Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sedam stoljeća prvog pisanog pomena Berega

Bereg ove godine proslavlja 700 godina od dana prvoga pisanoga spomena o svojem postojanju. Naime, 1319. godine ovo naselje je prvi puta zabilježeno u Bodroškoj županiji kao posjed vlastelinske obitelji Becsei, da bi nakon toga kontinuirano bilo prikazivano na zemljopisnim kartama, u popisima i ostalim službenim dokumentima, kako Kraljevine Ugarske, tako i u periodu vladanja Turskoga carstva, odnosno, u novijem periodu, u državama južnih Slavena. Time je Bereg ostao jedno od najstarijih naselja u okolici Sombora. U njemu u posljednja četiri stoljeća većinu stanovnika čine Hrvati. 
U povodu ove velike obljetnice, Mjesna zajednica Bereg organizirat će, po najavi koju je objavila, šest događaja. Prvi počinje 8. srpnja i traje do 14. srpnja. To su poznate Ljetne večeri, u okviru kojih se na ljetnoj pozornici odvija program za djecu i mlade, uz noćne projekcije crtanih i igranih filmova. Dana 14. srpnja bit će organiziran međunarodni turnir u nogometu na kojem će sudjelovati momčadi iz Hrvatske, Mađarske i Srbije. Slijedi likovna kolonija 20. srpnja, te tradicionalna smotra folklora Mikini dani koju će 28. srpnja organizirati mjesno HKPD Silvije Strahimir Kranjčević, a u kojoj će sudjelovati folklorne udruge iz Vojvodine i Hrvatske. Toga će dana biti služena i svečana zahvalna euharistija u bereškoj župnoj crkvi svetog Mihovila. 
Središnja svjetovna manifestacija u okviru ovoga obilježavanja bit će, u organizaciji lokalne samouprave, održana u nedjelju 25. kolovoza, a također tradicionalna izložba ženskog stvaralaštva Miholjdanski susreti 22. rujna, tjedan dana uoči bereškoga proštenja.            
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika