Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kompost gdje mu nije mjesto

Kompostiranje je proces biološke razgradnje organske materije za što je neophodno prisustvo aerobnih mikroorganizama, što podrazumijeva da je za kompostiranje neophodno prisustvo zraka, a također i vlage. Krajnji proizvod ovog procesa je kompost koji je sličan humusu, štoviše miris mu je sličan nama »ravničarima« tako dragom mirisu prvoklasne plodne zemlje. Kompost se dobija od organskih materija, između ostalog i od baštenskih otpadaka (lišće, sitno granje, ostaci  pokošene trave, biljni otpaci i slično), pa i kartona i papira. Bitno je da sirovina bude organska. Podloga na kojoj se kompostira može biti različita jer je bitan finalni produkt, ali se izbjegava kako iz estetskih, tako i sanitarnih razloga, da se to čini na javnim površinama koje služe sasvim drugoj namjeni.
O čemu se radi? Brojne građanke i građani, ne samo iz našeg grada, svjedoci su da se subotička bolnica već godinama izgleda opredijelila za kompostiranje na prilaznim putevima i stazama i oko njih koje vode prema nekim od svojih odjeljenja koja nisu locirana u glavnoj zgradi ili odmah blizu glavnog ulaza u bolnicu. Kako drugačije objasniti da se bukvalno već godinama ne čiste temeljno već spomenuti pravci komunikacije unutar dvorišta te naše zdravstvene ustanove od za kompostiranje pogodnih »sirovina«?
Nepobitna činjenica je da se opalo neočišćeno lišće vremenom raspada, a u kombinaciji s vlagom (bilo to kiša ili snijeg pri pozitivnoj temperaturi) pretvara u blato. Je li to primjereno ma kojoj bolnici? Uzalud sav trud i profesionalni odnos zaposlenih, ako se nemarno vodi briga o okolišu. Zar su za to potrebni tenderi, IPA projekti, javni natječaji i slični administrativni uvjeti ili bi (a jeste) bile dovoljne metle i lopate? Manimo se stupidnih izgovora o nedovoljnim sredstvima za zdravstvo. Ovdje nije riječ o super-ultra-mega opremi za bolnice za što stvarno nema dovoljno financijskih sredstava, nego o najbizarnijoj stvari, a to je nebriga i javašluk. 
Oni koji su prinuđeni da zbog svojih zdravstvenih razloga češće odlaze u subotičku bolnicu, svjedoci su navedenog »kompostiranja«, štoviše, to već prihvaćaju kao činjenično stanje na koje se trebaju prilagoditi. Također, za osudu je i neprihvatljivo ponašanje nažalost sve brojnijih ponosnih vlasnika četverokotača (što je auto skuplji, po pravilu vozač/vlasnik je bahatiji) koji i ono malo održavanih zelenih površina svesrdno uništavaju parkirajući svoj dokaz superiornosti nad običnim svijetom (čast izuzecima koji stvarno dovoze pacijente ili bolesnike).
Koliko se rukovodstvo bolnice nemarno odnosi prema korisnicima zdravstvenih usluga –  jer od njih sve počinje i ovisi – najočiglednije je u jednoj zbilja banalnoj nazovi sitnici: ulaz u bolnicu s Beogradskog puta ili je blatnjav ili je jedva prohodan zbog baruština! A radi se o cca pet četvornih metara površine! Zar treba raspisati međunarodni tender da se to sanira s najviše četiri-pet kolica »šodera«?
 Gospodo, vi koji ste glavni zaduženi za rad subotičke bolnice, svaka čast za sva unaprjeđenja i dostignuća na polju unaprjeđenja zdravstvene zaštite nas običnih građana, ali kuća se zida od temelja, a ne od krova. Ako ste pristalice organskog, to je za svaku pohvalu, ali nemojte kompostirati tamo gdje mu nije mjesto. U ime građana Subotice, unaprijed hvala.
A. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika