Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prirodno umjetničko djelo

Šetalište kroz Veliki park na Paliću s obje strane orubljeno je s desetak katalpi u neposrednoj blizini Velike terase. Drvo katalpa prelijepo je početkom ljeta (može se vidjeti i u gradu tek na ponekim mjestima, primjerice u Plitvičkoj ulici), okićeno grozdovima bijelih cvjetova, od kojih kasnije nastaju duge viseće mahune. Dakle, to je dekorativno stablo koje, inače, ukupnim izgledom privlači poglede, no među spomenutim palićkim katalpama dva drveta posebice su u pozornosti prolaznika i šetača: stara debla imaju velika zadebljanja koja podsjećaju na čvor, a u unutrašnjosti su se formirale velike šupljine. Kako su na dva stabla nastala gotovo identična velika zadebljanja?
Palić zbilja ima mnoge tajne kutkove i pojave, a ovu je »razotkrila« Palićanka Marija Mikuška koja je bila dijete od 12-13 godina (rođena 1939. godine) kad su s obje strane šetališta kod Velike terase zasađene mladice katalpi, a između njih postavljena dekorativna drvena ograda s ružama puzavicama. Kao i svakom znatiželjnom djetetu, pozornost su joj privukle mladice drveta jer su bile neobične – vezane u čvor! Zašto, odgovora nema, a vjerojatno nema ni onih koji su kreirali ovu zanimljivost, no dvije takve katalpe opstale su i u ovom stoljeću, formirane u nesvakidašnje prirodno umjetničko djelo. 
Inače, katalpe su kao vrsta parkovskog drveta poznate po tome što svojim velikim listovima daju ugodnu hladovinu, a još više što listovi luče biljni sok koji odbija insekte, posebno komarce!
Prema podacima Gyule Szölősija u knjizi Jezero Palić, odumiranje i sanacija iz 1973. godine (str. 99), nad aleje Velikog parka nadvija(o) se javor, jasen, brest, bagrem, hrast, lipe, divlji kesten, platani, crni bor, koprivići (»gelegunje«) i katalpe.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika