Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tamburaši za budućnost

U Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi, protekloga tjedna održan je još jedan Tamburica fest, poznat kao svojevrsno svjetsko prvenstvo za spomenuti, a u Vojvodini i regiji veoma popularni instrument. I ove godine priređen je bogat natjecateljski i revijalni program uz sudjelovanje tamburaša iz više zemalja. 
Najljepša nova pjesma festivala je Čarda Ane Veselinović, koju je izveo Slavko Banjac, a glavna zvijezda ovogodišnjeg festa bila je Lepa Brena koja je skupa s Velikim tamburaškim orkestrom Radio televizije Vojvodine održala koncert, usprkos olujnom vremenu i jakoj kiši. 

Uspjeh STO-a

Lijep uspjeh na festivalu ostvario je Subotički tamburaški orkestar, koji je u konkurenciji velikih orkestara osvojio prvo mjesto a time i statuetu poznatog tornja s Petrovaradinske tvrđave. U toj kategoriji nastupila su četiri orkestra, po jedan iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije. STO se predstavio sljedećim skladbama: Karmenčitom iz klasičnog repertoara, Mjesečevom sonatom iz jazz repertoara i Malim bunjevačkim kolom iz repertoara tradicijske glazbe. Ova značajna nagrada je, kako kažu, razveselila sve članove orkestra. Drugo mjesto, inače, osvojio je orkestar Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca u Hrvatskoj.

Nastup malih Sonćana

Na festivalu su nastupili i polaznici Muzičke škole Stevan Hristić iz Apatina, isturenog odjela tambure u Sonti. Oni su nastupili kao članovi regionalnog orkestra od 105 tamburaša koji djeluje pod pokroviteljstvom Svjetske tamburaške asocijacije. Smatraju kako su time, nakon svega tri školske godine glazbene izobrazbe, »dohvatili zvijezde«. Uz njih, spomenuti orkestar čine i tamburaši KUD-a Sveti Sava iz Crepaje, KC-a Mladost iz Futoga, KUD-a Žetva iz Kucure, Bisernice iz Šapca, Ateljea 021 iz Novog Sada, Čuperka iz Ravnog Sela, te gostiju iz Hrvatske - Djevojačkog tamburaškog sastava Liberta i Kaptolačkih tamburaša. Orkestar je formiran tijekom dječjeg tamburaškog kampa Mostovi prijateljstva održanog nedavno u Ravnom Selu. Voditelj festivalskog programa ih je predstavio kao najljepšu perspektivu svjetske tamburaške glazbe. Uvježbanom svirkom punom zanosa pobrali su burni pljesak na otvorenoj sceni. Za djecu i njihove voditelje ovaj nastup na velikoj sceni, izravno prenošen od RTV-a Vojvodina, bio je nezaboravno iskustvo. 
»Od početka rada s djecom u Sonti govorila sam da ćemo jednog dana zasvirati u Novom Sadu. Eto, ostvarila nam se zajednička želja i to na Svjetski dan glazbe. Nastojala sam im organizirati što više koncerata, kako bi stekli sviračko iskustvo i sve to upakirati u energiju i emociju, koja će im zauvijek ostati u duši«, rekla je nakon koncerta voditeljica sonćanskih tamburaša prof. Emilija Pušić.
I. A. / D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika