Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poruke mira, ljubavi i zajedništva

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu 23. lipnja svečano je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u koncelebraciji sa zemunskim župnikom preč. Jozom Dusparom i vlč. Božidarom Lusavcem, župnikom u Maradiku i Beški. Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u zemunskoj župi postalo je tradicionalno dešavanje. Već 14. godinu zaredom organiziraju ga mjesno Društvo Hrvatske mladeži Zemuna sa Zajednicom Hrvata Ilija Okrugić i zemunskim župnikom Jozom Dusparom. I ovoga puta poslane su poruke mira, ljubavi i tolerancije prema svakom čovjeku, te zajedništva hrvatskoj zajednici u Srbiji.
Prisutne vjernike te veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Gordana Bakotu sa suradnicima pozdravio je zemunski župnik koji je tom prilikom istaknuo da su Hrvati u dijaspori itekako svjesni svog nacionalnog identiteta i da se raduju svakom uspjehu svoje matične domovine.
»Sve nas povezuje domovina Hrvatska. Svi mi pokušavamo se zbližiti u jednom velikom srcu, koje kuca za svakog Hrvata gdje god živi. Slaveći dan domovinske zahvalnosti, mi kao pripadnici hrvatskoga naroda budimo u sebi vrijednosti koje su danas svima potrebne: mir i ljubav prema svakom čovjeku. Diljem svijeta gdje žive Hrvati oni nastoje biti lojalni građani države u kojoj žive. Tako i mi ovdje u Republici Srbiji. Sretni smo što smo opet zajedno, da skupa proslavimo Dan državnosti Republike Hrvatske, da se pomolimo za našu domovinu, da ona raste u vrijednostima koje su joj potrebne«, poručio je župnik Duspara.
Čestitke u povodu obilježavanja Dana državnosti uputio je i srijemski biskup mons. Gašparović.
»Čestitam ovaj praznik svim Hrvatima u Hrvatskoj, Srbiji i u cijelom svijetu. Prigoda je to podsjetiti se kako se kroz mnoge muke i nevolje, kroz mnoge žrtve i stradanja hrvatskih branitelja, ali u vjeri i nadi, vraćala slobodna suverena domovina Hrvatska. U ovom svetom hramu, Uznesenja Blažene Djevice Marije, molit ćemo se za našu matičnu domovinu Hrvatsku, za sve one koji su ugradili svoje živote za nju. Molit ćemo se za očuvanje hrvatske samostalnosti, za napredak Hrvatske i za njezin procvat u svakom pogledu. Također, kako nas potiče sveti Pavao, molit ćemo i za državu u kojoj mi Hrvati živimo zajedno s ljudima drugih nacionalnosti, posebno za suživot i prosperitet Republike Srbije«, istaknuo je on.
Bila je ovo prigoda da se svi prisutni podsjete na postignuća Republike Hrvatske u proteklih 27 godina, od dana kada je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. godine donio povijesnu odluku koja je dovela do samostalnosti Hrvatske.
»Zemlju smo reintegrirali, vratili teritorije i danas smo postali priznata europska i svjetska država. Pred nama su i dalje bitni koraci. Važno je da se Hrvatska razvija i u gospodarskom smislu, kako bi naši državljani ostali živjeti u njoj«, kazao je između ostalog u svom obraćanju prisutnim vjernicima veleposlanik Bakota, ukazujući da je lijepo da Zemun i Hrvati u Srijemu pokazuju interes da integralno djeluju i obilježavaju dan koji je od velike važnosti za Hrvatsku.
»Hrvatskoj, kao i Srbiji, predstoje velike stvari, posebice 2020. godine kada će perspektiva zemalja jugoistočne Europe biti iznimno bitna i fokus Hrvatske. Vrlo je bitno da Srbija u tom europskom kontekstu omogući hrvatskoj zajednici sva ona prava koja proizlaze iz državnog sporazuma koja se baziraju na europskim konvencijama. Kada je u pitanju organiziranje predsjedavanja Europskom unijom, potrebno je poslati snažnu poruku europske perspektive zemalja jugoistoka Europe«, poručio je veleposlanik.
I ove godine veleposlaniku Republike Hrvatske uručen je simboličan dar: grb Hrvatske izrađen od cvijeća. Svečanost je nastavljena prigodnim kulturno-umjetničkim programom u župnom domu, gdje je održan koncert zbora Odjek, kojeg su organizirali Društvo hrvatske mladeži Zemuna i Zajednica Hrvata Ilija Okrugić u suradnji sa župom.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika