Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Tenis
Bljesak Apatinke Anje Pisar

SOMBOR – Na ljetnom prvenstvu Srbije za tenisačice i tenisače do 12 godina, održanom u Somboru od 29. lipnja do 5. srpnja, nenadano je zablistala Apatinka Anja Pisar i osvojila 3. mjesto. Ljetno državno prvenstvo okupilo je ukupno 46 perspektivnih tenisačica i 54 tenisača. Mlada apatinska tenisačica zabilježila je pobjede protiv osmog i četvrtog nositelja, a potom i protiv favorita turnira, rezultatom 6:4, 7:5. U polufinalu je poražena od prvog nositelja i kasnije superiorne pobjednice turnira Aleksandre Stevanović rezultatom 6:1, 6:0. Trener Pisarove Damir Krajinović prezadovoljan je ovim plasmanom i predviđa joj blistavu tenisku karijeru. I pored brojnih obveza vezanih uz tenis, Anja Pisar je odlična učenica 6. razreda OŠ Žarko Zrenjanin u Apatinu.

Košarka
Trijumf Dunava

APATIN – Na nedavno održanom turniru veterana i veteranki s prostora bivše Jugoslavije, 22. zaredom, u organizaciji veterenki Spartaka, košarkaši Dunava iz Apatina trijumfirali su u kategoriji starijih od 35 godina. Predvođeni internacionalcem Predragom Šuputom i nekadašnjim NBA asom Darkom Miličićem, u finalnoj utakmici, kojom je turnir i zatvoren, nakon teške i neizvjesne borbe, svladali su ekipu Mladosti iz Zagreba. Turnir je okupio 32 ekipe, s oko 330 igrača u veteranskoj konkurenciji. Prva tri mjesta zauzele su ekipe: u kategoriji veteranke 35+ Nikad dosta iz Zagreba, Štroklje iz Maribora i Šizike iz Beograda; kod veteranki 45+ Nekem 8 van iz Budimpešte, Olstarke iz Kranja i Nikad dosta iz Zagreba; kod veterana 35+ Dunav iz Apatina, Mladost iz Zagreba i Tigrasti komarci iz Subotice; kod veterana 45+ Šarmeri iz Zagreba, Zagreb plus iz Zagreba i Igokea iz Banja Luke i kod veterana 50+ VKK Mostar iz Mostara, Štajerska iz Maribora i Međimurje iz Čakovca. Na parketu je sve proteklo u najboljem redu, a trodnevno druženje u Subotici, kako ističu sudionici, bilo je nezaboravno. »U Suboticu smo se došli, prije svega, družiti, ali i boriti na turniru za što bolji plasman. Znamo se dobro, družimo se i na basketu, a veliku čast učinio nam je i NBA zvijezda Miličić nastupom za našu ekipu. Sam turnir je, kao i uvijek, odlično organiziran i mislim da nema boljeg u regiji, niti ima gostoljubivijih domaćina od Subotičana«, prokomentirao je igrač Dunava, nekada jedan od najboljih košarkaša Spartaka Predrag Šuput po povratku u Apatin. 

Biciklizam
Otkazana Liberty utrka

SOMBOR – Međunarodna biciklistička utrka Liberty Cycling Race, planirana za 3. i 4. kolovoz, definitivno neće biti održana. Ovo je trebalo biti treće izdanje utrke koja je prethodnih godina organizirana u pograničnom pojasu između Sombora i Osijeka. »Nisam uspio naći partnera na srbijanskoj strani, pa sam konačno odustao za ovu godinu. Prva etapa, vožnja po Hrvatskoj, bila je izvjesnija, ali sam, na žalost, na ovoj strani Dunava imao malo sreće. Cilj druge etape i cijele utrke ove godine je planiran u Apatinu, ali je i tu zaškripalo. Tek nedavno sam dobio termin za razgovor s predstavnicima grada Sombora. Iskreno, to mi je bilo kasno, jer je predviđena uporaba 105 kilometara regionalnih puteva. Potrebno mi je oko dva mjeseca kako bih ishodovao sve dozvole«, priopćio je idejni tvorac i organizator utrke Robert Marton. I pored pauze, Marton ne odustaje od ideje. Medijima je priopćio da će naredne godine utrke sigurno biti. Premijerno izdanje Liberty Cycling Race upriličeno je koncem kolovoza 2017. godine, a zamišljeno je da uz natjecateljski ima i revijalni karakter, te poveže zaljubljenike u vožnju iz Hrvatske i Srbije. 

Boćanje
Somborci iznenadili favorita

SOMBOR – Boćarski klub Sombor je na terenu BK Ravangrad, pri Gradskom stadionu u Somboru, u finalu Kupa Srbije Sava Bjelobrk svladao neprikosnovenog favorita, prvaka Srbije, BK Novi Beograd, s uvjerljivih 6:2 (54:41). Finale Kupa ovoga, na našim prostorima još nedovoljno afirmiranog sporta, ispratilo je stotinjak gledatelja. Gromkim aplauzima su nagrađivali dobre poteze, kojih je u meču za trofej bilo podosta. Najburnije su pozdravili jedinu damu na terenu, darovitu Milicu Popović. Ona je u disciplini pojedinačno ostvarila pobjedu karijere. Nadigrala je važećeg doprvaka Europe, bivšeg Somborca Srđana Butorca. Ekipa iz Novog Beograda je godinama neprikosnovena u domaćim natjecanjima, što uspjehu Somboraca daje dodatnu težinu. BK Sombor je, po ocjeni poznavatelja boćanja, nepresušni izvor talenata. Osvajačima Kupa Srbije Sava Bjelobrk pripao je prijelazni pokal Boćarskog saveza Srbije. Rezultati po disciplinama: krug -– 22:15 (Dejan Kovačević – Miloš Milaković), par – 12:6 (Siniša Nikolaš, Miljan Opačić – Veselin Skakić, Denis Švalm), trojka – 7:10 (Nikola Antonić, Nikola Kelić, Dragan Božić – Momčilo Popić, Uroš Šarac, Miloš Balać) i pojedinačno – 13:10 (Milica Popović – Srđan Butorac). Finalne su sudili Boško Ubović i Bogdan Olujić.

Nogomet
Bačka se priprema za jesen

SUBOTICA – Treneri NK Bačka 1901. Savo Pavićević i Dejan Srdić prvog dana srpnja izvršili su prozivku nogometaša i započeli pripreme ekipe za sezonu 2019./20. Srpske lige Vojvodina. Kako je na konferenciji za medije rečeno, crveno-bijeli su se ozbiljno pojačali, a osnovni cilj u predstojećoj polusezoni bit će plasman u viši rang natjecanja. Okupljene je pozdravio direktor kluba Milojko Vukadinović, podsjetio na katastrofalni početak prošle sezone i transformacije ekipe od dolaska Save Pavićevića za šefa struke. Sportski direktor Radovan Šimun je igračima poželio dobar rad. »Ulazimo u novu sezonu s najvišim ambicijama. Angažirali smo nekoliko iskusnih nogometaša koji se uklapaju u fizionomiju Bačke. Želimo biti stabilan klub i ponos grada«, rekao je, među ostalim, Šimun. Šef stručnog stožera Savo Pavićević najavio je pripreme u Subotici i na Zlatiboru, zahvalio se dečkima koji su vrhunski odigrali proljetnu polusezonu i pokazali koliko mogu. »Nova sezona je pred nama, novi igrači su došli. Ovaj klub mora igrati viši rang. Radit ćemo u Subotici do 14. srpnja, a potom ćemo na osam dana na Zlatibor«, najavio je Pavićević, a otkrio i novajlije u igračkom pogonu: Marka Anđića (Zvijezda, BIH), Nemanju Stankovića, Aleksandra Noskovića (Bratstvo 1946, Prigrevica), Stefana Ilijina (Crvena zvezda, Novi Sad), Nebojšu Mezeija (TSC, Bačka Topola). 
Ivan Andrašić 

ATP Umag


Subotnjim kvalifikacijama započet će 30., jubilarno, izdanje teniskog turnira Croatia Open, prvog i sada jedinog, ATP natjecanja u Hrvatskoj. A sve je započelo, danas već davne, 1990. godine kada je na ideju Slavka Rasbergera u ovom istarskom gradiću pokrenut prvi veliki profesionalni turnir na prostoru nekadašnje Jugoslavije. U prvom finalu prvoga ATP Umaga susrela su se dva Gorana, a Ivaniševića je pobijedio, pomalo neočekivano, Prpić (6:3, 4:6, 6:3).
Od tada, pa sve do ovoga jubilarnoga, kroz teniski centar u hotelskom naselju Stella Maris prodefilirale su stotine vrhunskih tenisača poput Đokovića, Nadala, Moye, Mustera… Igrača koji su u svojoj karijeri barem jednom zasjeli na prvo mjesto svjetske ranking ljestvice.
A zasjeo je i turnir u Umagu na vodeće pozicije ocjenjivanja kvalitete organizacije, osvajajući nekoliko puta nagradu za izvrsnost koju dodjeluje ATP.
Jer na ovom turniru je sve podređeno kvaliteti. Kako u izboru tenisača koji se natječu na crvenoj istarskoj zemlji, tako u svim pratećim događajima kojima obiluje ova vrhunska teniska predstava koja će se ove godine odražavati od 12. do 21. srpnja.
Uz vrlo jak turnirski sastav (Fognini, Ćorić, Györe, Lajović, Krajinović...), organizatori su spremili i dvije super atrakcije u vidu egzibicijskih mečeva u kojima će se najbolji hrvatski tenisač svih vremena Goran Ivanišević susresti protiv Prpića i Raftera. Bit će to reprize prvoga finala Umaga i povijesnog finala Wimbledona, u kojemu je Zec stigao do sportske besmrtnosti.
A svojim dosadašnjim izdanjima i umaški turnir je stigao na pijedestal besmrtnosti, jer je svih proteklih godina držao visoku razinu kvalitete i ponosno reprezentirao Hrvatsku u sportskome svijetu. Za svoje zasluge turnir je od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je poput svih ostalih dosadašnjih čelnih ljudi države uvijek nazočila finalnom susretu, odlikovan Poveljom Republike Hrvatske.
Nema sumnje kako će i ovaj jubilarac na umaškoj crvenoj zemlji biti vrhunski doživljaj za sve ljubitelje bijeloga sporta. Pa tko može, nek izvoli doći do Istre. Za sve ostale osigurani su svakodnevni televizijski prijenosi koje već godinama tradicionalno prenosi Hrvatska televizija.
Jedno je sigurno: Umag je uvijek izvrstan sportski i turistički događaj.
Na ponos svoje Hrvatske!
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika