Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Atletika
Povratak Borbelja

NOVI SAD – Na 10. Noćnom maratonu, održanom u subotu u Novom Sadu, u organizaciji ARK Fruška gora, dominirali su natjecatelji AK Apatin. U maratonskoj utrci na 42 km i 195 m trijumfirao je Zoran Radičanin i tako nastavio s nizom ovogodišnjih uspješnih nastupa. U istoj utrci Apatinac Željko Peković je osvojio četvrto mjesto, istrčavši osobni rekord. U polumaratonskoj utrci na 21 km i 97 m Đuro Borbelj je trijumfom obilježio povratak u Srbiju nakon šestomjesečnog službenog odsustva. U ženskoj konkurenciji, u utrci na 7 km, drugo i treće mjesto osvojile su Aleksandra Burkanović i Mariana Čegar Lukić. 

Spid badmington
Domaćini trijumfirali u svim kategorijama

SOMBOR – Na Otvorenom prvenstvu Srbije u spid badmingtonu, održanom u Somboru, u sportskoj dvorani Mostonga, nastupilo je 45 natjecatelja iz tri srpska i šest mađarskih klubova. Somborci,  članovi SBK Spider, osvojili su petnaest odličja, od kojih je šest zlatnih. Prvaci Srbije su Branislav Banić u kategoriji mlađih pionira, Leona Banić u kategoriji starijih pionira, Jelena Janković u kategoriji juniorki, Alida Jerković u ženskoj, Boris Jerković u muškoj seniorskoj, te Vladimir Blanuša u kategoriji veterana. Doprvaci su pioniri Lana Vujko i Nikola Drljača, juniorka Gorana Radmilo, seniorka Zorica Hostić i veteran Slobodan Jerković. Bronce za domaćine osvojili su Ljiljana Gagić, Mateja Milić, Tatjana Andrašev i Zoran Purić. Domaći natjecatelji bili su odlični i u okviru sedmog turnira Sombor Open, na kojem su nastupili i gosti iz Mađarske. Alida i Boris Jerković osvojili su turnir u konkurenciji mješovitih parova, a Zorica Hostić i Željko Banić okitili su se broncom. Kod starijih pionira i pionirki Leona Banić je fantastičnom igrom osvojila zlatno odličje, a Ljiljana Gagić brončano. Trećeplasirani u pioniorskim parovima bili su Ljiljana Gagić i Mateja Milić, odnosno Leona Banić i Nikola Drljača. Alida Jerković je u ženskoj kategoriji osvojila srebro, a Boris Jerković u kategoriji seniora broncu.

Hrvanje, Kup Srbije
Somborcima 13 odličja 

SRIJEMSKA KAMENICA – Na Kupu Srbije, održanom u organizaciji RK Fruškogorac iz Srijemske Kamenice, a pod pokroviteljstvom Rvačkog saveza Vojvodine, Somborski natjecatelji su zauzeli dvije pozicije na postolju u ekipnoj konkurenciji, RK Soko najvišu, a RK Radnički treću. Somborci su osvojili ukupno 13 odličja. Hrvačima Sokola pripalo je šest zlata. Kup Srbije trijumfalno su završili Jovan Stajin, Stefan Grba, Simo Jovišić, Dejan Fratrić, Aleksandar Olujić i Sava Mijoković. Natjecatelji Radničkog Milan Čeprnja, David Nović i Bojan Kostić, te Strahinja Ikić iz Sokola osvojili su srebro, a Jovan Kosovac i Milan Tolić iz Radničkog, te Vujo Đerić iz Sokola broncu.

Biciklizam
Somborci oslonac reprezentacije

SOMBOR, ŠID – Najdarovitiji srpski biciklist, Somborac Veljko Stojnić, oduševio je na čuvenom Giro d‘Italia za natjecatelje do 23 godine. Nekadašnji biciklist S tima, danas član talijanskog Federica Balerinia, iako jedan od najmlađih u ovoj konkurenciji, kao debitant na jednoj od najvećih biciklističkih utrka, postigao je nezamislivo: odjenuo je zelenu majicu, namijenjenu lideru u konkurenciji najboljih brdaša. Stojnić je u drugoj etapi, uz još jednog vozača, čak 160 kilometara bio u bijegu. Na svim prolaznim ciljevima bio je prvi. Stojnić je sutradan uspio sačuvati zelenu majicu, koju je nakon pete etape predao Talijanu Federicu Rossatiu. Na polovici natjecanja Somborac zauzima 113. poziciju u generalnom plasmanu, s lijepim izgledima da se do kraja plasira u prvih 100, što bi za njega bio fenomenalan rezultat. Seriju izuzetnih rezultata upotpunili su današnji članovi S tima na Kupu Srbije u Šidu. Dominirali su u svim utrkama i kategorijama. Aleksandra Stanić je bila druga kod poletarki. Nemanja Marković je postigao prvu kadetsku pobjedu u karijeri, a poziciju iza zauzeo je njegov klupski kolega Igor Nadoveza. Situacija se ponovila i kod kadetkinja, Bojana Vujasinović i Anđela Ilić zauzele su prvo i drugo mjesto. Niz je nastavila Sara Počuča apsolutnom pobjedom u konkurenciji svih juniorki i seniorki. Uspješan dan zaokružio je kadet Mihajlo Stolić drugim mjestom, kao najmlađi natjecatelj u apsolutnoj konkurenciji. Ostvarenim rezultatima Somborci su potvrdili mjesta u reprezentaciji Srbije za Europske olimpijske igre mladih u Azerbajdžanu. Srbiju će na ovom natjecanju predstavljati članovi S tima: Bojana Vujasinović, Igor Nadoveza i Mihajlo Stolić. 

Baraž za popunu Srpske lige Vojvodina
Neuspjeh Čonopljanaca

PERLEZ – Nakon neodlučnih 2:2 u Čonoplji, ekipe Vojvodine i Sloge rezultatom 1:1 (0:0) remizirali su i u revanšu u Perlezu. Tako će Perležani, zahvaljujući danim pogocima u gostima kroz dvomeč sa ČSK-om iz Čelareva nastaviti put u baražu za popunu Srpske lige Vojvodina. U drugoj polufinalnoj utakmici bilo je vrlo burno. Utakmica je u većem dijelu bila puna negativnog naboja, što je kulminiralo nasiljem na tribinama u 85. minuti. Domaći navijači nasrnuli su na dio navijača iz Čonoplje, a u gužvi je udaren i tajnik Sloge. Gosti su u revanšu bili bolji rival. Imali su igru, a sucu Kalafatu zamjeraju nedosuđenu očitu najstrožu kaznu u finišu prvog poluvremena. I pored pritisaka, Sloga je u 60. minuti došla u prednost. Tada se pritisak s tribina preselio i na teren, što je utjecalo na sve aktere meča, počevši od sudačke trojke. Domaćini su uspjeli poravnati u 79. minuti, a u preostalom dijelu meča viđeno je svega, najmanje nogometa. U 85. minuti utakmica je prekinuta zbog incidenta na tribinama. Trajao je punih sedam minuta i potpuno demotivirao nogometaše, koji u nadoknadi vremena nisu uspjeli ozbiljnije priprijetiti vratarima. Tako će se Sloga i u sezoni 2019./20. natjecati u Vojvođanskoj ligi Sjever, a za popunu preostalog mjesta dvomeč će odigrati ekipe Iskre iz Kucure i Krila Krajine iz Bačke Palanke. Drugo i trećeplasirane ekipe somborske i subotičke Područne lige odigrale su polufinalne utakmice. Iskra je i u Kucuri i u Gajdobri svladala s identičnih 2:1 ekipu Hercegovca, a Proleter je na domaćem travnjaku u Ravnom Selu rezultatom 1:2 poražen od Krila Krajine, a u uzvratu u Bačkoj Palanci domaćini su bili bolji i pobijedili s 4:1. 
Ivan Andrašić 

 

Svjetsko nogometno natjecanje klubova Hrvata izvan domovine
Sport ujedinjava

U ponedjeljak 24. lipnja je na stadionu NK Hrvatskog dragovoljca u Zagrebu svečano otvorena četvrta po redu svjetska smotra klubova hrvatske dijaspore. Otvorenju su prisustvovali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine i izaslanik pokrovitelja natjecanja, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Zvonko Milas, zatim izaslanik zagrebačkog gradonačelnika i savjetnik za sport Goran Petrović, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, izaslanik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Stjepan Merkaš te predsjednik HNS-ovog Povjerenstva za nogomet u dijaspori Petar Šarić.
Na ovogodišnjem natjecanju sudjeluje 6 klubova i to:
NK Pajde, Mohlin iz Švicarske kao branitelji naslova 
NK Croatia, Toronto iz Kanade 
SC Croat, San Pedro iz SAD-a 
Canberra FC, iz Australije 
NK Slavonija, Bern iz Švicarske 
Reprezentacija vojvođanskih Hrvata, kao pobjednik prvenstva Hrvatske nacionalne manjine iz 2017. godine 
U prvoj utakmici Skupine A nastupio je i branitelj naslova Pajde Möhlin, no zahvaljujući odličnoj predstavi momčadi Croat San Pedro osvojio je samo bod (1:1). Strijelci su bili Miro Kovačić i Carlos Gustavo.
Prva utakmica Skupine B bila je manje neizvjesna, s obzirom na uvjerljivo izdanje Reprezentacije vojvođanskih Hrvata, koja je s 5:1 svladala Slavoniju iz Berna. Hat-trick je postigao Srđan Orčić, po jedan su pogodak dodali Dario Vojnić i Atila Kemenj, a počasni je pogodak za Slavoniju bio djelo Branimira Radoša.
Klubove su utemeljili Hrvati izvan domovine – predstavnici hrvatskog iseljeništva i hrvatske nacionalne manjine.
Važnu ulogu u ovom tradicionalnom natjecanju imaju Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatski nogometni savez kao jedini nogometni savez u svijetu koji na ovakav način okuplja svoje iseljeništvo i organizira ovakva natjecanja. 
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kontinuirano im pruža podršku i njeguje zajedništvo koje se kroz ovakva sportska događanja iz godine u godinu sve više učvršćuje jer su sport, sportaši i svi sportski uspjesi godinama ujedinjavali i ujedinjuju hrvatski narod diljem svijeta.

Vaterpolo

Nogometna mladost Hrvatske i Srbije (reprezentacije U21), nažalost, nisu puno pokazale na Prvenstvu Europe. Dva uvodna poraza od Rumunjske (1:4) i Francuske (0:1), odnosno Austrije (0:2) i Njemačke (1:6), ostavila su »mlade vatrene« i »orliće« bez šanse za plasman u polufinale, odnosno put na Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine. Iako ispraćene uz velike nade, obje reprezentacije nisu mnogo pokazale u Italiji, pa tako nasljednici viceprvaka svijeta neće imati šansu prvi puta nastupiti na Olimpijadi.
Šteta, jer po imenima koja su nastupila na EP-u očekivalo se mnogo više od ovako mršavog rezultata u prelomnim uvodnim susretima. Ali nogomet je još jednom pokazao i dokazao kako imena ne igraju...
No, zato su na finalnom turniru Svjetske vaterpolske lige u Beogradu i Hrvatska i Srbija pokazale kako su već godinama najbolje svjetske reprezentacije. U oba svoja međusobna susreta, prvo u kvalifikacijskoj skupini a potom i u velikom finalu, prezentirale su ono najbolje što ovaj sport može ponuditi. Srbija je tijesno slavila finalnu pobjedu (12:11) osiguravši tako izravan plasman na Olimpijadu, no Hrvatska još ima dvije šanse za odlazak u Tokio 2020. i realno je očekivati da se ove dvije momčadi ponovno susretnu pod olimpijskim krugovima u glavnom gradu Japana.
Ljetno je doba i vrijeme pauze na nogometnim terenima, ali itekako vrvi oko njih jer u tijeku su prijelazni rokovi. A kao i svakoga ljeta hrvatski nogometaši su također u žiži interesa najvećih europskih klubova. Ovoga puta u glavnim rolama su Rakitić i Perišić, vedete Barcelone i Intera, koji bi mogli uskoro promijeniti majice svojih trenutačnih klubova. Veznjak španjolskog prvaka nekako je najbliži PSG-u, dok se za polušpicu milanske momčadi ponovno vezuju stare kombinacije o mogućoj selidbi u neki od engleskih klubova. Uz njih dvojicu sve je aktualniji i transfer Rebića, koji je na izlaznim vratima Eintrachta. Gdje bi mogao završiti mnogo je spekulacija, ali se nekako najviše licitira s drugom milanskom momčadi, slavnim Milanom, u koji se ponovno, na mjesto glavnog sportskog direktora, u svojevrsnom transferu iz FIFA, vratio Zvonimir Boban.
Nogometno ljeto tek započinje...
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika