palić

SUBOTICA – Ovogodišnji, 26. po redu, Festival europskog filma Palić bit će održan od 20. do 26. srpnja. U 15 selekcija i programskih cjelina (Natjecateljski program, Paralele i sudari, Mladi duh Europe, Novi mađarski film, Grčka u fokusu, Eco dox, omaž programi...) bit će prikazano više od 130 filmova. 
Glavni Natjecateljski program, kako najavljuju organizatori, karakterizira dobar balans između novih ostvarenja renomiranih autora i filmova mladih reditelja. Festival će sutra (subota, 20. srpnja, 21 sat) na Ljetnoj pozornici na Paliću otvoriti film Bol i slava Pedra Almodovara koji će biti prikazan izvan konkurencije. 
Jedna od dvije ovogodišnje nagrade Aleksandar Lifka, koju festival dodjeljuje istaknutim filmskim stvaraocima za izuzetan doprinos europskoj kinematografiji, dobit će Rajko Grlić, poznati hrvatski redatelj. Više informacija na www.palicfilmfestival.com.

Dužionica u Somboru

SOMBOR – U Somboru će u nedjelju, 21. srpnja, biti održana 85. Dužionica koju organizira HKUD  Vladimir Nazor. Večeras (petak, 19. srpnja) će u Hrvatskom domu bit će priređena književna večer koja je ove godine u znaku 25. obljetnice Zvonika, a bit će to prigoda i za predstavljanje Tomislava Čeljuske i Nikolete Malenić,  bandaša i bandašice ovogodišnje Dužionice. 
Sama proslava Dužionice je u nedjelju 21. srpnja. Okupljanje sudionika je u 9 sati u Hrvatskom domu. Svečana sveta misa počinje u 10 sati u crkvi Presvetog trojstva, a nakon toga posvećen kruh od novog žita bit će predan gradonačelnici Grada Sombora.  Program proslave završava se risarskim ručkom u Hrvatskom domu. Ulaznice za raisarski ručak mogu se kupiti u Hrvatskom domu, po cijeni od 600 dinara. Pokrovitelj ovogodišnje Dužionice je Grad Sombor. 
Z. V.

Vojvođanski Hrvati na smotri folklora u Zagrebu

ZAGREB – Na 53. međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu sudjelovat će i hrvatske udruge iz Vojvodine – HKPD Matija Gubec iz Tavankuta i Tragovi Šokaca iz Bača. Tavankućani će sudjelovati u središnjem programu kao i na radionici plesa, a Stanka Čoban iz Bača nastupit će na koncertu hrvatskih hodočasničkih i marijanskih pjesama Tisuć’ puta zdravo budi! u crkvi sv. Katarine. Ova poznata folklorna manifestacija održava se od 17. do 21. srpnja. 

Kolokvij o 700 godina Berega

BEREG – LX. znanstveni kolokvij ZKVH-a s temom Bereg – 700 godina kontinuiteta (1319. – 2019.) bit će održan u iduću u subotu, 27. srpnja, u Šokačkoj kući u Beregu (Strossmayerova 14), s početkom u 19 sati. Predavač će biti povjesničar Vladimir Nimčević.
Tijekom izlaganja bit će u kratkim crtama prikazana sedmostoljetna povijest ovoga mjesta u kojemu žive šokačkih Hrvati. Bereg se prvi puta spominje u izvorima 1319. godine kao posjed plemenitaške obitelji Bécsei. Zabilježeno je da se stanovništvo protivilo svom gospodaru, ne dopuštajući mu koristiti šume i pašnjake u okolici. U narednom razdoblju, Bereg, usprkos svim izazovima, bilježi sve veći porast stanovništva. Svoj gospodarski značaj ne gubi ni nakon uspostavljanja stoljeća i pol duge turske vlasti u Srednjem Podunavlju (1541. – 1686.). U administrativnom smislu bio je podređen somborskoj nahiji, a u duhovnom Kalačkoj nadbiskupiji. Poslije sloma turske vlasti Bereg ulazi u sastav Ugarske kao posjed Dvorske komore. Dva stoljeća duga Austro-ugarska vladavina imala je veliki utjecaj na razvoj Berega. U to vrijeme gradi se crkva sv. Mihovila i osnovna škola. Nakon propasti Austro-Ugarske 1918., Bereg šalje svoje zastupnike na Veliku narodnu skupštinu u Novom Sadu 25. studenog 1918. (Ilija Dekić i Josip Ilić). Oduševljenje za novu jugoslavensku zajednicu uskoro je zamijenilo duboko razočaranje. Međutim, nepokolebljivi i istrajni, Berežani su se priključili i isticali u borbi za nacionalni i kulturni opstanak Hrvata u Vojvodini sve do danas.

700 godina prvoga pisanoga spomena Berega

BEREG – HKPD Silvije Strahimir Kranjčević poziva na proslavu 700 godina prvoga pisanoga spomena Berega, u okviru koje će se održati i dugogodišnja manifestacija tradicijske kulture Mikini dani. Proslava se održava u iduću nedjelju, 28. srpnja. Manifestacija počinje u 15 sati dočekom gostiju, da bi u 17 sati započela svečana zahvalna misa u župnoj crkvi sv. Mihovila. Od 18.30 se održava program u kojem sudjeluju pjevačke i plesačke skupine udruga iz Hrvatske i Srbije. Udruga Silvije Strahimir Kranjčević raduje se unaprijed svim gostima, uz moto ove proslave u stilu bereškoga bećarca: »Oj, Beregu, selo moje malo, hrvatsko si bilo i ostalo!« 
M. T. 

Seminar u Baču

BAČ – Udruga Tragovi Šokaca iz Bača organizira od 26. do 28. srpnja II. seminar tradicijskih glazbala i tradicijskog pjevanja. Voditelj seminara je Tomislav Livaja. Tijekom tri dana rada bit će održani individualni satovi sviranja i radionice tradicijskog  pjevanja. Seminar će biti održan u Etno kući Didina kuća u Baču. 
Z. V.

Natječaj za kratku priču 

NOVI SAD – HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada je u veljači raspisao Natječaj za kratku priču na kojemu pravo sudjelovanja imaju autori iz Srbije i inozemstva koji pišu standardnim hrvatskim jezikom. Iz udruge podsjećaju kako je rok za slanje priča 1. kolovoza 2019. godine! Opširnije o natječaju na internetskoj stranici udruge: www.stanislavpreprek.org.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika