Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Počasni građanin

Zvanje Počasni građanin Subotice dodjeljuje se pojedincima za istaknuto i trajno životno djelo i onima koji su svojim djelima i činjenjima pridonijeli podizanju ugleda grada u zemlji i inozemstvu. Prijedlog da se zvanje Počasnog građanina Subotice ove godine posthumno dodijeli Danilu Kišu potekao je od gradonačelnika Bogdana Labana (»Ceo svoj život i radni vek Suboticu je nosio u srcu i sećanje na nju utkao u svoja neprolazna dela«, pomalo sladunjavo obrazložio je prijedlog). Na 28. sjednici Skupštine grada 18. lipnja prijedlog je jednoglasnom odlukom usvojen. Što vezuje Kiša za Suboticu? Prvenstveno to da je rođen u našem gradu 22. veljače 1935. godine. U intervjuu danom švedskom kritičaru Gabiju Glahmanu 1986.  godine, na pitanje što je za njega značio i što znači rodni grad, odgovorio je sljedeće: »Pretpostavljam da je izbor rodilišta subotičke bolnice bio posljedica prijateljskih veza koje su moji roditelji imali s nekim ondašnjim liječnikom, po svoj prilici Židovom. Na taj grad, što se na srpskom zove Subotica a na mađarskom Szabadka, s tim predznakom, s tom determinantom ‘na jugoslavensko-mađarskoj granici’ tu je, dakle, u prvom redu da svjedoči o toj dvostrukosti, o tom ambigvitetu jezika, porijekla, historije i kulture, kao i o tome da u sudbini pisca ništa nije slučajno, pa ni slučajnost mjesta njegovog rođenja«.
Međutim, teatrološkinja Mirjana Miočinović, testamentarna i sudska nasljednica i zaštitnica autorskih prava na djela i ličnost Kiša, zahtijeva da se usvojena odluka poništi i 19. lipnja u otvorenom pismu našem gradonačelniku poručuje da su on i lokalna skupština »nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Danilo Kiš svojim djelom i svojim životom«, te u nastavku kaže: »Stoga su Vaši motivi nečasni i cilj im je zloupotreba imena Danila Kiša za najprizemnije ciljeve jedne političke partije, čiji ste Vi član, partije koja je svojim destruktivnim djelovanjem, uz ostalo, nanijela ogromnu štetu kulturi«. Navela je da je njen zahtjev motiviran »razlozima moralne, umjetničke i ideološke prirode« i dodala da Laban i sastav gradske skupštine »ne zadovoljava nijedan kriterij na kojem se zasniva pravo odlučivanja o stvarima koje su plod dara i čestitosti«. Podršku Mirjani Miočinović dalo je i 162 potpisnika otvorenog pisma upućenog Skupštini grada (profesora, teatrologa, književnika, antropologa, historičara, sociologa, politikologa i drugih, a većina nije iz Subotice!).
Zašto je Danilo Kiš tek sada zaslužio zvanje Počasnog građanina? Sve to miriše na još jednu (prikrivenu?) predizbornu kampanju. Poslužit ću se analitičkim postupkom inspiriran Kišovim djelom Čas anatomije. Uzimajući u obzir sastav lokalne vlasti, vladajućima je Danilo Kiš idealan za dokazivanje njihove multikulturalnosti, tolerancije, suživota i ostalih politički unosnih parola: rođen je u Subotici u nacionalno mješovitom braku, ime mu je srpsko/crnogorsko, prezime mađarsko, podrijetlo židovsko, djelo europski priznato, otišao u tuđinu trbuhom za kruhom (ali je Suboticu nosio u srcu!), onomad »kod onih« (s kojima, jelte, sadašnji naravno da nemaju ama baš ništa zajedničko), bio je na crnoj listi zajedno s Borislavom Pekićem, Mirkom Kovačom, Davidom Albaharijem... pa još i tridesetogodišnjica smrti – idealno zar ne? Sazrio je politički trenutak?
Da se razumijemo: već odavno, još dok je bio živ, Kiš je zaslužio da mu se dodijeli zvanje Počasnog građanina našeg grada. I to zbog njegovog životnog djela, a ne radi ostvarivanja partijskih ciljeva. Neka njegovo djelo posthumno ne svojata niti jedna nacija (što je danas itekako u trendu), ni partija, jer je Danilo Kiš bio prije svega svjetski priznat pisac, odbacujući svaki nacionalizam i jednoumlje. Prava umjetnost, shodno tome i književnost, pripada cijelom svijetu.
»Gaji sumnju u vladajuće ideologije i prinčeve. Drži se podalje od prinčeva« (D. Kiš).
A. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika