Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Konjima do Crnog mora

Da dječački snovi ponekad mogu postati stvarnost, primjer su dvojac – glumac Dušan Bućan i producent i putopisac Boris Veličan iz Zagreba. Ova dvojica momaka, inače dobrih prijatelja, krenuli su 14. lipnja iz Zagreba na put konjima sve do Crnog mora. Prva destinacija u Srbiji bila im je Srijemska Mitrovica, gdje smo ih i mi upoznali. Potom su se uputili ka Beogradu, pa sve do Đerdapske klisure i deltom Dunava do Rumunjske. Ukupno 1.300 kilometara. Na putu ih prate snimatelj i redatelj, a četiri epizode putopisnog materijala s njihovog zanimljivog putovanja bit će emitirane na Hrvatskoj radioteleviziji. Inače, ova dva momka su već putovali u Ameriku, gdje su se družili s indijanskim plemenom Navaho. Boravili su na brodu, posjetili Aljasku, Aziju (Rusiju, Kazahstan, Kirgistan...), obilazili njihove tržnice, snimali njihove običaje, a prilozi s tog proputovanja emitirani su na Televiziji Nova. Za njih dvojicu pustolovina na konjima je jedno novo iskustvo i ostvareni san.

Vraćanje usluge

Za Borisa Veličana jahanje je potpuna novost, s obzirom na to da je prvi put sjeo na kobilu Divnu prije nešto više od mjesec dana. Kako kaže, zbog nje je zavolio jahanje. Putovanje po svijetu za njega nije nešto novo, a na ovaj put konjima odlučio se na nagovor prijatelja.
»Putujem već 20 godina po svijetu. Prije nekoliko godina sam išao pješice iz Zagreba u Saharu. Kako bih prešao Velebit i obranio se od poskoka i zmija trebao mi je suputnik. Zato sam nagovorio najboljeg prijatelja Dušana da ide sa mnom. On ne podnosi hodati i bio je ljut dok smo pješačili. Tada sam mu obećao da ću mu kad-tad vratiti uslugu. Došao je i taj dan. Osmislio sam projekt i krenuli smo konjima do Crnog mora. Palo mi je na pamet da bismo to mogli napravit kao TV projekt, tako da će ovo biti jedan putopisni serijal od četiri puta 50 minuta. Nije nam cilj obaranje rekorda nego snimanje jednog lijepog televizijskog materijala gdje želimo prikazati život čovjeka i konja u 21. stoljeću. U svakom slučaju, lakše je jahati na konju nego ići pješice. Jer nositi 20 kilograma na leđima fizički je napornije. Jedina moja greška je što sam prije puta imao svega 15 sati jahanja. Ali Dušan mi pomaže, jer ima višegodišnje iskustvo u tome«, kaže Veličan, koji za sebe voli reći da je »novopečeni« jahač iz Zagreba.

Komarci, najveći problem

Najveći problem do sada su im bili komarci na Spačvi, kojima se nisu nadali, barem ne u tolikom broju. A ljetni put i priroda su definitivno najprihvatljiviji za takav način putovanja, ali i za snimanje najljepših priloga.
»Konj apsolutno nije za 21. stoljeće. Najljepše je jahati kroz prirodu. A gdje god prolazimo kroz mjesta, ljudi su oduševljeni. Svi izlaze na prozore i pozdravljaju nas. Ja se ne osjećam ugodno među svim tim automobilima na cesti i zato kad dođemo u prirodu mnogo je ugodnije. Za mene je ovo novo iskustvo s obzirom na neiskustvo u jahanju, ali mislim da će ovo biti nezaboravna avantura.«

Novi izazov

Dušan Bućan je hrvatski glumac srpskog porijekla. Radi u Hrvatskom narodnom kazalištu, a pored kazališta i filma veliki je zaljubljenik u životinje i prirodu. S djevojkom Ivanom je išao konjima od Golinje do Krka i prvi su koji su prešli krčki most na leđima konja. Ova pustolovina je za njega novi izazov.
»U mjesec i pol dana prelazimo Hrvatsku, Srbiju, Rumunjsku, s time da ćemo u Hrvatskoj i Srbiji pratiti tok rijeka, dok ćemo u Rumunjsku krenuti preko Karpata, kako bismo promijenili krajolik i ljude koje ćemo tamo sretati, što mi se čini kao interesantna stvar. Znamo određene punktove koje bismo željeli posjetiti i uvijek idemo za tim. Ukoliko sretnemo nekog interesantnog ili vidimo nešto zanimljivo, stajemo i pričamo priču o tome«, kaže Bućan, dodajući da na svom dosadašnjem proputovanju koliko god mogu bježe od grada i odlaze u prirodu gdje su konji najmirniji. Za sebe voli reći da je gluma samo jedan dio njegovog života.
»Kod mene na papiru piše da sam glumac, ali ja volim svoj posao jednako kao što volim konje, tjesteninu s tunom, gulaš od divljači... Moj osobni cilj koji želim postići je nalik cilju renesansnog čovjeka. Naravno da neću uspjeti u tome jer je to apsolutno nemoguće, ali težim u životu ići u tom smjeru.«
Na kraju razgovora ovim veselim momcima poželjeli smo sretan put na nesvakidašnjem putovanju do Crnog mora. Snimljeni serijal, koji će biti podijeljen u četiri dokumentarno-putopisne epizode, moći ćemo pogledati na programu HRT-a u ožujku 2020. godine kada ćemo imati priliku upoznati se s nevjerojatnim pothvatom dvojice entuzijasta iz Hrvatske.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika