Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sin bačke ravnice koji se zauzima za nas

U Karmelićanskoj crkvi u Somboru je 24. lipnja obilježena obljetnica smrti sluge Božjeg oca Gerarda Tome Stantića. Na sam dan upokojenja oca Gerarda svečanu misu predvodio je biskup mons. dr. Ivan Pénzes, a propovijedao je Danijel Katačić, kantor župe Ime Marijino Novi Sad.
Svečanoj misi nazočio je provincijal Hrvatske karmelske provincije o. Srećko Rimac i o. Romano Gambalunga, generalni postulator Karmelskog reda. 
»Otac Gerard Tomo Stantić sada je sluga Božji. Kada primi krijeposti njegovog života, Crkva ga može proglasiti časnim. Sada sva ta svjedočanstva trebamo prikazati u jednoj knjizi koja treba biti završena sljedeće godine. Tu knjigu će morati istraživati teolozi, biskupi, povjesničari. To je dio posla koji se mora uraditi u Rimu. Drugi dio ste vi ovdje. Morate se sjećati oca Gerada ne samo 24. lipnja već svaki dan. Molite, tražite da vam pomogne u vašem životu«, kazao je otac Gambalunga.
Tijekom svete mise pjevao je Katedralni zbor Albe Vidaković iz Subotice. A na kraju mise vjernici su zajedno s biskupom i svećenicima molili za oca Gerarda i njegovo proglašenje blaženim i svetim.
Prije svete mise priređen je program koji su sa svojim vjeroučiteljicama pripremila djeca iz Subotice, Đurđina, Bača, Selenče, Bođana, Vajske, Plavne, Odžaka, Sonte. Djeca su pripremila igrokaze inspirirane životom o. Gerada i  sv. Male Terezije.
Gerardovo je bila prigoda da se predstavi i knjiga Božja blizina – misli oca Gerarda, koja je iz tiska izašla upravo pred Gerardovo. 
Sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić rođen je 16. rujna 1876. godine u Đurđinu kod Subotice, a u Karmel je stupio 9. rujna 1896. godine u Grazu. Za svećenika je zaređen 1902. godine. Kao jedini svećenik karmelićanin koji je govorio hrvatskim jezikom, 1904. poslan je u novoosnovani samostan somborskih karmelićana. Umro je u Somboru 24. lipnja 1956. godine. Njegovi posmrtni ostaci počivaju u samostanskoj crkvi somborskih karmelićana. Uživao je veliko poštovanje među vjernicima - Hrvatima, Mađarima, Nijemcima. Postupak za proglašenje blaženim i svetim oca Gerarda Tome Stantića je 1985. godine pokrenuo tadašnji subotički biskup Matija Zvekanović, pošto je saslušao Biskupsku konferenciju Jugoslavije i dobio suglasnost Kongregacije koja je pri Svetoj Stolici nadležna za proglašenje svetima onih koji u Božjem narodu slove kao Božji ljudi.
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika