Arhiv tekstova Arhiv tekstova

SVE(T) ILI NIŠTA

Ovogodišnji Ljetni oratorij, treći po redu, duži no što smo navikli, okupio je veliki broj djece. Njih čak 90 tijekom sedam dana družilo se, molilo, sudjelovalo u brojnim radionicama, pjevalo, plesalo, glumilo... Svi oni proveli su kvalitetno vrijeme u druženju, zajedništvu i duhovnosti.  
Sve je započelo 4. srpnja kada su se djeca i animatori okupili u subotičkoj župi Isusova Uskrsnuća. Već sutradan, 5. srpnja, djeca su išla na izlet, i to u posjet Majci Božjoj, Gospi od suza na Bunarić. Ako vam kažemo kako je to bio vodeni dan, onda možete zaključiti kako se toga dana na poseban način rashlađivalo vodom. 
Slijedio je odmor za vikend, a u ponedjeljak, 8. srpnja, djeca su promijenila lokaciju, te su toga dana bila u franjevačkom samostanu u hladu najstarijih subotičkih zidina. Utorak je bio rezerviran za župu sv. Roka u Subotici, gdje su djeca sudjelovala na svetoj misi i proslavila blagdan suzaštitnice ove župe, blažene Marije Propetog Isusa Petković. Sljedećeg dana, sudionike ljetnog oratorija ugostili su vršnjaci i župnik preč. Franjo Ivanković u župi u Tavankutu.
Posljednja dva dana bila su u velikim pripremama za završnu priredbu u župi sv. Roka, gdje će danas (12. srpnja) u 17.30 sati biti zajednička sveta misa, a nakon toga i završna priredba. 
Po riječima voditeljice Ljetnog oratorija Nataše Stipančević djece ima iz raznih župa, a ove godine su se podijelili u skupine po razredima, dok su u manjim skupinama s njima radili animatori. 
Oni koji su završili osnovnu školu i prošli obuku našli su se u ulozi animatora, a ove godine ih je 15. Kako je Nataša istaknula, drago joj je vidjeti da su neka djeca bila sudionici oratorija, a da su sada animatori. 
Duhovne radionice vodili su mons. Bela Stantić, fra Danijel Maljur i preč. Franjo Ivanković.
Tema ovogodišnjeg susreta bila je više nego zanimljiva: SVE(T) ILI NIŠTA. SVET – tako mala riječ, od tek četiri slova s tako velikim značenjem. Kada od najmlađe dobi krenete težiti k tome, možemo samo reći da ste na dobrome putu da to jednoga dana i postanete. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika