Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Domaći sokovi

Posljednjih godina rijetko se na stolu mogu vidjeti domaći sokovi za koje, istina, treba malo vremena, ali se njihov okus i provjereni sastojci ne mogu porediti niti s jednim kupovnim sokom. Ako čitate sastav proizvoda koji kupujete, kada zavirite u sastav sokova, iznenadit ćete se što u stvari pijemo. Kada piše voće 12%, onda možete shvatiti kakav je to »prirodni« sok. Loše zvuči ako kažem obojena voda, ali i sama deklaracija će to potvrditi. 
Stoga, evo nekoliko provjerenih recepata kako uz samo malo volje i truda napraviti domaće sokove ili sirupe. Istina da u ove recepte ide dosta šećera, ali od toga nastaju desetci litara soka, pa i nije strašno. Vjerujte mi da u gaziranim i kupovnim sokovima ima i puno više šećera, kao i umjetnih boja. 

Sok od višanja

Iako su višnje pri kraju, ovaj sok možete napraviti i od zamrznutih višanja. Omjer ide 1:1, dakle na 2 litara ocijeđenog soka od višanja ide 2 kg šećera i 1,5 vrećica limuntusa (na 10 l soka ide 10 kg šećera i 7 limuntusa).

Priprema: Višnje bez koštice (bilo smrznute ili svježe) stavite u dublju posudu i dobro ih izgnječite, te dodate vrećicu limuntusa. Sve dobro promiješate i pokrijete, te ostavite da stoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata (može i malo manje ili duže). 
Sljedećeg dana višnje procijedite. Ako imate štapni mikser, možete si olakšati posao tako što ćete višnje izgnječiti (samljeti) štapnim mikserom i onda ga procijediti kroz gustu cijetku.
Ako nemate štapni mikser, onda višnje izgnječite što je više moguće te procijedite kroz cijetku, a kasnije i kroz gazu. Dobiveni sok treba izmjeriti i na osnovu toga dodati šećer i limuntus (razliku, jer ste već dio dodali). 
Sok sipate u duboku i veliku posudu, te dodani šećer svakih 15 minuta promiješate. Pjenu koja se stvari trebate maknuti. Kada pjene više ne bude bilo, sok je gotov. Punite ga u staklene boce i dobro ga zatvorite. Sok čuvati na hladnom i mračnom mjestu (podrum, špajz), a otvoren u hladnjaku. 
Od 10 litara ocijeđenog soka dobiva se 15 litara sirupa. 

Sok od mente (nane) 

Ne samo da je odličan za osvježenje nego je sok od mente izuzetno zdrav. Dobar je za smirenje, kod migrene, nesanice, glavobolje, bolova u želucu, smiruje grčeve u stomaku i poboljšava probavu. Nije li dosta? 

Potrebno je: 
500 g svježe mente
3 kg šećera
1 vrećica limuntusa
4 litre vode

Priprema: U veći lonac sipajte 3 kg šećera i ulijte 4 l vode, stavite na tihu vatru da prokuha. Kada počne kuhati ostavite na ringli (smanjenoj) još oko 30 minuta. Za to vrijeme (ako imate gdje) naberite svježe listove mente (može i dio stabljike) i dobro ih operite. Nakon 30 minuta skinite lonac s ringle i dodajte vrećicu limuntusa, te sve promiješajte. U ovu smjesu ubacite svježu mentu. Lonac poklopite i ostavite da stoji 24 sata. Sutradan procijedite sok i sipajte ga u boce. Sok čuvajte u hladnjaku ili ga sipajte u manje plastične boce, pa ga možete staviti i u zamrzivač. 

Gusti sok od marelice

Osim u pekmezu i džemu, okus marelice možete imati tijekom cijele godine i u gustom soku. Stoga ovaj recept za sok, po mome mišljenju, spada u zimnicu, jer može stajati dugo... Sve dok ga ne popijete. 

Potrebno je: 
2 kg marelica
3 l vode
6 limuntusa
1 konzervans

Priprema: Marelice očistite od koštica (koje su također izuzetno zdrave, pa ih možete osušiti, lupati i jesti) i sameljete u blenderu ili u mašini za meso. Ako ništa od toga nemate, uzmite nož i usitnite ih. Usitnjenim marelicama dodajte limuntus, konzervans i vodu i ostavite da odstoji 24 sata. Sutradan procijedite i dodajte 3 kg šećera, te svako malo promiješajte kako bi se šećer otopio. Dobiveni sipajte u boce i čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu. 

Limunada – sirup 

Potrebno je: 
4 limuna
2-3 naranče
2 kg šećera
6 limuntusa

Priprema: Limun i naraču očistiti od kore (ako volite, može 2 limuna i s korom) izrezati na četvrtinu i staviti u blender. Kako biste lakše mutili, dodajite pomalo vode, ne više od 400 ml. Možete dodati i limuntus i dio šećera (1/2 kg). Kada ste sve izmiksali, smjesu prelijte u dublju i veću posudu, te dodajte ostatak šećera. Ostavite da odstoji 24 sata, a nekoliko puta promiješajte. Sutradan dobro sve promiješajte i procijedite. 
Dobiveni sirup možete čuvati u hladnjaku ili ga u manjim plastičnim bocama možete zamrznuti. Vadite po potrebi, a nakon toga držite u hladnjaku. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika