Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na trnovitu putu od zvijezda do zaborava

Kada sve izgleda kao bezizlazna situacija, vjera u Boga i pozitivno razmišljanje je ono što nas vraća, poruka je knjige Ivan Gudelj – Hajdučka priča, autora Blaža Duplančića, koja je koncem prošloga tjedna predstavljena u prostorijama Nogometnog kluba Tavankut.
Knjiga, naime, predstavlja životnu ispovijest proslavljenog nogometaša splitskog Hajduka i svojedobno najboljeg juniora Europe Ivana Gudelja (59), koji je svoju karijeru morao nenadano prekinuti uslijed teške bolesti. 
Životna priča sportaša čiji se san rasplinuo u 26. godini ispisana je prije devet godina u knjizi sportskog novinara Slobodne Dalmacije Blaža Duplančića Ivan Gudelj – Hajdučka priča, u kojoj je iznio presjek Gudeljova života, počevši od djetinjstva, početka karijere, njezinog vrhunca, te naglog i iznenadnog kraja. Knjigu je pisao dvije godine, a informacije za pisanje pronalazio je u razgovorima s nogometašem, te u arhivskim novinskim člancima.
Ivan Gudelj bio je kapetan Hajduka i reprezentacije Jugoslavije, s kojom je igrao na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj i Europskom prvenstvu u Francuskoj. Kao mlad igrač dostigao je zvjezdane trenutke u karijeri. Imao je 26 godina kada je trebao ostvariti transfer iz Hajduka u Real Madrid, ali se teško razbolio i zbog hepatitisa B, odnosno žutice, naglo završio svoju nogometnu karijeru, čime su u jednom trenutku bili srušeni svi njegovi snovi.
»Nikada nisam dočekao transfer u Real Madrid, već je bolnica Fran Mihaljević bila moja realnost. Život mi je bio noćna mora, a izvukla me vjera. U to vrijeme igrači Dinama i Hajduka su bili veliki prijatelji i družili smo se, posjećivali. Imao sam sve i u trenutku sam to sve i izgubio kad sam saznao da sam teško bolestan. Još godinama sam razmišljao kao igrač. Noću, kad bih sklopio oči, u mislima su mi se vrtjele slike najdražih utakmica koje sam odigrao u Hajdukovu dresu. Karijera mi je trajala dovoljno dugo da shvatim koliko je kratak put od zvijezda do zaborava«, rekao je Gudelj.

Nemojte se predavati, upornost i rad put su za uspjeh

Tri godine Gudelj se na razne načine pokušavao izliječiti, a nakon što je prestala svaka nada u povratak nogometu, morao je krenuti od nule. Upisao je fakultet i počeo novi život. 
»Kao 26-ogodišnji mladić nisam mogao raditi ono što sam najviše volio, a to je nogomet. Morao sam se prije svega boriti s bolešću, a potom i sam sa sobom. Kako pobjeći, kako pobijediti bolest, kako u tom trenutku naći pravi put, bila je moja misao vodilja. Moja priča na kraju je završila sretno i uspješno. Bolest sam pobijedio i upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu, na kojem sam studirao šest godina. Svaki ispit je bio ushićenje koje me je postupno odmicalo od depresije. Diplomirao sam i posvetio se trenerskom poslu. Dakle, moja poruka je da se sve može, pa i završiti fakultet u 40. godini«, prisjetio se slavni nogometaš, te dodao kako se svakome može nešto loše u životu dogoditi, ali da tada ne treba odustati nego se nastojati boriti za bolje sutra.
Promociju knjige vodio je Ivica Grnja, legenda osječkog nogometa, koji je tom prigodom podsjetio na Gudeljevo odrastanje u Zmijavcima pokraj Imotskog, dolasku u Hajduk i o životnoj borbi nakon što ga je bolest odvojila od nogometnih terena. 
Uz potresnu priču o teškom mirenju s činjenicom da s 26 godina mora u bolnicu umjesto u Real Madrid, knjiga ujedno donosi i Gudeljeva sjećanja na najvažnije utakmice Hajduka i reprezentacije iz njegova vremena. Tako je uz predstavljanje knjige na promociji prikazan i kratki video uradak, sažet iz nekoliko značajnih Gudeljevih utakmica. Gudelj je u svojoj karijeri odigrao ukupno 362 utakmice za Hajduk i postigao 93 pogotka. Za ondašnju reprezentaciju igrao je 33 puta i postigao tri zgoditka. 

Na jesen premijera dokumentarnog filma o Gudelju

Ivan Gudelj se u potpunosti posvetio trenerskom poslu, te je donedavno bio dugogodišnji izbornik hrvatske reprezentacije mlađih uzrasta, a trenutačno je regionalni instruktor za Dalmaciju. 
Knjiga je u proteklih devet godina promovirana u devedesetak mjesta na prostoru bivše Jugoslavije, te u Austriji i u Njemačkoj. Novost je da je na temelju knjige snimljen dokumentarni film o Ivanu Gudelju i Hajdučkoj priči redatelja Tomislava Žaje, a premijera se očekuje u listopadu, u Splitu. 
»U dokumentarcu se pojavljuju moje bivše kolege, liječnici, kao i sadašnji igrači reprezentacije tako da je film prilično emotivan i, kao i knjiga, također nosi poruku da nema uistinu situacije iz koje čovjek ne može izaći kao pobjednik.« 
Za knjigu Ivan Gudelj – Hajdučka priča autor Blaž Duplančić dobio je 2010. godine nagradu za izdavaštvo Zbora sportskih novinara Hrvatske.
Marija Matković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika