Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Razdoblje stabilnosti

»U protekloj godini urađeno je puno, ali uvijek može više i bolje«, riječi su koje je predsjednik Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo Lazar Cvijin rekao na redovitoj godišnjoj skupštini, koja je održana 16. srpnja. 
Prvobitna skupština trebala je biti održana prije desetak dana, no tada se članstvo nije odazvalo u dovoljnom broju, te nije bilo kvoruma. Ovoga puta skupštini je nazočilo 37 članova, koji su imali i pravo glasovanja. 
Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo, kao najstarija hrvatska udruga u Subotici, djeluje u više odjela od kojih su najaktivniji folklorni, likovni i dramski odjel, a u svakome od njih, kako je rečeno u izvješćima, došlo je do pomaka na bolje u odnosu na prethodnu godinu. Sve manifestacije koje su bile u planu su i održane, poput Velikog prela, Dječje Dužijance, Prela sićanja, godišnjih koncerata, likovne kolonije i izložbe, predstava, a pokrenute su i dvije nove manifestacije: Dalmatinska večer i Festival tradicijskog pjevanja. Još jednu bitnu stavku iznio je Cvijin, a to je da su sve manifestacije financijski pokrivene i isplaćene.
 
Računi u plusu 

Na skupštini je usvojeno i financijsko izvješće o poslovanju Centra za 2018. godinu, a prema njemu Centar je ostvario dobit. Iako se prethodnih godina HKC Bunjevačko kolo borio s brojnim financijskim poteškoćama, drugu godinu za redom stanje je stabilno. Prihodi u 2018. godini bili su 5.392.000 dinara, a rashodi 5.255.000 dinara. Iz ostvarenih prihoda plaćeni su svi računi, pokrivene sve manifestacije, te se u narednom razdoblju planira raditi i na neophodnim opravkama i ulaganjima. Donacije Grada Subotice su i ove godine pomogle kada su u pitanju redoviti troškovi, poput struje, vode, plina, plaća... Prvi mjeseci u godini su uvijek problematični, jer sve projektno financiranje i donacije stižu u drugoj polovici godine. Financijsku pomoć u proteklom razdoblju pružili su i Osječko-baranjska županija i Vukovarsko-srijemska županija, kao i Središnji državni ured za Hrvate izvan domovine, Udruga branitelja Hrvatske i drugi. Ono što je Cvijin istaknuo jest da je i sudjelovanje na raznim natječajima veće i ozbiljnije, a samim time su pristizala i financijska sredstva koja su omogućila nesmetani rad. »Imamo dobar projektni tim, kojeg čine Marica Jozić i Suzana Vukov i rezultati na natječajima su vidljivi. Pokušavamo biti što manje ovisni o prihodima koji su nesigurni, te radimo na tome da budemo samoodrživi. Jasno je da to neće nikada biti do kraja, ali ono što je nama cilj jest da nastavimo u tome i da ne ovisimo u potpunosti od drugih«, kaže Lazar Cvijin i dodaje kako Centar već sada 60 posto osigura vlastitim sredstvima, putem članarina, izdavanjem dvorane, te od ulaznica za predstave. 

U susret zlatnom jubileju 

Na skupštini je bilo riječi i o planovima za ovu i narednu godinu, budući da je sljedeća godina (2020.) jubilarna godina za Centar. Naime, HKC Bunjevačko kolo obilježit će 50 godina postojanja. Samim time, kako je Cvijin rekao, naredna godine će financijski biti zahtjevnija, ali i u drugim segmentima. Počev od Velikog prela sve će biti u znaku jubileja. Trenutno se radi na monografiji Centra koja se planira izdati ovom prigodom, te je u planu šivanje kompleta bunjevačkih nošnji za prvi ansambl, što će također biti veliki izdatak. Planiraju se i druge manifestacije, akademija, no o tome će brinuti organizacijski odbor formiran za ovu prigodu. Imenovano je tri odbora: organizacijski, počasni i odbor koji će raditi na monografiji. Prijedlog članova na skupštini je iznio Cvijin, a svi su jednoglasno usvojeni. 

Rad u odjelima

Izvješće o radu odjela podnijeli su njihovi voditelji. Za folklorni odjel Senka Horvat, likovni Željko Vidaković, koji nije nazočio nego je pismeno podnio izvješće, kao i voditeljica obnovljenog Dječjeg dramskog odjela Nevena Mlinko, a za dramski odjel je izvješće, kao i planove, podnio Marjan Kiš. 
Folklornom odjelu se u prethodnom razdoblju priključio i koreograf Marin Jaramazović, a vidljiv je i porast članstva, te odjel trenutno broji oko 120 članova. Predstava Ča Grgina huncutarija od kako je postavljena izvedena je 28 puta, dok je u prethodnom razdoblju ostvarila dobit od 890.000 dinara. 
Došlo je i do manjih kadrovskih izmjena, jer je ostavku na mjesto člana UO HKC-a Bunjevačko kolo podnio Jašo Šimić, a na njegovo mjesto izabrana je Dajana Šimić. 
Skupština je protekla bez rasprave, a sve točke dnevnog reda su gotovo jednoglasno izglasane.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika