Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zagovor Tvoj molimo

U Blatu na Korčuli 

Katedralni župnik sv. Terezije Avilske u Subotici, mons. Stjepan Beretić i Katedralni zbor Albe Vidaković, te Collegium Musicum Catholicum gostovali su u Blatu na Korčuli od 1. do 4. srpnja. Na poziv časnih sestara Družbe Kćeri milosrđa trećega samostanskog reda sv. Franje u povodu devetnice blaženoj Mariji Propetog Isusa Petković, drugoga, trećeg i četvrtog dana devetnice zbor je sudjelovao pjevanjem na euharistijskom slavlju na kojemu je sva tri dana i propovijedao mons. Beretić. Svakoga dana nakon mise zbor je održao i manji prigodni koncert u samostanskom dvorištu. Na koncertima, kao i na misama, svoj veliki doprinos je dala i solistica Izabella Guzvány, suradnica zbora. Zbor je za ovu prigodu, kako na misnim slavljima tako i na koncertima, iz svog repertoara izabrao djela posvećena blaženoj Djevici Mariji, djela Milana Asića i Albe Vidakovića te druga prigodna djela svjetske literature. Devetnica je započela 30. lipnja mladom misom don Zorana Cetinića, prvoga mladomisnika iz Blata nakon 62 godine. Prije svete mise mnoštvo Blaćana s časnim sestrama i gostima sudjelovalo je u pobožnosti krunice i razmatranju bl. Marije Petković u njezinu svetištu, a u misnom slavlju su, osim predvoditelja mons. Beretića koncelebrirali i mjesni župnik don Željko Kovačević, mladomisnik Zoran Cetinić, ravnatelj Biskupijsko-misijskog sjemeništa Redemptoris Mater u Puli vlč. Piergiorgio De Angelis, član subotičkog zbora i župnik u župi Presvetog Trojstva u Maloj Bosni vlč. Dragan Muharem te drugi svećenici. Na koncu euharistijskog slavlja u svetištu blaženice u sklopu samostana uslijedila je molitva bl. Mariji Petković, blagoslov s njezinim moćima i mogućnost osobnog čašćenja moći blaženice. Trećeg dana devetnice, 2. srpnja, prije pobožnosti sv. krunice uz razmatranja blaženice, hodočasnicima iz Subotice, o životu i djelovanju blaženice govorila je provincijalna predstojnica s. M. Emila Barbarić. Središnje euharistijsko slavlje blagdana 9. srpnja predslavio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Zbor je bio smješten u samostanu na Prižbi, gdje je u prelijepom okruženju doživio velikodušno gostoprimstvo časnih sestara.
Nela Skenderović

U subotičkoj župi sv. Roka 

Na blagdan blažene Marije Propetog Isusa Petković, 9. srpnja, u crkvi sv. Roka u Subotici proslavljen je blagdan suzaštitnice ove župe i utemeljiteljice Družbe sestara Kćeri milosrđa, koja je ujedno i zaštitnica dječjih vrtića koji nose njeno ime - Marija Petković-Sunčica i Marija Petković-Biser. Zanimljiv je podatak da je blaženica spomenutu družbu sestara osnovala prije 99 godina. 
Ovome slavlju prethodila je devetnica, u kojoj se osobito molilo za bračne parove koji žele dobiti dijete, za duhovna zvanja, nezaposlene, duše u čistilištu, stare i bolesne, za obitelji i djecu, kao i brojne neznane nakane. Prije same svete mise djeca iz župe i vrtića, kao i župski zbor pripremili su prigodni program, a na kraju misnoga slavlja zapjevali su i sudionici Ljetnog oratorija, koji su također prisustvovali ovome slavlju. 
Misno slavlje predvodio je vlč. dr. Marinko Stantić uz koncelebraciju mons. Bele Stantića, župnika mons. dr. Andrije Anišića i župnog vikara vlč. Dražena Skenderovića. 
Na kraju slavlja nazočnima se obratila i poglavarica samostana sestara Kćeri milosrđa u Subotici s. Silvana Milan, koja je sve pozdravila i pozvala na druženje u vrtić, no prije toga su vjernici imali prigodu poljupcem iskazati čast moćima blažene Marije Petković.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika