Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ekonomski efekti manifestacijskog turizma

Manifestacijski turizam ima posredan i neposredan utjecaj na razvoj privrede, a posebno potrošnje materijalnih i duhovnih dobara. Ekonomska uloga manifestacija je istraživačka tema brojnih autora, ali je jedna dominantna: manifestacija kao turistička atrakcija i rezultirajući ekonomski utjecaj. Da se ne ostvaruju određeni materijalni i duhovni efekti, ne bi bilo potrebe za održavanjem manifestacije. One jesu dobra prilika za zaradu, ali ne treba dozvoliti da nadvladava komercijalizam, jer time manifestacija gubi svoj suštinsku smisao: autentičnost, prepoznatljivost, ono što joj daje specifičnost, jedinstvenost i privlačnost za turiste. Ako se baziramo samo na komercijalizam, zanemarujući suštinski smisao manifestacije pretvarajući je u »paradu potrošnje«, i pored svih uloženih napora nećemo ostvariti ono što gost/posjetitelj/turist želi za svoj novac, a to je jedinstveni doživljaj!

Načini zarade tijekom manifestacija

Najčešći načini zarade tijekom manifestacija su sljedeći:
- prodaja (iznajmljivanje, zakup) prostora je kao jedna od najčešćih i najpopularnijih ideja; u praksi mnogi organizatori izlagačima i izvođačima iznajmljuju već unaprijed uređen i dizajniran prostor;
- uzimanje određenog postotka prometa (10 do 20 %) od izlagača nastalog prodajom njihove robe; uvjeti se reguliraju posebnim ugovorom, a sredstva idu u proračun manifestacije;
- donacije u novčanim sredstvima, raznim uslugama, prijevozu, smještaju, hrani i piću, materijalnim i tehničkim sredstvima;
- kotizacija za izlagače/sudionike;
- sponzoriranje sudionika (odnosi se pogotovo na velike sportske manifestacije);
- prodaja ulaznica i suvenira vezanih za dotičnu manifestaciju;
- organizaranje raznih nagradnih igara za posjetitelje putem izvlačenja ulaznica s dobitnim kombinacijama;
- naplata parking prostora (parkiranja).
Ekonomski efekti posebno su bitni za sve subjekte koji imaju vlastite troškove, odnosno koji ih sami podmiruju (djelomice ili u cijelosti) prilikom organiziranja manifestacije. Ekonomski rezultati mogu biti pozitivni ili negativni, a neposredno se odražavaju na organizatora manifestacije (razlika u prihodima i rashodima).
Za vrijeme održavanja manifestacije evidentno je i povećanje prometa raznih roba i usluga. Time se posredno (ali i neposredno!) utječe na oživljavanje i jačanje nekih grana privrede, mjesta ili regija u kojima se održava manifestacija. Što je manifestacija većeg (višeg) ranga, ovi utjecaji su vidljiviji.

Direktni i indirektni ekonomski efekti

Ekonomski efekti manifestacija imaju pozitivnu i negativnu stranu, a njihova povezanost s turizmom i ostalim privrednim granama je vidljiva. Turizam predstavlja posebnu djelatnost koja manifestacije i privredu dovodi u neposrednu vezu. Tako možemo promatrati mikro i makro aspekt utjecaja na mjesto ili regiju održavanja. Mikro aspekt direktno utječe na lokalnu ekonomiju, a pored ostalog i na pojedinačne nositelje turističke ponude. Možemo ga promatrati s gledišta pojedinaca i stanovništva u cjelini. Makro aspekt podrazumijeva direktan utjecaj na regionalnu ekonomiju, odnosno širu zajednicu.
Direktni pozitivni ekonomski efekti u turizmu ogledaju se kroz veličinu prihoda koji nastaju iz turističke ponude kao rezultat opsega posjećenosti, potrošnje, povećanja cijena i slično. Direktni ekonomski efekti iz svojih veza stvaraju indirektne ili induficirane ekonomske efekte. Također, direktni ekonomski efekti ostvaruju se kroz povećanu zaposlenost, povećani priljev kapitala preko investicija u turizmu. Razvitak turističke privrede potaknut održavanjem manifestacija ostvaruje se i uvođenjem nove tehnologije.
Na temelju ovoga pozitivni direktni ekonomski efekti manifestacije bili bi: cjelokupni razvoj, povećani prihod od turizma, povećani priljev kapitala u turizmu, povećanje broja zaposlenih u turizmu, razvoj, porast proizvodnje i prihoda u industriji koja se direktno ili indirektno vezuje za manifestacije, povećani priljev kapitala u ostalim djelatnostima i prihodi za lokalne, regionalne i državne institucije i proračune.
Negativni direktni ekonomski efekti manifestacija su mogućnost za određeni deficit kod organiziranja manifestacije, neopravdano povećanje cijena, razne spekulacije, ekonomska fluktuacija (neravnomjernosti i kolebanja), porast potrošačke orijentacije naselja, sezonski karakter, monopolističko ponašanje sponzora i mogućnost za neodgovarajuću raspodjelu profita (dobiti).
Indirektni ekonomski efekti proistječu kroz efekte publiciteta postignutog manifestacijom za mjesto ili regiju kao turističku destinaciju u cjelini ili za određene subjekte koj su nositelji turističke ponude. 

Atraktivnost i tematika manifestacijskog turizma

Dobro osmišljena i blagovremena ulaganja u propagandu manifestacije doprinose većoj popularizaciji kako manifestacije tako i mjesta održavanja i preporuka su za održavanje naredne.
Atraktivnost i tematika manifestacijskog turizma faktori su od kojih ovisi zainteresiranost broja sudionika i posjetitelja. Atraktivnost nekog mjesta ili regije privlači veliki broj ljudi, međutim, za to je potrebna dobra prometna povezanost i stvorena (već postojeća) materijalna baza za razvoj turizma. Od opsega materijalne baze direktno ovisi i profit organizatora, mjesta ili regije održavanja. Za turističku ponudu i potražnju atraktivnost manifestacije predstavlja turističku vrijednost. Što je atraktivnost veća, veći je i promet.
Turističke manifestacije sve više postaju primarna atrakcija u okviru turističke destinacije. Vrijeme trajanja je specifično za svaku manifestaciju i ima utjecaja na ekonomske efekte putem prosječne dužine boravka i prosječne potrošnje sudionika i posjetitelja, a također i na razinu i opseg ponude i cijene. Naravno, sve ovo ovisi i od ranga razine manifestacije. Lokalne i regionalne manifestacije su uglavnom i često dopuna programu boravka saveznim i međunarodnim, koje imaju vrijednost već same po sebi. Ali lokalne manifestacije kao samostalni element ukupne turističke ponude mogu imati značajnu ekonomsku korist za mjesto ili regiju održavanja.
Kao organizatori manifestacija, osim turističkih, pojavljuju se i brojni predstavnici cjelokupnog kulturno-umjetničkog i privrednog života mjesta ili regije održavanja. Raznovrsnost subjekata – sudionika u organizaciji manifestacije ukazuje i na ekonomske utjecaje prema njima, a kakvi će ti efekti biti, zavisi prije svega od direktnih i indirektnih ekonomskih utjecaja (npr. direktni: prihodi i rashodi tijekom održavanja manifestacije; indirektni: poboljšanje kvalitete, nova tehnologija, propagiranje). Navedeni efekti su ujedno i pozitivni ekonomski efekti.
Manifestacijski turizam svojim ekonomskim efektima utječe na otvaranje regije kao potencijalnih proizvođača i potrošača u nerazvijenim mjestima i daje mogućnost povećanog zapošljavanja, a time i povećanja nacionalnog dohotka. Organiziranjem manifestacija nacionalnog i međunarodnog ranga korištenjem ovih prostora kao lokacije, uz motive antropogenog naslijeđa i prirodno-geografskih elemenata, ovaj vid turizma doprinijet će ekonomskom razvoju nerazvijenih mjesta ili regija, kao početna osnova. Manifestacije s masovnim sudjelovanjem i posjetom doprinose povećanju potrošnje roba i korištenja usluga što doprinosi poboljšanju trgovinskog bilansa mjesta, regije ili zemlje održavanja. Najbolji primjer za to bili bi sajmovi. Velike i značajne manifestacije na taj način daju svoj doprinos u povećanju ukupnog nacionalnog dohotka.
Atila Dunđerski, dipl. turizmolog

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika