Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Kajak
Bezdanci dominantni 
u ligaškom natjecanju

BAČKA PALANKA – U trećoj ligaškoj rundi, održanoj u Bačkoj Palanci, koja je ponovno okupila talente iz cijele Srbije mladi kajakaši Dunava iz Bezdana nastupili su u pojedinačnim utrkama na 1.000 metara, te natjecanju dvosjeda na upola kraćoj dionici. Odličnim plasmanima   zadržali su visoke pozicije osvojene u prethodne dvije runde. Pioniri su nakon drugog mjesta na Tikvari zadržali lidersku poziciju u generalnom plasmanu, s 50 bodova prednosti u odnosu na Zabrežje i Tiski cvijet. Pomak su napravili i mini kajakaši. Ekipna pobjeda u ovom kolu omogućila im je preuzimanje drugog mjesta u generalnom poretku. Ispred Bezdanaca je samo Tarket iz Bačke Palanke. Mini kajakaši su u pretposljednjem ligaškom nastupu ostvarili sedam pobjeda. Trijumfirali su Milica Kovačev, Eleonora Nađ i Kornél Brunyai, te dvojci Anja Loknar – Milica Kovačev, Vuk Perović – Aleksander Amon Šlezak, Zsófi Horvát – Karmen Brunyai i Mihajlo Dadić – Kornél Brunyai. Drugoplasirani su bili Sebastijan Štaub, Vuk Perović, Zsófi Horvát i Mihajlo Dadić, a trećeplasirani Anja Loknar i Karmen Brunyai. Uvjerljivi su bili i pioniri Dunava. Levente Kővágó je trijumfirao u disciplini k–1, u kojoj je startalo čak 23 natjecatelja. Potom je u tandemu sa Nikolasom Andrićem slavio u k–2 na pola kilometra, a Boglárka Egyed se morala zadovoljiti drugim mjestom.

Biciklizam
Vjećnica ispratila mlade olimpijce

SOMBOR – Petero somborskih sportaša, sudionika Europskog olimpijskog festivala, predstavnike njihovih klubova i Olimpijskog komiteta Srbije ugostila je gradska vijećnica za područje omladine i sporta Antonija Nađ-Kosanović. Norme za mjesta u selekcijama Srbije ispunili su biciklisti S tima Mihajlo Stolić, Igor Nadoveza i Bojana Vujasinović, te hrvač Sokola Dejan Fratrić. Peti Somborac na olimpijadi mladih bit će trener biciklist Marko Sudarić. Marketing menadžer Olimpijskog komiteta Dejan Kozlina zahvalio se domaćinima za način na koji ulažu u sport i ovom prigodom je mladim sportašima uručio službenu opremu koju će nositi tijekom Europskog olimpijskog festivala mladih. Podsjetimo, festival će biti održan od 19. do 29. srpnja u Azerbajdžanu. 

Boks
Zlatna rukavica 
Rusu Karibianu 

SUBOTICA – Na međunarodnom boksačkom turniru za mlade, 37. Vojvođanskoj zlatnoj rukavici, održanom od 10. do 14. srpnja u subotičkoj Dvorani sportova, u organizaciji BK Spartak i Boksačskog saveza Srbije, uz podršku lokalne saouprave i JKP Stadion, okupilo se više od 200 natjecatelja iz 22 države. Zlatnu rukavicu osvojio je Rus Boris Karibian, a reprezentativac Srbije, član BK Živorad Rajšić iz Šapca, Omer Ametović, bio je najbolji domaći natjecatelj. Kao  jedini predstavnik Srbije u finalima do zlatne medalje u kategoriji do 49 kilograma došao je porazivši predstavnika Indije Soja Seloja, sudačkim odlukama (4:1). U ženskoj konkurenciji 8. Vojvođansku zlatnu rukavicu osvojila je Martina La Piana (ITA) 51 kg. Najbolja strana boksačica bila je Marija Gladkova (KAZ) 57 kg, najbolja domaća boksačica Dajana Grmuša (54 kg), najbolja tehničarka Nune Asatrian (RUS) 60 kg i najborbeniji par Ksenia Olifirenko (RUS) vs Lipakshi (IND) +81kg. Kod muškaraca neprikosnoven je bio Boris Karibian (RUS) 56 kg, najbolji inozemni boksač Gabrijel Veočić (CRO) 75 kg, najbolji domaći boksač Omer Ametović (49 kg), najbolji tehničar Ramazan Dadaev (RUS) 81 kg, najborbeniji par Azamat Bektas (KAZ) – Vijaydeep (IND) 69 kg. Za najboljeg suca proglašen je Mihai Ion (ROU), a najbolji domaći sudac bio je Radiša Sarić. O snazi ovog turnira govori i podatak da se za pobjedničko postolje u raznim kategorijama borilo devet nositelja zlatnih odličja s Prvenstva Europe za mlade (EUBC), te veliki broj srebrnih i brončanih boksača iz cijeloga svijeta. Kako su Mihajlo Milić i Vukašin Drača ozlijeđeni, ove godine, na veliku žalost publike, nije bilo boksača iz Subotice. Ovaj turnir bio je jedna od posljednjih provjera pred dolazeće EUBC Prvenstvo mladih Evropske konfederacije, koji će biti održan u Sofiji od 2. do 11. rujna.

Nogomet
Čonopljanci počeli pripreme

ČONOPLJA – Doprvak Vojvođanske lige Sjever, čonopljanska Sloga, sezonu je okončala porazom u polufinalu razigravanja od novog srpskoligaša Vojvodine iz Perleza. Rukovodstvo kluba ima iste ambicije, pa će i ove sezone primarni cilj biti osvajanje mjesta u samom vrhu lige. Čonopljanci su produljili suradnju s trenerom Aleksandrom Lazarevićem koji je je ekipu vodio u posljednje tri službene utakmice. Tijekom pripremnog razdoblja Sloga bi trebala odigrati sedam utakmica. Ekipu su u prethodnom razdoblju napustili vratar Lebović i iskusni Štrbac koji se vratio u Graničar iz Riđice. Kako kažu u čelništvu kluba, tijekom narednih dana bit će poznato i koji nogometaši će prostupiti Čonopljancima. 

Radnički 
započeo pripreme

SOMBOR – Nogometaši Radničkog započeli su pripreme za predstojeću prvenstvenu sezonu. Prozivci na Gradskom stadionu nazočilo je petnaestak najmlađih nogometaša, kojima će se narednih dana pridružiti i stariji suigrači, te nekolicina novajlija. U klubu kažu da nema odustajanja, bez obzira na pritiske i probleme s kojima se suočavaju, a koje je prouzročio povjerenik SNS Zoran Rus, akter otimanja NK Stanišić i inicijator useljenja njegovog kluba na istočnu tribinu Gradskog stadiona, iako za nju još uvijek nije izdana uporabna dozvola. Klupsko čelništvo je donijelo odluku da seniorsku ekipu vode treneri Srđan Karalić i Dušan Josić. Prvoj ekipi priključeni su omladinci Kolarić, Mijović, Tevanović i vratar Štork, te nekolicina kadeta. Kompletne pripreme obavit će se na Gradskom stadionu, a planirano je i šest do sedam pripremnih utakmica. Radnički će najvjerojatnije i ove sezone imati najmlađu ekipu u Vojvođanskoj ligi Sjever, a natjecanje će započeti 17. kolovoza.
Ekipa Bemix Trebinje osvojila 
Novi Žednik 2019

NOVI ŽEDNIK – Ovogodišnji pobjednik novožedničkog turnira u malom nogometu je ekipa Bemix Trebinje, koja je u dramatičnom finalu svladala ekipu Pan Shoes rezultatom 3:1, tek nakon izvođenja penala. Treće mjesto osvojila je ekipa Grand Šped, koja je svladala ekipu Đeneral Hadžićevo rezultatom 3:2, također na penale. Turnir  je održan od 21. lipnja do 6. srpnja, a ove godine je okupio 26 ekipa. Organizator turnira bio je NK Preporod. Uz pokale, tri najbolje ekipe su osvojile i novčane nagrade: prvoplasirani Bemix Trebinje 140.000, drugoplasirani Pan Shoes 50.000, a trećeplasirani Grand Šped 30.000 dinara. Za najboljeg vratara proglašen je Miloš Tomanić iz Grand Špeda, najbolji strijelac bio je Miloš Grubor iz ekipe Pan Shoes, a njegov suigrač Nedo Nedić bio je najbolji, a Mićo Govedar iz ekipe Grand Šped najstariji igrač turnira. 
Ivan Andrašić 

Ivanišević

Vrijeme je ATP Umaga, jedinog hrvatskog ATP turnira. Wimbledon je za nama i još uvijek se priča o spektakularnoj pobjedi Novaka Đokovića u nezaboravnom finalu protiv Rogera Federera. I sada jedno kviz pitanje: što povezuje ova dva, na određeni način, izuzetno važna turnira za hrvatski tenis.
Odgovor je i za one koji se manje razumiju u tenis poprilično lak – Goran Ivanišević.
Popularni Zec je trenutačno u Umagu u svojevrsnoj glavnoj ulozi glavne zvijezde ekshibicijskih susreta, centralni teren u sportskom centru Stella maris nosi njegovo ime, a odnedavno je i postao jednim od trenera Novaka Đokovića. I odmah na startu ove suradnje okitio se naslovom wimbledonskog pobjednika postavši jedan od rijetkih kojima je to uspjelo na terenu i uz njega.
Zbilja impresivno i nadasve sportski egzotično. Ali takav je cijeloga svojega teniskog vijeka legendarni Goran Ivanišević. Osvajač Wimbledona s pozivnicom (jedini u povijesti, kao tek 125. igrač ATP ranking ljestvice), turnira na kojemu se 2004. godine oprostio od aktivne igračke karijere.
Ali, ako ste mislili da je tu kraj uspjeha hrvatskih tenisača u Wimbledonu, nije...
Ivan Dodig osvojio je, u paru s Tajvankom Chan, naslov u natjecanju mješovitih parova pridodavši svojoj kolekciji, nakon dva Roland Garrosa, još jedan osvojeni Grand Slam trofej.
Hrvatski tenis je tako nastavio svoju respektabilnu nazočnost na najpoznatijem teniskom turniru svih vremena, potvrđujući kako jedna mala zemlja ima goleme sportske potencijale.
ATP Umag i dalje traje, pa možete uživati u mečevima s centralnog terena koji nosi ime najvećeg hrvatskog tenisača u povijesti. A hoće li netko od hrvatskih tenisača napraviti iskorak u svojoj karijeri baš na istarskoj crvenoj zemlji saznat ćemo uskoro.
Davne 1990. godine u prvom turnirskom finalu igrala su dva Gorana – Prpić i Ivanišević.
I karijere su im potom strelovito krenule prema visinama ATP ljestvica.
Pa neka se povijest ponovi...
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika