Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povezivanje mladih iz manjinskih zajednica

Početkom svibnja u Rimskim toplicama u Sloveniji održan je prvi zajednički sastanak europskog projekta Erazmus+ pod nazivom »Manjinska mladinoteka« u kojem pored Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta, sudjeluju i partnerska udruženja CEZAM – Center za mlade iz Ruše, Slovenija, Studio B iz Nove Gradiške, Hrvatska te nositelji projekta Zavod Burja iz Rimskih Toplica, Slovenija. 
Glavni cilj 16-omjesečnog međunarodnog projekta je uspostaviti konzorcij manjinskog partnerstva kako bi se razvili inovativni pristupi na području kreativnog manjinskog turizma i kulturne baštine uz aktivno sudjelovanje mladih pripadnika manjina iz partnerskih zemalja – Slovenije, Hrvatske i Srbije, a vrijednost projekta iznosi 56.000 eura. 

Nedostatak motivacije kod mladih

Organizacije koje razvijaju programe za mlade pripadnike manjina suočavaju se s niskim interesom i nedostatkom motivacije mladih za različite oblike neformalnog obrazovanja, čime mogu unaprijediti svoje znanje, kompetencije i vještine, osnaživanje i profesionalni razvoj. Problem je povezan sa slabim institucionalnim kapacitetima manjinskih organizacija, nedostatkom proaktivnog nastavnog osoblja, nefleksibilnim pristupima učenju i nedostatkom odgovarajućih i inovativnih programa za mlade pripadnike manjina.
U projektu će se uspostaviti manjinsko partnerstvo nevladinih i omladinskih organizacija iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Za ovaj projekt pažljivo su istražene potrebe ciljnih skupina koje su povezali s područjem rada partnerskih organizacija, odnosno umjetnosti manjina, kulturne baštine i kulturnog turizma. Poseban doprinos u razvoju intelektualnih rezultata bit će prijenos dobrih praksi iz partnerske organizacije iz Tavankuta.
U ovom projektu organizirat će se dva međunarodna projektna sastanka, organizirati tri multiplikativna događaja i aktivno uključiti 30 mladih manjinskih pripadnika iz partnerskih zemalja, koji će poboljšati razinu svojih znanja i kompetencija, povećati osjećaj za inicijativu, samopoštovanje i poduzetništvo.
»Naša organizacija Cezam izvodi funkciju upravitelja infrastrukture i organizatora programa za slobodno vrijeme u malom gradiću Ruše, koji leži na sjeveroistoku Slovenije. Kao primarnu djelatnost izvodimo programe i projekte na području kulture, sporta, turizma i omladine. Surađujemo s lokalnim i regionalnim udrugama, organizacijama i partnerima, kako bi našim građanima i posjetiteljima osigurali kvalitetne programe koji imaju pozitivan efekt na društvo. Pored toga se i brinemo za infrastrukturu kao što je pokriveni bazen, skate park, pumptrack, inline hokej igralište, koje koristi veliki broj mladih. Kao partneri u projektu »Manjinske mladinoteke« želimo aktivno sudjelovati sa svojim iskustvom i resursima na Erasmus+ programima i da s partnerima osiguramo što bolje proveden projekt, dostignemo postavljene ciljeve te uključimo i educiramo što više mladih iz regije«, kaže Tomi Prosnik iz Centra za mlade iz Ruše (CEZAM).
Nikolina Jureković iz Udruge  Studio B  iz Nove Gradiške kaže kako postoje dvije godine, već rade u Erazmus+ programu, i do sada su imali i razmjene: »Ovo će nam biti prvo strateško partnerstvo. Udruga Studio B će u sklopu toga projekta veći fokus staviti na izradu priručnika »Manjinski kompas«, također ćemo provesti određena istraživanja, kako bi smo otkrili znamenitosti na lokalnom krugu Nove Gradiške, a koje se tiču nacionalnih manjina, ali i svih drugih manjina, kako bi ih mogli uvrstiti na kulturno-turističku kartu. Sudjelovat ćemo u izradi šest edukativnih videa, koji će biti postavljeni na onlajn kanale, kako bi se ljudi mogli educirati o uključivanju manjina u društvo. Udruga Studio B radi s mladima koji su manjina s manje mogućnosti i to s osobama s invaliditetom, a druga skupina je iz ruralnog područja, dakle mladi s geografskom preprekom, kojima nisu dostupne one stvari koje su dostupne njihovim vršnjacima u urbanim sredinama, od javnog prijevoza, obrazovanja, socijano-društvenih sadržaja. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekt uspjeti proširiti ponudu za te mlade, nakon čega ćemo održati b planirano negdje u lipnju iduće godine, na kojem ćemo predstaviti naš rad«. 

Regionalno manjinsko povezivanje

Ravnatelj kulturno obrazovnog zavoda Burje iz Rimskih Toplica Damir Hauptman kaže kako se njihova organizacija primarno bavi organiziranjem kulturnih manifestacija i obrazovanjem doseljenika i svih ostalih marginaliziranh i ranjivih skupina. »Realiziramo puno projekata, među njima nekoliko iz programa Erazmus+, nekoliko iz projekta Europa za građane te nekoliko iz europskog socijalnog fonda. Ovaj projekt ‘Manjinska mladinoteka’ interesantan je jer djeluje na regionalno manjinsko povezivanje. Četiri organizacije iz republika bivše Jugoslavije – Slovenije, Hrvatske i Srbije, u sklopu kojih želimo na dobrom primjeru naše partnerske organizacije iz Tavankuta potaknuti kreativnu misao doseljenika u Hrvatskoj, a i Sloveniji, kako bi mogli početi realizirati kulturne manifestacije na kojima bi kulturne turističke manifestacije mogle pokretati i neke druge priče. Taj projekt je namijenjen primarno mladim ljudima, a u sklopu njega ćemo napravit tri outlooka, alata kojim ćemo potaknuti i bolju metodologiju rada u neformalnom obrazovanju mladih. 
»Novi projekt pod nazivom ‘Manjinska mladinoteka’, za nas, kao Udrugu iz Tavankuta, a siguran sam i za hrvatsku zajednicu u Vojvodini će biti jedno novo i iznimno bogato iskustvo. Projekt koji traje nešto više od godinu dana s različitim aktivnostima u sve tri države otvorit će zasigurno nove teme i dijalog u razmatranju položaja nacionalnih manjina ali i primjeni dobrih iskustava i praksi. Nas će zasigurno dodatno projektno ali i iskustveno osnažiti i otvoriti nove obzore programskih razvojnih aktivnosti. Time ćemo ojačati naše kapacitete, promociju cijele zajednice ali i predstaviti dosadašnja postignuća na razvoju lokalne zajednice ali i zajednice koja spada u manjinske okvire, što svakako predstavlja dodatni fokus interesovanja i pozornosti«, kaže predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović.  
Projekt je odobren od strane Europske komisije, u sklopu Ključne akcije 2 Strateška partnerstva, unutar Erasmus+ programa. Program traje od svibnja ove godine do rujna 2020. godine.
I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika