Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Učenica generacije Politehničke škole

Osamnaestogodišnja Valentina Bačlija iz Subotice završila je srednju Politehničku školu, smjer fotograf, i to odličnim uspjehom. Izabrana je za učenicu generacije, na što je izuzetno ponosna s obzirom na to da je prva učenica generacije kada su u pitanju hrvatski odjeli. 
U slobodno vrijeme Valentina se bavi fotografiranjem prirode, ljudi ili hrane, a članica je AIESEC-a, međunarodne organizacije koja omogućuje mladima raditi na osobnom i profesionalnom razvoju kroz članstvo i projekte ili praksu diljem svijeta. Ovih dana Valentina kreće na praksu u trajanju od šest tjedana u Antaliju, gdje će fotografirati i promovirati turizam u Turskoj. Da voli putovati, mogli ste zaključiti iz prijašnje rečenice, no, kako je rekla, voli upoznavati i druge kulture, ljude, njihove običaje, kuhinju... 
Želja joj je upisati Grafički fakultet u Zagrebu, tehničko-tehnološki smjer, što vjeruje i da će uspjeti, jer se prijavila na ovaj fakultet preko kvote za Hrvate izvan Hrvatske. Kako je pojasnila, svoju struku grafičarstva voli i time se i u budućnosti želi baviti. Također, želi se baviti i fotografijom, a svoju kreativnost je od malena ispoljavala vizualno, te je u Politehničkoj školi uz profesore naučila osnove i želi to znanje dalje nadograditi.  
Tijekom srednjoškolskog obrazovanja Valentina je išla na dva natjecanja na kojima je oba puta svojim fotografijama osvojila drugo mjesto. Radila je i za školu, fotografirala razne manifestacije, a također u slobodno vrijeme je radila na svom osobnom profilu. 
U slobodno vrijeme voli čitati i gledati filmove. Omiljena knjiga joj je Kradljivica knjiga Markusa Zusaka, a omiljeni film je animirani film od Studio Ghiblija Spirited Away. Kaže kako su je ta knjiga i film naučili najvećoj lekciji u životu, a to je da ljubav pobjeđuje sve. Od glazbe najviše voli slušati ex YU rock i često s prijateljicama ide na svirke. U životu ju ispunjavaju stvari kao što su ljubav prema fotografiji i umjetnosti, obitelj i prijatelji, a najviše njena starija sestra Zinka koja je od prvoga dana bila uz nju i davala joj savjete koji su je vodili na životnom putu.
Ž. V.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika