Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajedništvo u igri, zahvala u srcu

Za sve one koji nisu bili možemo reći kratko: propustili ste sjajno natjecanje *  Učenici šest subotičkih osnovnih škola: Széchenyi István, Jovan Jovanović Zmaj, Sveti Sava, Ivan Milutinović, Matko Vuković i Jovan Mikić natjecali su se u kvizu znanja i poligonu spretnosti


Dužijanca je stoljetna svetkovina zahvale Bogu za rod pšenice i kruh svagdašnji. Ovakav način zahvale u Subotici i okolici se obilježava još od davne 1911. godine, kada je svećenik Blaško Rajić obiteljske i salašarske dužijance objedinio u jednu. 
Dužijanca malenih je manifestacija novijeg datuma, a to nam govori i podatak da je ove godine organizirana 12. puta. Prije tri godine za Dužijancu malenih uvedene su i takozvane dičije sigre brez granica, koje su ovoga puta održane 1. lipnja u dvorani OŠ Széchenyi István u Subotici. Ni loše vrijeme niti kiša nisu mogli spriječiti da se više od stotinu djece, natjecatelja, okupi i da se održe ovogodišnje dičije sigre brez granica, koje su umjesto na gradskom trgu u Subotici održane u spomenutoj školi. 

Kroz igre učimo o tradiciji 

Za sve one koji nisu bili možemo reći kratko: propustili ste sjajno natjecanje. 
Naime, učenici šest subotičkih osnovnih škola: Széchenyi István, Jovan Jovanović Zmaj, Sveti Sava, Ivan Milutinović, Matko Vuković i Jovan Mikić natjecali su se u kvizu znanja i poligonu spretnosti. Svaka škola imala je svoju ekipu natjecatelja, a sve igre i pitanja bili su usko vezani za Dužijancu i ris. Tako su djeca »oblačila risara i risarušu«, pripremala risarski ručak, gađala fraćkom, pravila lakumiće... I kao i u svakoj natjecateljskoj igri samo jedna ekipa pobjeđuje, a ove godine pobjedu su odnijeli učenici OŠ Jovan Jovanović Zmaj, koji su za svoju školu osvojili računalo. Drugo mjesto pripalo je učenicima OŠ Széchenyi István, dok su treći bili učenici OŠ Matko Vuković. Kao što je na otvorenju ovih igara rekla članica Gradskog vijeća Subotice zadužena za obrazovanje Nataša Aleksić, svi koji su sudjelovali su zapravo i pobjednici. Bilo je ovo pravo bogatstvo različitosti, ujedinjeno oko Dužijance malenih. 

Kreativne radionice i predstavljanje 

Dok su natjecatelji sudjelovali u kvizu i igrama, posjetitelji su se mogli uključiti u likovnu, decupaz i slamarsku radionicu, a na raspolaganju je bio i takozvani dičiji vašar na kom su oni spretni mogli osvojiti i poneku nagradu. Tijekom programa nastupile su i dječje folklorne skupine, i to članovi OKUD-a Mladost iz Subotice, HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, HKPD-a Đurđin iz Đurđina i članovi HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, pripremna i mlađa skupina. 
Tako su se od 16 do 20 sati smjenjivala pitanja, plesovi, igre i veselje. Prije samoga proglašenja pobjednika katedralni župnik mons. Stjepan Beretić predstavio je ovogodišnju malu bandašicu Petru Ivković Ivandekić i malog bandaša Matiju Matkovića. Oboje su učenici hrvatskog odjela, III. razreda OŠ Matko Vuković. Petra dolazi iz župe Uskrsnuća Isusova, a Matija iz župe sv. Roka.
Nakon što je predsjednik OO Dužijance malenih Denis Lipozenčić svim natjecateljima uručio zahvalnice i darove, djeci je na sudjelovanju čestitala i članica Gradskog vijeća zadužena za kulturu Miroslava Babić, koja je pobjednicima uručila nagradu. Nisu praznih ruku otišli ni mali bandaš i bandašica, njima je Venera bike darovala rolere.  
Zajedništvo, dječji osmjesi i veseli glasovi bili su nagrada organizatorima – HKC-u Bunjevačko kolo iz Subotice.
Zahvala Bogu

Lijepo je bilo i u nedjelju, kada su se okupila djeca i zahvalila Bogu na zajedništvu i kruhu svagdanjem. Kada iskreno dječje srce moli, onda je to najjača molitva. Tako je 2. lipnja u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske slavljena svečana misa, koju je predvodio mons. Beretić u zajedništvu s predsjednikom Katoličkog društva Ivan Antunović vlč. dr. Ivicom Ivankovićem Radakom. Osim gradskog malog bandaša i bandašice, ovome slavlju nazočili su i mali bandaši i male bandašice okolnih mjesta, koje tek čeka njihova Dužijanca. Isto tako u nošnji su bila i druga djeca, a pjevanje pod misom je predvodio Katedralni dječji zbor Zlatni klasovi. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika