Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aspekti manifestacijskog turizma

Na manifestacijski turizam utječu mnogi elementi koji nisu odvojeni od društva u cjelini, jer turizam egzistira u tom istom društvu i dijeli sudbinu nacionalne privrede, kao jedne od njenih grana. Faktore koji utječu na turizam najjednostavnije je podijeliti na ekonomske i neekonomske. Pri tome, analiza neekonomskih faktora je mnogo složenija.
Aspekti koji utječu na pojedine manifestacije mogu se klasificirati na turističke, ekonomske, tehničke, fizičke, ekološke, socio-kulturne, psihološke i društveno-političke. Zbir ovih aspekata slobodno možemo nazvati turizmološkim aspektom, jer turizmologija upravo zbirno izučava sve navedene, klasificirane aspekte.
Turistički aspekti su višeslojni, a najviše su izraženi pri organiziranju velikih manifestacija putem turističkog prometa (npr. veći broj posjetitelja i noćenja – ekonomski aspekt!), utječu na kvalitetu hotelsko-ugostiteljskih objekata i prateće infrastrukture (izgradnja novih, modernizacija postojećih ili starih objekata – tehnički i fizički aspekt!) i daju mogućnost boljeg razvijanja uslužnih djelatnosti (trgovina, financije, kultura, obrt).
Uvjetno rečeno, ekonomski, tehnički i fizički aspekti su »lako« mjerljivi i uočljivi (a naročito ekološki), ali socio-kulturni, psihološki i društveno-politički kao neekonomski faktori često se bezrazložno zanemaruju. Također, ekološki aspekt sve više iz neekonomskog »prelazi« u ekonomski faktor kao planetarni problem.

Sociokulturni aspekti

Socijalni i kulturni aspekti su značajni elementi prouzročeni manifestacijskim turizmom. Njihovim djelovanjem se utječe na lokalni život domicilnog stanovništva, na promjene tradicija i vjerskih načela. Prilikom održavanja manifestacija, kao sudionici i gosti, dolaze ljudi iz različitih sociokulturnih sredina s različitim moralnim, kulturnim, vjerskim i političkim uvjerenjima, što je tipično za turizam uopće. U tim kontaktima dolazi do saznanja, miješanja, a ponekad i usvajanja vrijednosti drugih kultura. U skladu s tim može se govoriti o specifičnim sociokulturnim aspektima za mjesto ili regiju održavanja. Ponos pripadnosti lokalnoj zajednici i interni međuodnosi mogu biti pojačani kroz sadržaj manifestacije, a posjetitelji mogu bolje shvatiti i prihvatiti tradiciju i način života domicilnog stanovništva.
Mnogi turisti nisu zainteresirani da uče o kulturi svojih domaćina, ali ima puno i onih koji žele biti poštovani kao gosti, radije nego kao »tipični« turisti i kojima je zadovoljstvo da prikažu svoje viđenje o tome kako se treba ponašati u tuđem okruženju. Interkulturalni kontakti su u turizmu svakodnevna pojava. Pri tome, često prevladavaju osobni, face to face (licem u lice) kontakti. Velike manifestacije su najmanje sposobne osigurati takve kontakte, a tzv. svakodnevne i one manje (npr. muzejske i izložbene postavke, kazališne predstave, lokalne priredbe, zabavni programi i sl.) daju više saznanja o suštini karaktera zajednice.
Manje manifestacije lokalnog ili regionalnog karaktera, a koje se pretežno organiziraju u ruralnim sredinama, mogu pomoći posjetiteljima iz urbanih sredina da više obrate pažnju seoskom načinu života, da ga upoznaju i shvate njegovu suštinu.Takve aspekte imaju lokalne manifestacije bazirane na gastronomiji i etnologiji, čime zajednica potvrđuje svoju tradiciju i predstavlja lokalne proizvode.

Pozitivni i negativni utjecaji sociokulturnih elemenata manifestacije

U pozitivne utjecaje spadaju sljedeći elementi:
- unaprjeđenje saznanja i promjene konzervativnih moralnih vrijednosti, gostoljubivost, samopoštovanje i samoostvarenje;
- stjecanje navika prakse i spremnosti za prijem posjetitelja kod domicilnog stanovništva;
- interes domicilnog stanovništva za sudjelovanje u aktivnostima koji su sastavni dio manifestacije;
- jačanje tradicije i drugih vrijednosti u mjestu i regiji održavanja;
- poboljšanje ekoloških i higijensko-zdravstvenih uvjeta.
Širenje doživljaja, revitalizacija tradicije, izgradnja lokalnog ili nacionalnog ponosa, potvrđivanje grupa u zajednici, povećano sudjelovanje zajednice, uvođenje novih izazovnih ideja, proširenje kulturnih perspektiva, zajednički ponos, namjera i ostvarenje, socijalna interakcija i razvoj zajednice, zajedništvo, identitet zajednice, vlastiti imidž – sve to spada u pozitivne utjecaje koji se  mogu pripisati manifestaciji.
Organiziranje manifestacija je i odgovarajući način povezivanja turizma s antropogenim i prirodnim turističkim vrijednostima, a time postaju i mjesta stjecanja turističke kulture. Brojne manifestacije svojim sadržajem djeluju edukativno na posjetitelje, kao što su umjetničke, etnografske, znanstveno-stručne i slične.
Manifestacije mogu imati i negativne sociokulturne utjecaje.
Negativni utjecaji ogledaju se u sljedećem:
- komercijalizacija kulture, religije i umjetnosti;
- prisvajanje prava na manifestaciju od pojedinaca ili određene grupe iz komercijalnih, egoističkih i političkih razloga i ambicija;
- promjena prirodnog okruženja i štetni ekološki utjecaji;
- promjena tradicionalnog morala i sustava socijalnih vrijednosti;
- povećanje kriminaliteta;
- stereotipnost i nesuglasnost ponašanja, strahovi od »tuđeg«;
- akulturacija domicilnog stanovništva.
Negativni efekti se često manifestiraju i prilikom organiziranja nekih velikih manifestacija (događaja) kao što su razna sportska natjecanja (»navijačko« nasilje, rasizam), politički skupovi (šovinizam, »turbopatriotizam«, netolerancija), rok koncerti (zlouporaba alkohola i opijata) i sličnih »fešti« s masovnim posjetom brojnih pripadnika različitog socijalnog, etničkog, religioznog ili rasnog podrijetla i opredjeljenja. Ovaj aspekt, osim svog negativnog utjecaja na mjesto ili regiju održavanja kroz utjecaj na stanovništvo, ima nesporan utjecaj i na sudionike i posjetitelje manifestacije!
Međutim, čak i manifestacije koje imaju više pozitivnih nego negativnih osobina ograničenog su utjecaja zbog mnogo razloga. Iako posjeti manifestacijama mogu uključiti i posjetitelje s interkulturalnim kontaktima, iskustva su prolazna i relativno površna. Neke manifestacije, posebno sportske i etnografske, često previše naglašavaju različitosti između posjetitelja i domicilnog stanovništva. Nekvalitetni, netolerantni odnos na relaciji posjetitelj – domaćin svakako ne doprinosi uspjehu manifestacije – bila ona mala ili velika – te nije poželjan.
Manifestacije kao dio turizma imaju značajan potencijal, jer direktno povezuju kulturu življenja s turizmom. Turizam je generator interkulturnog kontakta, a turističke manifestacije su važan i sve prisutniji element toga. Zato se sociokulturni aspekti izučavaju u okviru disciplina kao što su menadžment manifestacija, antropologija, sociologija, psihologija i planiranje zajednice (community planning), kao i programiranjem događaja s temama iz područja rekreacije, sporta, umjetnosti i zabave.
Atila Dunđerski, dipl. turizmolog

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika