Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Novo vodstvo HKC-a Srijem

SRIJEMSKA MITROVICA – U nedjelju, 7. srpnja, održana je izborna skupština HKC-a Srijem - Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice. Predsjednik udruge Krunoslav Đaković je sumirao rad udruge u protekle četiri godine, kroz folklorni, književni, likovni i sportski odjel, a govorio je i o uključivanju HKC-a u izborne aktivnosti oko novog saziva HNV-a. Prijedlog da Đaković (koji je bio i jedini kandidat) ponovno bude predsjednik udruge jednoglasno je prihvaćen. Također, jednoglasno su prihvaćeni i prijedlozi za nove članove Upravnog odbora kojeg sada, uz Đakovića, čine: Dario Španović (dopredsjednik udruge), Ivan Barat, Vera Hrgović, Vlatko Hrgović, Bojan Kadar, Ante Kalinić i Sjepan Petrović.
S. D.

Risarsko veče i Dužijanca u Tavankutu

TAVANKUT – Za vikend će u Tavankutu biti održano nekoliko kulturnih događanja. Sutra (subota, 13. srpnja) na ljetnoj pozornici Etno salaša Balažević, u 19.30 sati, bit će održano Risarsko veče. Program je to uoči tavankutske Dužijance na kojem se predstavljaju ovogodišnji, tavankutski predvoditeljski par Dužijance, bandaš i bandašica. Dio programa večeri posvećen je i zatvaranju XXXIV. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame te završetku VIII. seminara bunjevačkog stvaralaštva. 
Sutradan (nedjelja, 14. srpnja) održava se seoska Dužijanca. Svečana misa zahvalnica bit će služena u mjesnoj crkvi u 10.30 sati. Ovogodišnji bandaš i bandašica su Mladen Bogešić i Antonija Rudić te Nikola Vajhanda i Antonija Vujić kao mali bandaš i bandašica. Bandašicino kolo će biti održano u župnom dvorištu u 19.30 sati. 
I. D.

Festival marijanskih pučkih pjesama

MONOŠTOR – U Monoštoru će sutra (subota, 13. srpnja) biti održan XIV. festival marijanskih pučkih pjesama. Festival se održava u crkvi sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. U programu sudjeluju: MPS Rakijaši Podcrkavlje, MPS Bećarine Đakovo, MPS Baje Ivanovac, KUD Široka kula Široka kula, KUD Nova zora Donja Lomnica, KUD Šokadija Strizivojna, te ŽPS Kraljice Bodroga i dječja skupina KUDH-a Bodrog. Tema ovogodišnjeg festivala su marijanski korizmeni napjevi. 
Z. V.

Dužijanca u Lemešu

LEMEŠ – HBKUD Lemeš iz Lemeša priređuje u nedjelju, 14. srpnja, XVIII. Lemešku Dužijancu. Misa zahvalnica bit će služena u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u 10 sati. Misu će pjevati Ženska klapa Certissa iz Đakova. Proslava Dužijance počela je jučer (četvrtak) na salašu Vujević–Ileš gdje je priređena likovna kolonija na kojoj su sudjelovali članovi HLU Croart iz Subotice. U subotu, 13. srpnja, na ljetnoj pozornici u selu od 20 sati bit će priređen kulturno-umjetnički program naslovljen U avliji kod baće i nane. Osim domaćina, sudjelovat će i KUD Németh László i Musica Viva iz Lemeša, gošće iz Đakova, GKUD Sombor i Karmela Ileš iz Lemeša.
Z. V.

Dužionica u Somboru

SOMBOR – U Somboru će u iduću nedjelju, 21. srpnja, biti održana 85. Dužionica koju organizira HKUD Vladimir Nazor. Program počinje u četvrtak, 18. srpnja, kada će u Gradskom muzeju Sombor biti priređena izložba 85 godina Dužionice u Somboru. Bit će izložene stare fotografije s prijašnjih Dužionica, alati i oruđa koji su se nekada koristili u žetvi, te odabrana radna i svečana ruha. O nekadašnjoj Dužionici govorit će Katarina Firanj, a nekoliko žetelačkih pjesama otpjevat će pjevački zbor HKUD-a Vladimir Nazor. Otvorenje izložbe je u 20 sati. 
U petak, 19. srpnja, u Hrvatskom domu bit će priređena književna večer koja je ove godine posvećena 25. obljetnici katoličkog lista Zvonik, a bit će to prigoda i za predstavljanje bandaša i bandašice ovogodišnje Dužionice. Sama proslava Dužionice je u nedjelju 21. srpnja. Okupljanje sudionika Dužionice je u 9 sati u Hrvatskom domu. Svečana sveta misa počinje u 10 sati u crkvi Presvetog trojstva, a nakon toga posvećen kruh od novog žita bit će predan gradonačelnici Grada Sombora.  Program proslave završava se risarskim ručkom u Hrvatskom domu. Ulaznice za risarski ručak mogu se kupiti u Hrvatskom domu po cijeni od 600 dinara. Pokrovitelj ovogodišnje Dužionice je Grad Sombor. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika