Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nadomjestak osnovnom obrazovanju

Treća Filmska radionica Kad se male ruke slože održana je od 24. do 28. lipnja na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Radionica je namijenjena učenicima hrvatskih razreda osnovnih i srednjih škola. Tom prilikom polaznici su imali prigodu učiti o osnovama filma, od scenarija do realizacije i medijski se opismenjavati, a mentori su im bili zagrebački i subotički redatelj Branko Ištvančić i Zoltán Siflis.
Na ovogodišnjoj radionici bilo je 20 polaznika, većinom iz Osnovne škole Matija Gubec u Tavankutu od petog do osmog razreda. Na Radionici nije bilo određene posebne teme, ali su ove godine djeca učila kako snimiti dokumentarni film o svom zavičaju. Kako bi djeca svladala filmski jezik, gledala su filmove na slične teme koje su napravila druga djeca u drugim filmskim radionicama, a osim toga učila su i kako napisati scenarij i realizirati vlastitu filmsku priču. 
»I ove godine su djeca pokazala interes i senzibilitet, a mi se trudimo da kroz igru i njihovo svladavanje posebnih filmskih vještina pokušamo pospješiti filmsko prosvjećivanje u vlastitoj sredini. Ova radionica, na jedan pristupačan način, nadomješta filmsko obrazovanje koje nemaju u nastavnom programu u školama. Na ovaj način, smatramo kako je ovo jedan skroman doprinos da se skrene pažnja na potrebu ovakve vrste medijskog obrazovanja i kulture u našim osnovnim i srednjim školama. Također, želimo skrenuti pažnju i prosvjetnim radnicima na potrebu ovakve vrste medijskog opismenjavanja i razvijanja filmske kulture. Smatramo, kako na paleti izbora sekcija u školama (poput folklora, literarne, glazbene ili sl.) nedostaje filmska sekcija ili kino klubovi», kaže Ištvančić za HR. 
Radionicu organizira Udruga za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Udruga Inovativna mreža iz Subotice uz potporu Društva hrvatskih filmskih redatelja, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Grada Subotice u suradnji s HKPD-om Matija Gubec i istoimenom osnovnom školom iz Tavankuta.
Z. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika