Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslava svetkovine Presvetoga Tijela i Krvi Kristove

Tijelovo u 
subotičkoj katedrali

Tijelovo, svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u narodu poznato kao Br(a)-šančevo, proslavljeno je 20. lipnja. Za Katoličku Crkvu Tijelovo je svetkovina u spomen na ustanovljenje Euharistije, a ono je proslavljeno i u subotičkoj katedrali-bazilici svete Terezije Avilske svečanom svetom misom. Dvojezičnu svetu misu, u koncelebraciji dvadesetak svećenika, predslavio je subotički biskup mons. dr. Ivan Pénzes. Na svetoj misi okupio se veliki broj vjernika, a za ovu prigodu mladi su se obukli u bunjevačke narodne nošnje. Ovogodišnji prvopričesnici i djeca donijeli su latice ruža kojima se prostire staza za put kuda će proći Presveto Tijelo. Djeca su bila odjevena u bijele prvopričesničke haljine. 
U svojoj propovijedi biskup Pénzes podsjetio je na vezu između Isusovog čuda umnažanja kruhova i ustanovljenja Euharistije na Veliki četvrtak. Upozorio je i na Isusove riječi upućene mnoštvu da ne vjeruju jer su vidjeli čudo, nego zato što su se nasitili, što ukazuje na njihovu slabu vjeru. On je kazao okupljenim vjernicima da kada se pričešćuju s pravom vjerom, tada uskrsli Krist dolazi k njima.
Na misi su pjevali katedralni zborovi Albe Vidaković i Sveta Terezija pod ravnanjem mo. Miroslava Stantića.
Katedralni župnik mons. Stjepan Beretić predstavio je okupljenim vjernicima nositelje ovogodišnjih žetvenih svečanosti – Dužijance, bandaša i bandašicu. Ove godine ta čast pripala je Snežani Skenderović i Pavlu Horvackom. Mons. Beretić najavio je i dolazak ovogodišnjeg gosta Dužijance mons. dr. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog i unaprijed mu izrazio zahvalnost. 
Nažalost, zbog vremenskih uvjeta, tradicionalna tijelovska procesija izvan crkve nije mogla biti održana.
K. Dulić


Tijelovo u srijemskomitrovačkoj katedralnoj župi Sveti Dimitrije

U srijemskomitrovačkoj katedralnoj župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, u četvrtak, 20. lipnja, svečano je proslavljena svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo.
Euharistijska slavlja predslavio je srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović, župnik katedralne župe. Prijepodnevno euharistijsko slavlje slavljeno je redovito u crkvi, a za večernje je bila predviđena svečana tijelovska procesija koja se već tradicionalno događa u crkvenom dvorištu, a koja je zbog jakih pljuskova, s četiri postaje, upriličena u crkvi.
U prigodnoj homiliji, mons. Španović se osvrnuo na riječi evanđelja, govoreći o vrijednosti i veličini slavlja u kojem se nalazimo.
»Gospodin nam se želi u potpunosti darovati, na posljednjoj večeri izrekao je veoma važne riječi…uzmite i jedite…, … uzmite i pijte… što činimo i danas. To je njegova zapovijed i potrebno ju je izvršiti. U današnjem evanđelju čuli smo kako Isus postupa s onima koji su u potrebi, koji su gladni. Danas možemo opet reći da smo gladni Njegove Riječi.«
I. Z.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika